Business sportiv

Business sportiv. Apetitul în creştere pentru lecţiile de schi saltă cererea pentru cursurile de instructori de schi: „Un monitor de schi poate câştiga în sezon între 5.000 şi 9.000 de lei lunar, în funcţie de experienţa pe care o are“

18.11.2022, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ În România,  peste 2500 de persoane au acreditare ca monitori de schi, potrivit ultimelor datele de la Asociaţia Monitorilor Profesionişti de Schi din România (AMPSR).

Cererea pentru cursurile de monitori de schi este în creştere în condiţiile în care tot mai mulţi părinţi  îşi trimit copiii la cursuri de schi, în tabere de schi sau  la şcoli de schi în sezonul de iarnă, potrivit oficialilor Asociaţiei Monitorilor Profesionişti de Schi din România.

„Din a doua săptămână a lunii decembrie vom începe cursurile pentru monitorii de schi. Se fac 40 de ore de practică şi teorie, iar tariful este de 2.000 de lei. Avem cursuri în Sinaia, Maramureş şi alte staţiuni, pregătim în jur de 100 de monitori pe sezon“, a spus pentru ZF

Codru Popescu, formator de monitori de schi, preşedintele Asociaţiei Monitorilor Profesionişti de Schi din România.

El spune că cei mai mulţi cursanţi după ce urmează cele 40 de ore de pregătire încep să activeze individual sau în cadrul unor şcoli.

„Sunt unii care lucrează ca instructor full time şi oferă cursuri de schi  iarna, iar vara organizează alte activităţi, drumeţii cu bicicleta de exemplu, iar alţii lucrează doar ca monitori pe timp de iarnă. (...) Este necesară experienţa atunci când încep să profeseze, dat find că ne desfăşurăm activitatea în mediul alpin înalt“, a mai adăugat el. Din 2010 până în 2018 în cadrul asociaţiei pe care o conduce s-au format 2.000 de monitori de schi, potrivit lui.

Monitorii îşi fac şcoli de schi sau activează în cadrul celor existente.  În sezonul de iarnă, în perioada vacanţelor şcolare, se organizează tabere şi şcoli de schi pentru copii, însă organizarea acestora depinde de starea pârtiilor. Dacă pârtiile nu sunt înzăpezite nu se ţin lecţiile.

„Noi organizăm cursuri în Vatra Dornei, cererea pentru formarea de monitori este în creştere, tariful pentru cursuri este de 2.200 de lei. Facem cursuri  timp de zece zile“, a spus pentru ZF Petru Grigoraş, instructor de schi şi fondatorul şcolii Euroski din Cluj.  Şcoala oferă cursuri atât pentru formarea de monitori de schi, dar şi lecţii de schi pentru copii şi adulţi. „În funcţie de când începe sezonul de schi  şi de cerere vom avea între 6-8 instructori de schi angajaţi pe sezon.  Fiind o activitate de sezon cei mai mulţi instructori de schi au şi altă activitate. Tariful pe ora individuală de schi este de 150 de lei“.  Lecţia colectivă, cu 3-4 cursanţi în grup, costă 90  de lei cu un monitor, durata fiind de 55 de minute, potrivit datelor de pe site-ul şcolii de schi.

Un monitor de schi angajat în cadrul unei şcoli de schi poate câştiga între 5.000 şi 9.000 de lei lunar, în funcţie de experienţa pe care o are şi cât de solicitat este pentru lecţiile de schi, spune Diana Agatha Şuteu, directorul şcolii de schi şi snowboard Arena Platos din Păltiniş.

„Pentru sezonul de iarnă din acest an ne-am crescut echipa de la 38  de monitori de schi  la 45 de monitori pentru că aşteptăm un sezon mai bun. Anul trecut am avut 8.200 de cursanţi la lecţiile de schi, 60% fiind copii. Cererea pentru cursurile de schi  este în creştere, telefoanele pentru rezervări sună din august. Şcoala are propria pârtie, iar transportul pentru începători pe bandă este gratuit“, a spus Diana Agatha Şuteu.

Şcoala de schi Arena Platos lucrează doar cu monitori acreditaţi de Ministerul Muncii. „Cea mai mare cerere este pentru monitorii cu multă experienţă, cei mai mulţi îşi aleg monitorii de schi după acest criteriu. Este o profesie foarte grea, cei mai mulţi au şi alte joburi precum ingineri, medici sau chiar arhitecţi şi oferă lecţii în timpul liber. Majoritatea monitorilor sunt practicanţi de diverse sporturi“, a mai spus ea. În perioada 2-6 ianuarie pachetul pentru 18 ore de schi în grup costă 800 de lei, la fel şi în februarie, potrivit ei.

Domeniul schiabil din România este format din pârtii ce au  o lungime totală de 189 de kilometri, potrivit ultimelor date. Cele mai multe pârtii din cele 217 existente sunt foarte scurte şi aşteaptă ninsorile dat fiind că nu dispun de tunuri de zăpadă. Însă tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet