Business sportiv

Business sportiv. Cum arată fotbalul românesc în contextul european? Cluburile din România sunt la ani-lumină de campionii europeni. Fotbalul local, cu încasări de doar 90 mil. euro, obţine venituri de 35 de ori mai mici faţă de Germania sau Spania

06.09.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Cel mai performant fotbal din punct de vedere financiar este cel englez, care încasează venituri anuale de 6,5 miliarde de euro.

Fotbalul românesc nu este la ani-lumină doar pe teren faţă de cel european, ci şi datele confirmă diferenţa uriaşă între performanţele locale şi cele ale cluburilor europene. Cu încasări de 90 de milioane euro, fotbalul românesc obţine venituri chiar şi de 35 de ori mai mici faţă de încasările totale ale cluburilor de fotbal din Germania sau Spania, potrivit datelor adunate de Ziarul Financiar din raportul „The European Club Finance and Investment Landscape“ al UEFA. În raportul UEFA sunt prezentate mai multe date, printre care şi rezultatele financiare din 2022, fiind ultimul an pentru care există date financiare agregate, ale cluburilor de fotbal din fiecare ţară aflată sub umbrela UEFA.

România nu este însă la coada clasamentului UEFA, ba chiar se află undeva la mijloc, fiind printre cele 15 ţări care obţin venituri între 20 de milioane euro şi 100 milioane euro.

Disparităţile la nivel european sunt confirmate şi de extreme. În timp ce fotbalul englezesc, cel mai „bogat“ fotbal din Europa, obţine venituri de 6,5 miliarde euro, San Marino, aflat la coada clasamentului, încasează venituri de circa 3,2 milioane euro.

„Abilitatea cluburilor de a genera venituri variază enorm în partea de top a Europei - din Anglia, unde cluburile generează un total de 6,5 miliarde euro (323 mil. euro per club, în medie) la San Marino, unde cele 15 cluburi generează un total de 3,2 milioane euro (în medie, doar 215.000 euro per club), adică de 2.000 de ori mai puţin decât un club mediu din Anglia. Cluburile din Premier League sau LaLiga şi DFL combinate generează aproape la fel de multe venituri ca toate cluburile din ultimele 50 de ţări la un loc“, se arată în raportul The European Club Finance and Investment Landscape.

Ca o comparaţie faţă de regiune, România nu se află la coada clasamentului. Cluburile de fotbal din Polonia încasează venituri de 97 milioane euro, la fel şi în Croaţia. Ungaria însă stă mai bine la acest capitol, unde fotbalul obţine venituri de 158 milioane euro, triplu faţă de cluburile din Slovacia, care încasează 51 de milioane de euro anual.

Fotbalul din cinci ţări, mai exact Anglia, Germania, Franţa, Spania şi Italia, obţine venituri de peste 2 miliarde de euro anual, ceea ce reprezintă 73% din totalul veniturilor fotbalului european.

Veniturile celor cinci ţări se împart între 98 de cluburi de fotbal.

La polul opus, 19 ţări obţin venituri de sub 20 de milioane de euro, care agregate fac mai puţin de 1% din totalul încasărilor din fotbalul european.

Cel mai mare club de fotbal de pe plan local este FCSB, controlat de George Becali, cu venituri de  de 73 milioane lei în 2022 (14,6 mil. euro), potrivit datelor Ministerului de Finanţe. La vârful clasamentului se mai află şi CFR Cluj, U Craiova, Farul Constanţa şi Rapid. Datele sunt raportate la anul 2022 pentru a păstra perioada la care se face referire în raportul UEFA.

Totuşi, în 2023, au existat schimbări în clasamentul celor mai mari cluburi de fotbal. FCSB rămâne campioană nu doar pe teren, ci şi în business, dar următorul club în clasament este Rapid, după datele financiare din 2023. Următoarele cluburi în clasament sunt Farul Constanţa, CFR Cluj, U Craiova, FCU 1948 Craiova şi Dinamo.

În România, fotbalul generează cei mai mulţi bani dintre toate sporturile locale, fiind de altfel considerat „sportul rege“ şi datorită unei baze de fani foarte mare, incomparabilă cu a oricărui alt sport. Popularitatea acestui sport în rândul oamenilor atrage şi un număr mai mare de sponsori. De multe ori, companiile doresc să se asocieze cu echipele sau cluburile de fotbal datorită expunerii de care au parte.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet