Business sportiv

Business sportiv. Cum au devenit munţii evadarea de weekend a celor prinşi în oraşe cinci zile pe săptămână? Cererea pentru echipamentele de hiking şi trekking a crescut, iar oamenii se aventurează tot mai mult în munţi

19.07.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Retailerii de echipamente sportive au înregistrat o creştere a vânzării articolelor destinate activităţilor precum hiking şi trekking Oamenii au devenit tot mai atenţi la calitatea produselor pe care le achiziţionează atunci când aleg să meargă pe munte, pentru a le oferi o siguranţă şi un confort mai mari.

Munţii noştri aur poartă - spune vorba cântecului, însă munţii au devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru oameni, care nu pleacă în căutare de aur, ci de relaxare şi mişcare în natură. În ultimii ani, tot mai mulţi pasionaţi de drumeţii răsar pe potecile montane, unii la prima încercare, alţii deja experimentaţi şi prieteni vechi ai muntelui. Bucegi, Ciucaş, Făgăraş şi Apuseni sunt doar câţiva din munţii care atrag precum un magnet oamenii.

„Pentru mine, mersul pe munte este activitatea fizică ideală. Îmbină mişcarea cu relaxarea şi conectarea cu natura. Deşi mereu am fost fan, abia în ultimii ani am început să o transform într-o activitate regulată. Pandemia a jucat un rol important în asta - era o activitate unde puteai respecta toate regulile de protecţie de altfel, fiind cea mai versatilă activitate. O poţi face în orice sezon, în grup sau pe cont propriu, iar muntele este mereu primitor cu cei proaspăt iniţiaţi. Pot spune că o drumeţie montană păstrează mereu surprize plăcute chiar şi pentru cei care au bătut aceeaşi potecă de zeci de ori - mereu are ceva nou“, spune Răzvan, 30 de ani, care merge adesea în drumeţii pe munte.

Mulţi au redescoperit munţii şi activităţile în natură odată cu pandemia, când graniţele erau închise şi singurele opţiuni de vacanţă erau cele petrecute în ţară. Pentru unii, pasiunea a rămas şi se vede şi în vânzările retailerilor de echipamente sportive, care au avut o creştere pe categoriile de produse pentru activităţi outdoor.

„Simţim o creştere, cel puţin în ultimul an şi jumătate, atât în sezonul de vară, cât şi în cel de iarnă, există cerere pentru echipamente tehnice pentru acest tip de activitate, fie că e trekking, unii fac, mai ales pentru, schi de tură. Avem cerere foarte mare pentru ambele sezoane pentru astfel de echipamente şi se vede în vânzări o creştere“, sune Roxana Tolteanu, CEO al retailerului 4F.

Dacă înainte erau preferate activităţile pe munte în sezonul de vară, acum, cererea s-a echilibrat şi românii cumpără echipamente sportive potrivite drumeţiilor pe munte şi pentru sezonul de iarnă.

Odată ce oamenii merg în tot mai multe drumeţii pe munte, încep să se intereseze de echipamente tot mai bune, iar de la o simplă pereche de bocanci, care era singura necesitate, acum, oamenii merg pe munte cu un echipament complet potrivit activităţii pe care o desfăşoară.

„Oamenii descoperă tot mai mult trekking-ul ca fiind o preocupare de leisure. Simţim şi noi în vânzări pentru că îşi dau şi ei seama că nu se pot duce pe munte în şlapi şi au nevoie de un echipament adecvat. Aceştia trec din zona de necunoscători în segmentul celor care încearcă. Mai este şi categoria celor care au fost de mai multe ori şi vor să investească mai mult în echipamente. Ambele categorii sunt în creştere“, spune Mircea Rasovan, cofondator al retailerului Sport Guru, specializat în echipamente de outdoor.

Echipamentele de munte potrivite vin să ofere mai multă siguranţă şi confort celor care le folosesc, iar aici preţul face diferenţa. Echipamentele profesionale au preţuri mult mai mari.

„Cei care au bugete medii se uită la aceste aspecte, nu se mai uită doar la primul preţ, cel mai ieftin“, precizează el.

Preţul însă rămâne un factor important în decizia de achiziţie, spune Cătălin Pozdarie, CEO al Hervis.

„Persoanele care au înţeles necesitatea şi importanţa echipamentelor  corespunzătoare pe munte sau în pădure se orientează spre o dotare completă, atât cu textilele necesare, dar şi cu încălţări.“

„Preţul întotdeauna va juca un rol important în decizia de achiziţie şi, de aceea, firma noastră încearcă să ofere produse de calitate bună la un preţ avantajos“, spune Cătălin Pozdarie.

Pe lângă bocanci, beţe, rucsac şi hainele corespunzătoare unor astfel de echipamente, specialiştii recomandă ca oamenii care merg pe munte să se echipeze şi un spray, fluier şi alte accesorii pentru a ţine la distanţă animalele sălbatice. Săptămâna trecută, o tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă de un urs pe Jepii Mici, un traseu popular din Munţii Bucegi.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet