Business sportiv

Business sportiv. La ce ajută sportul şi cum poate fi el prima resursă în prevenţia bolilor? Activităţile fizice nu doar ajută la un aspect fizic mai plăcut, dar pot preveni boli şi îmbunătăţesc sănătatea mintală

29.11.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Estimările globale actuale arată că 1 din 3 adulţi şi 81% dintre adolescenţi nu fac suficientă activitate fizică. În plus, pe măsură ce ţările se dezvoltă din punct de vedere economic, nivelurile de inactivitate cresc.“

Unul dintre principalii factori motivatori pentru ca oamenii să se apuce de sport este aspectul fizic, mulţi încep să facă activităţi fizice ca să slăbească sau să îşi tonifice muşchii. Efectele sportului reprezintă însă mai mult de atât, activităţile fizice pot fi un prim pas în prevenirea bolilor şi a diferitelor afecţiuni, dar pot ajuta şi la sănătatea mintală.

„Activitatea fizică regulată s-a dovedit că ajută la prevenirea şi gestionarea bolilor netransmisibile cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, diabetul şi mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi poate îmbunătăţi sănătatea mintală, calitatea vieţii şi bunăstarea. Atât comportamentul sedentar, cât şi nivelurile inadecvate de activitate fizică au impact negativ asupra sistemelor de sănătate, mediului, dezvoltării economice, bunăstării comunităţii şi individuale şi asupra calităţii vieţii“, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sportul sau activităţile fizice pot lua diferite forme, de la a merge pe jos, până la mersul pe bicicletă, fotbal, baschet, tenis sau orice alte tipuri de mişcare. Într-un studiu realizat recent de Asociaţia CIPRA se arată că cea mai populară activitate în rândul celor care au declarat că fac sport este mersul pe jos, urmat de activităţile fizice făcute acasă, alergat, mers cu bicicleta şi sportul la sală.

Cu toate acestea, sedentarismul creşte tot mai mult în procente. 

„Estimările globale actuale arată că 1 din 3 adulţi şi 81% dintre adolescenţi nu fac suficientă activitate fizică. 

În plus, pe măsură ce ţările se dezvoltă din punct de vedere economic, nivelurile de inactivitate cresc şi pot ajunge până la 70% din cauza schimbării tiparelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei pentru muncă şi recreere, a valorilor culturale şi a comportamentului sedentar în creştere“, mai arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.


Bogdan Andrei, doctor şi fondator al lanţului de clinici Centrokinetic: Sportul amator îmbunătăţeşte fiziologia articulaţiilor. Pe lângă faptul că menţine tonusul muscular, elasticitatea, mobilitatea, ne dă o stare psihică mai bună, când facem sport se descarcă anumiţi hormoni care ne îmbunătăţeşte concentrarea. Pe termen lung, sportul ne menţine.


În România, circa 36% dintre oameni fac sport constant, conform studiului realizat de asociaţia CIPRA, însă 15% din oameni fac mişcare o dată pe an sau chiar mai rar. Lipsa de mişcare are efecte negativ asupra sănătăţii pe termen mediu sau lung.

Sportul are un rol preventiv pentru anumite boli sau afecţiuni, iar până la a ajunge la un tratament medicamentos, activităţile fizice pot fi un prim pas pentru a preveni apariţia acestora.

„Sportul amator îmbu­nătăţeşte fiziologia articu­laţiilor. Pe lângă faptul că menţine tonusul muscular, elasticitatea, mobilitatea, ne dă o stare psihică mai bună, când facem sport se descarcă anumiţi hormoni care ne îmbunătăţeşte concentrarea. Pe termen lung, sportul ne menţine“, spune doctorul Bogdan Andrei, fondatorul lanţului de clinici Centrokinetic. El adaugă că, pentru femei, sportul este principala armă pentru combaterea osteoporozei.

Sportul nu are însă doar rol pentru a preveni anumite probleme de sănătate, dar are puterea de a uni comunităţi, astfel că poate avea şi o componentă socială puternică. Fie că e vorba de colegi de muncă, prieteni, vecini sau pur şi simplu pasionaţi ai sportului. 

În aceeaşi direcţie, în ultimii ani, companiile au început să ofere tot mai mult beneficii extrasalariale în zona activităţilor sportive pentru angajaţi, fie că e vorba de abonament la sală, fie că e vorba de activităţi lunare sau săptămânale cu echipa. Mai mult, angajaţii companiilor participă şi la competiţii de sport în care concurează împotriva echipelor ce reprezintă alte companii. 

„Beneficiile observate sunt atât tangibile, precum reducerea absenţelor medicale şi a fluctuaţiei de personal, cât şi îmbunătăţirea productivităţii individuale şi a echipelor de proiect. În plus, se identifică şi beneficii intangibile, inclusiv o atracţie crescută a organizaţiei în calitate de angajator, coeziune excelentă între echipele participante şi o comunicare mai eficientă pe plan orizontal“, a spus recent pentru ZF Radu Rădulescu, administrator al Corporate Games, o companie care organizează competiţii sportive dedicate exclusiv angajaţilor din alte companii, ONG-uri sau instituţii publice.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet