Business sportiv

Business sportiv. Un nou business în piaţa construcţiilor sportive. Sport Makers, un mic business pornit în Suceava, construieşte terenuri de sport în mai multe oraşe din ţară şi are în plan să ajungă în toate regiunile ţării. „Echipamentele pe care le folosim sunt produse 100% în România“

23.05.2025, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Businessul a pornit în a doua parte a anului trecut, iar din cauza contextului din ultima jumătate de an, a reuşit să se ocupe doar de 11 proiecte din Suceava, Botoşani, Neamţ, Tulcea, Argeş şi Bacău.

Sport Makers, un mic business pornit în Suceava de către Adrian Amariţei, a intrat pe piaţa construcţiilor sportive în 2024 şi deja a amenajat 11 terenuri de sport şi locuri de joacă din mai multe oraşe din ţară. Planurile businessului sunt de a ajunge un jucător naţional în domeniul construcţiilor sportive.

Adrian Amariţei a fost manager de produs la o altă firmă cu aceeaşi activitate timp de cinci ani, însă anul trecut a luat decizia de a porni în antreprenoriat cu propria companie de construcţii sportive.

„Fiind un start-up şi având în vedere contextul politico-financiar destul de imprevizibil, cu reţineri în investiţii, lucrurile nu au mers foarte bine în această direcţie. Sper ca, începând de acum, lucrurile să se aşeze, iar investiţiile în această industrie sportivă să crească. Istoric vorbind, România a avut mereu performanţe impresionante în sport, în aproape toate disciplinele“, spune Adrian Amariţei.

Businessul a pornit în a doua parte a anului trecut, iar din cauza contextului din ultima jumătate de an, a reuşit să se ocupe doar de 11 proiecte din Suceava, Botoşani, Neamţ, Tulcea, Argeş şi Bacău, care au constat în amenajări cu gazon artificial, locuri de joacă, construcţii şi reparaţii ale bazelor sportive.

În prezent, businessul are şi câteva proiecte tehnice în curs de finalizare, urmând să treacă la etapa de execuţie, iar planurile de dezvoltare sunt de a merge cu proiecte în toată ţara.

„În perioada următoare, în funcţie de condiţiile meteo, avem discuţii avansate cu instituţii din aproape toate regiunile ţării. Este vorba despre baze sportive existente care îşi doresc înlocuirea gazonului, modernizări sau extinderea infrastructurii, inclusiv prin integrarea unor facilităţi moderne precum terenuri de padel sau padball“, explică Adrian Amariţei.

Sport Makers se ocupă atât de amenjarea terenurilor sportive şi locurilor de joacă, cât şi de construirea bazelor sportive şi repararea acestora, plus echiparea completă cu cele necesare. Adrian Amariţei susţine că toate echipamentele folosite sunt realizate în România, în câteva unităţi de producţie din ţară.

„Un mare plus este faptul că producem locurile de joacă 100% în România, acestea fiind de o calitate foarte bună, realizate din aluminiu şi materiale plastice conforme cu cerinţele în vigoare. Accesoriile sportive sunt, de asemenea, produse în România. Plasele de protecţie pe care le folosim, atât la accesorii, cât şi la împrejmuiri, sunt tot din România. La fel şi plasa sudată folosită la structurile din beton, şi multe altele. Încercăm să realizăm întreaga construcţie cu un procent cât mai mare de materiale fabricate în România. Cred şi îmi doresc ca noi, antreprenorii, să colaborăm între noi şi să ne promovăm reciproc“, precizează el.

Adrian Amariţei spune că preţurile unui proiect de infrastructură sportivă depinde foarte mult de dimensiunile acestuia. Spre exemplu, un teren sintetic de dimensiuni reduse poate porni de la 15.000-30.000 euro, în timp ce un teren complet echipat, cu nocturnă, împrejmuire, strat suport şi gazon premium, ajunge şi la 100.000 euro.

Cu toate că a existat o frână în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura sportivă din cauza contextului economic şi politic din prima parte a acestui an, antreprenorul speră la o dezgheţare a pieţei şi o evoluţie pozitivă a businessului în acest an.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet