♦ Circuitul Grand Chess Tour din acest an oferă un fond total de premii de 1,6 milioane de dolari pentru care se vor întrece toţi participanţii.
Şahiştii români Bogdan Deac şi David Gavrilescu au primit wildcarduri şi vor concura alături de unii dintre cei mai importanţi şahişti din lume ai momentului la Grand Chess Tour, care se va desfăşura în Polonia, România, Croaţia şi SUA.
Bogdan Deac, 23 de ani, va participa la etapele din Polonia şi România. El a devenit Mare Maestru internaţional la vârsta de 14 ani, fiind cel mai tânăr la acea vreme, şi este membru al echipei naţionale de şah de aproape un deceniu. În prezent, este cel mai bine clasat jucător român, cu un rating FIDE de 2.962 de puncte şi locul 40 mondial.
„La fiecare turneu la care particip, îmi propun să îl câştig. Acesta este obiectivul primordial. Al doilea obiectiv este să joc cât de bine pot la fiecare partidă”, spune Bogdan Deac.
David Gavrilescu va participa la etapa din Polonia. El a devenit Mare Maestru în 2023 şi completează duoul românesc care va reprezenta România la GCT. În momentul de faţă este al şaselea cel mai bine clasat jucător din România, iar performanţele sale au culminat la începutul acestui an când a fost desemnat Campion Naţional.
Cei doi români vor juca alături de unii dintre cei mai importanţi şahişti ai lumii în etapa din Polonia, printre care se numără Alireza Firouzja, Levon Aronian, Rameshbabu Praggnanandhaa, Maxime Vachier-Lagrave, Jan-Krzysztof Duda, Aravindh Chithambaram, Vladimir Fedoseev şi Veselin Topalov. Unii dintre aceştia vor participa şi la etapa ce va avea loc la Bucureşti.
Grand Chess Tour marchează zece ani de existenţă în acest an.
„Anul acesta marcăm cea de-a 10-a aniversare a Grand Chess Tour şi am dorit să reunim jucători legendari care au fost o parte integrantă a turneului de-a lungul anilor, cum ar fi numărul 1 mondial şi dublu campion GCT Magnus Carlsen, foştii campioni GCT Fabiano Caruana, Wesley So, Alireza Firouzja şi Maxime Vachier-Lagrave, alături de nume promiţătoare din noua generaţie precum Aravindh Chithambaram şi Vladimir Fedoseev", spune Michael Khodarkovsky, director executiv al Grand Chess Tour.
În 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. Federaţia Română de Şah va fi coorganizator şi partener al etapei din România. Etapa de la Bucureşti va avea loc în sala Ronda a Grand Hotel Bucureşti.
Circuitul Grand Chess Tour din acest an oferă un fond total de premii de 1,6 milioane de dolari pentru care se vor întrece toţi participanţii. Din această sumă, 350.000$ sunt alocaţi pentru turneul de şah clasic, iar evenimentele de rapid şi blitz beneficiază de câte 175.000$ fiecare. Turneul din 2025 se va încheia cu o fază finală spectaculoasă, în care primii patru competitori din clasamentul general se vor confrunta în meciuri eliminatorii pentru un premiu suplimentar de 350.000$.
„Fundaţia Superbet este mândră să susţină Grand Chess Tour şi misiunea sa de a aduce şahul de clasă mondială în faţa unui public global. Lista participanţilor la cea de-a 10-a aniversare include jucători remarcabili care credem că vor continua sâ inspire şi mai multe persoane, în special tineri, să se implice în acest sport şi să dezvolte o pasiune pentru acesta", a declarat Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE