Business sportiv

Business sportiv. Antrenorii personali au devenit noul „must-have“ în sălile de fitness odată cu cererea tot mai mare pentru astfel de servicii. Salariul unui antrenor personal poate ajunge şi la 10.000 de lei pe lună. „Avem avocaţi, bancheri şi poliţişti care urmează cursurile de antrenori personali“

25.10.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Preţul mediu pe care oamenii îl plătesc pentru serviciile oferite de un antrenor personal se situează între 500 şi 800 lei pe lună ♦ Estimările din piaţă arată că ar exista undeva la 50.000 de antrenori certificaţi la nivel naţional, din care profesează undeva la circa 18.000 de persoane la nivel naţional.

Pandemia a fost perioada în care oamenii au realizat cât de important este un stil de viaţă sănătos, iar cererea pentru activităţile fizice a crescut. Odată cu dorinţa oamenilor de a face mişcare, a crescut şi cererea pentru serviciile oferite de antrenorii personali. Dacă înainte oamenii prefereau să meargă la sala de fitness şi să îşi facă propriul lor program, poate inspiraţi de anumite aplicaţii şi recomandări luate de pe internet, după pandemie, tot mai mulţi oameni au apelat la un antrenor personal pentru a-i ghida cât mai bine şi să evite şi accidentările.

„Mi-am luat antrenor personal, pentru că anterior am mai avut două tentative de a merge la sală şi m-am lăsat deoarece nu ştiam ce exerciţii să fac, nu cunoşteam aparatele, iar micile imagini de pe ele cu sugestii nu-mi erau utile. În plus, am avut probleme cu spatele, de la un exerciţiu pe care l-am făcut greşit“, spune Alexandra, 26 de ani, care a avut timp de zece luni un antrenor personal.

Ea însă împărţea orele cu antrenorul personal cu încă două persoane, fiind astfel o grupă de trei persoane, iar costurile erau împărţite. Pentru 12 şedinţe pe lună cu un antrenor personal într-o grupă de trei persoane, Alexandra plătea 250 lei. Astfel, antrenorul său personal câştiga 750 lei doar de la această grupă.

„Mergeam de trei ori pe săptămână, în principal seara, iar ea ne arăta ce exerciţii să facem şi cum să le facem corect. Apoi, aveam o aplicaţie în care antrenoarea ne punea exerciţiile pentru fiecare zi în care eram programate, unde era şi monitorizat progresul nostru. De asemenea, în aplicaţie încărcam fotografii cu mâncarea, iar antrenoarea ne făcea anumite sugestii.“

„M-am ţinut de treabă zece luni, pentru că mă motivau antrenoarea şi colegele şi nu mai simţeam că e greu, deşi de câteva ori am făcut febră musculară. Am învăţat să cresc greutăţile treptat, în funcţie de cum accepta corpul meu şi nu să mă forţez“, mai spune Alexandra.

► Salariul unui antrenor personal poate ajunge de la 6.000 la 10.000 lei, în medie, după un an de la finalizarea cursului de antrenor personal.

► După 3-6 luni de la finalizarea cursului, un antrenor personal poate să câştige între 2.000 şi 3.000 lei.

 

Un program structurat şi reducerea riscului de accidentare au fost şi motivele Mihaelei, care merge la sală şi are un antrenor personal, pentru care a decis să plătească pentru astfel de servicii.

„Mi-am dorit să am antrenor personal pentru a fi sigură că voi face sport şi nu voi găsi scuze să nu ajung la sală. Am vrut să am o structură în antrenament, să lucrez pe grupe de muşchi pentru a fi mai eficient efortul. În plus, ştiam că este important şi să fac exerciţiile corect pentru a nu mă accidenta sau a nu forţa inutil genunchii, spatele“, spune Mihaela.

Preţul mediu pentru un antrenor personal este între 500 şi 800 lei la nivel naţional, potrivit lui Iulian Dinu, general manager al Fitness Education School şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Psihologie, Nutriţie, Sport şi Fitness. Costurile unor astfel de servicii variază şi în funcţie de oraş.

Cu astfel de preţuri, salariul unui antrenor personal poate ajunge de la 6.000 la 10.000 lei, în medie, după un an de la finalizarea cursului de antrenor personal. Totuşi, după 3-6 luni de la finalizarea cursului, un antrenor personal poate să câştige între 2.000 şi 3.000 lei.

Pentru a deveni instructor de fitness şi antrenor personal certificat naţional şi internaţional este necesară urmarea unui curs de calificare care durează circa şapte luni. Într-un astfel de curs, există şi module fizice şi module online, unde cursanţii pot învăţa despre anatomie, biometrică, nutriţie sportivă, antrenament în sala de fitness, antrenament funcţional, marketing, business şi psihologie sportivă. Costurile unui curs sunt curprinse între 4.000 şi 5.000 de lei.

Odată cu pandemia, cererea pentru cursuri a crescut, la fel şi oferta de antrenori personali din piaţă. Cei care aleg să urmeze un astfel de curs vin din diferite domenii, iar unii dintre ei chiar fac reconversie profesională.

„Numărul antrenorilor certificaţi creşte de la an la an deoarece industria se măreşte. Sunt două categorii de oameni care vin la cursurile de antrenori personali, de pe o pate, sportivii şi foştii sportivi care îşi doresc o carieră în acest domeniu, iar pe de altă parte avem persoane pasionate de sport care vin să facă cursul ca şi dezvoltare personală. În medie, 15-20% dintre cursanţi aleg imediat după curs să profeseze ca şi antrenori personali colaboratori, în general seara, după job. Am avut cursanţi din toate domeniile, bancheri, funcţionari publici, avocaţi, poliţişti“, spune Iulian Dinu.

Estimările arată că ar exista undeva la 50.000 de antrenori certificaţi la nivel naţional, din care profesează undeva la circa 18.000 de persoane la nivel naţional.

Printre aceştia se numără şi Bogdan Dumitra, antrenor personal, care a fost mai întâi pasionat de fitness şi apoi a decis să devină antrenor personal.

„Totul a pornit de când eram mic, am facut sport începând cu vârsta de 5 ani, am început cu fotbalul. Ulterior, am crescut şi eram foarte slab, mi-am dorit să mă mai îngraş, iar pasiunea pentru fitness m-a împins să fac şi un curs de antrenor de fitness“, spune Bogdan Dumitra.

El este de părere că un antrenor este un „must-have“ în sălile de fitness, pe lângă cursurile private pe care antrenorii personali le au, ei ma ajută cu sfaturi şi îndrumări chiar şi pe ceilalţi clienţi ai sălilor de fitness. Mai mult, el a observat o creştere tot mai mare a cererii pentru aceste servicii, dacă înainte aceste servicii nu prea erau accesate pentru că erau percepute ca fiind scumpe în mentalul colectiv, astăzi lucrurile s-au schimbat.

„Mentalitatea s-a schimbat, au înţeles că nu poţi să te antrenezi fără să ai un îndrumător, au înţeles că acei bani îi investesc în sănătatea lor“, a mai spus acesta.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet