Business sportiv

Business sportiv. Ana Luca, GO Scholarship: Ne-am gândit să aducem sub acelaşi acoperiş toate elementele care i-ar ajuta pe sportivi atât pe terenul de joc, cât şi-n afara lui

16.12.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ GO Scholarship este un sistem suport care se adresează sportivilor cu vârste între 14 şi 18 ani, care fac performanţă în disciplinele lor. GO Scholarship numără 32 de sportivi din 13 discipline şi anume fotbal, box, triatlon, MMA, ciclism, escaladă, handbal, volei, scrimă, tenis de masă, baschet, atletism, judo.

GO Scholarship este un sistem suport care se adresează sportivilor cu vârste între 14 şi 18 ani, care fac performanţă în disciplinele lor. Conceptul unui astfel de sistem este de a le oferi sportivilor sprijinul necesar pentru a putea face performanţă în sportul practicat, ceea ce implică o dezvoltare atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal.

„Specialiştii le oferă sportivilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a face pasul către seniorat şi sportul de înaltă performanţă în cea mai bună formă a lor, fizică şi psihică. GO Scholarship este un program unic în România pentru că, în mod ideal, orice club sportiv ar trebui să aibă o astfel de echipă şi să ofere astfel de servicii. Dar asta nu se întâmplă“, spune Ana Luca, cofondatoare Go Scholarship şi fostă jucătoare de handbal.

Ana Luca şi Virgil Stănescu au fondat GO Scholarship încă din 2019, când a existat varianta pilot a proiectului în care a fost testat programul prin identificarea a doi tineri sportivi.

„Ne-am gândit să aducem sub acelaşi acoperiş toate elementele care i-ar ajuta pe sportivii de această vârstă să îşi dezvolte o bază stabilă şi sănătoasă, astfel încât să dea tot ce au mai bun atât pe terenul de joc, cât şi-n afara lui. În plus, sportivii primesc susţinere şi-n ceea ce priveşte educaţia: meditaţii, burse, workshopuri“, adaugă Ana Luca.

Echipa de specialişti a GO Scholarship este formată din preparatori fizici (Dumitru Butilcă, Erwah Alnablisi, Ştefan Ivcovici), kinetoterapeuţi (echipa Physio Sport Performance condusă de Claudiu Ilina), nutriţionist (Alexandru Marcu), psihoterapeut (Cristian Olteanu), psiholog sportiv (Alina Gherghişan) şi consilier de carieră (Claudia Rusu).

În varianta pilot a programului, Mihaela Mihai a fost unul din cei doi sportivi selectaţi, fiind jucătoare de handbal la echipa feminină de junioare a clubului CSM Bucureşti.

„Mihaela a absorbit toată informaţia pe care a primit-o. Şi, mai ales, a simţit pe pielea ei ce înseamnă să ai lângă tine o echipă de suport care te ghidează. şi-a îmbunătăţit nutriţia, şi-a îmbunătăţit felul în care gândeşte pe terenul de joc, şi-a îmbunătăţit pregătirea fizică şi, odată cu toate acestea, a câştigat încredere în forţele ei şi-n ceea ce poate să dea ca sportivă. Toate astea au fost mereu dublate de munca şi seriozitatea ei, fără de care niciun sistem-suport, oricât de performant ar fi el, nu ar putea funcţiona“, povesteşte Ana Luca.

Mihaela Mihai a rămas în program şi după debutul oficial al GO Scholarship care a avut loc anul acesta. în decursul anului 2022, sportiva a început să joace şi la echipa feminină de senioare a clubului CSM Bucureşti. Mai mult, Mihaela Mihai a făcut parte, pentru prima dată, şi din echipa naţional de handbal feminin de senioare, care a participat la EURO 2022.

Planurile Mihaelei Mihai nu se opresc aici şi îşi doreşte „să devină cea mai bună extremă dreapta din lume“, subliniază Ana Luca.

Primul proces de selecţie a debutului oficial al GO Scholarship, care a avut loc anul acesta, sportivii intraţi în program au fost recomandată de federaţiile sportive şi de cluburile sportive. La prima selecţie au fost identificaţi cei mai buni sportivi din zece discipline selectate. Tot anul acesta a avut loc şi cel de-al doilea proces de selecţie în cadrul programului.

„Sportivii interesaţi s-au putut înscrie singuri printr-un formular de aplicaţie. înscrierile au fost evaluate de specialiştii din program, iar sportivii care au convins au intrat într-un proces de preselecţie de 8 săptămâni. La finalul celor două luni, cei mai buni dintre ei au intrat, efectiv, în programul GO Scholarship. Azi avem la GO Scholarship 32 de sportivi din 13 discipline“, explică Ana Luca.

Următoarea etapă de preselecţie va avea loc în luna martie 2023.

Ana Luca este de părere că nu există o reţetă de succes pentru sportivii care îşi doresc să ajungă în topuri, însă reuşita în disciplinele practicate ţin de multe aspecte şi e nevoie de timp. Cel mai important aspect de care trebuie să ţină cont orice sportiv e că trebuie să aibă o pasiune pentru ceea ce face, cât şi dedicare şi rezilienţă de a trece printr-un proces transformaţional.

„Putem să vorbim de câteva ingrediente: susţinerea părinţilor, profesorilor şi antrenorilor când sportivul este junior, construcţia unui comportament şi a unei gândiri care merg mână-n mână cu sportul de performanţă ‚Äì disciplina de-a respecta un anumit stil de viaţă, capacitatea de-a munci neobosit, abilitatea de a face faţă momentelor grele şi de-a le depăşi, atingerea şi, mai ales, depăşirea limitelor, puterea de-a merge mai departe în ciuda durerii şi efortului, înţelegerea faptului că sportul înseamnă rutină, disciplină, dar şi multă bucurie, emotie şi lucrul permanent cu toate aceste elemente“, spune ea.

GO Scholarship numără 32 de sportivi din 13 discipline şi anume fotbal, box, triatlon, MMA, ciclism, escaladă, handbal, volei, scrimă, tenis de masă, baschet, atletism, judo.

Unul dintre sportivii din programul GO Scholarship care ar putea ajunge un nume mare în sportul românesc este Darius Râpă, în vârstă de 16 ani. în 2021, el a adus prima medalie pentru România la escaladă după ce a câştigat bronzul la Campionatele Europene de Escaladă Sportivă.

„El este, de asemenea, primul sportiv român care a escaladat un traseu de dificultate 9a, are două astfel de trasee escaladate cu succes. Pentru că în 2020 escalada a devenit sport olimpic, Darius îşi doreşte să participe la J.O. din 2028“, spune Ana Luca despre Darius Râpă.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet