Business sportiv

BUSINESS SPORTIV. Cât costă să faci înot în România? Performanţa vine la pachet cu cererea, dar infrastructura sportivă nu ţine pasul cu numărul de copii atraşi spre sport

01.07.2022, 10:30 Autori: Mirabela Tiron , Georgiana Mihalache

♦ Sunt 56 de bazine de înot pentru elevi şi studenţi, dintre care o treime (17) sunt în Bucureşti. Restul zonelor rămân neacoperite ♦ Rezultatul lui David Popovici, dublu campion mondial la nataţie, atrage şi alţi copii la înot. Cluburile private deja văd cerere în creştere pentru cursurile de înot.

Sute de copii ajung încă de la vârste fragede, de la 4-5 ani, să descopere înotul în bazine private sau publice, cei mai mulţi fiind însă aduşi de părinţi pentru iniţiere şi mişcare. Foarte puţini dintre cei care vin la cursuri ajung să ia calea performanţei, baza de selecţie s-a redus mult în ultimii ani, potrivit operatorilor de cluburi private de înot.

Costurile pentru părinţi pornesc de la 350 lei pe abonamentul de opt şedinţe la antrenamente de grup, dar pot ajunge uşor la 1.600 lei pentru abonamentul cu antrenor personal la bazinele cluburilor private.

Iar odată cu performanţa lui David Popovici, apetitul pentru înot a crescut, tinerii văzând în dublul campion olimpic un model de urmat, din observaţiile fondatorilor de cluburi sportive.

Infrastructura sportivă nu ţine însă pasul cu cererea, la nivel naţional existând doar 56 de bazine de înot pentru elevi, potrivit celor mai recente date de la Statistică, aferente anului 2020. Prin comparaţie, în 2001 erau 44 de bazine.

Iar pe baza sportivă actuală se antrenează atât copiii înscrişi la un club sportiv afiliat Federaţiei de Nataţie, cât şi elevii sau studenţii.

 

100 de copii pe oră la Bazinul Lia Manoliu

Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu“ din Capitală operează unul din cele mai mari bazine de înot, cu 10 culoare, 50 de metri lungime, 25 metri lăţime iar adâncimea ajunge la 2,2 metri.

„Pe oră la bazinul olimpic exterior avem 100-120 de copii în bazin. Aici îşi desfăşoară activitatea cluburile sportive şcolare, cluburile private de înot afiliate Federaţiei de Înot, Federaţia de Triatlon, Comitetul Paralimpic. Bazinul este folosit aproape la capacitate maximă, 80% din cei care vin la bazin fac înot de performanţă iar 20% iniţiere şi agrement“, a spus Angela Iacob, şef serviciu baze sportive la CSN Lia Manoliu.

Antrenamentele se fac pe toată perioada anului, existând posibilitatea acoperirii bazinului exterior. Complexul sportiv naţional „Lia Manoliu“ din Capitală mai are un bazin interior acoperit, care însă este închis din 2018.

 

Performanţa atrage spre sport

Performaţa lui David Popovici are un efect vizibil pentru cluburile private într-o cerere mai mare pentru cursuri de înot sau în dorinţa copiiilor de a călca pe urmele campionului român. Un fenomen similar a fost de exemplu şi cu tenisul, după rezultatele Simonei Halep, care au creat un apetit pentru acest sport.

„După rezultatul lui David Popovici a crescut extraordinar de mult frecvenţa copiilor şi dorinţa lor şi nu numai la înot. Şi la fotbal, de exemplu, se regăsesc în spiritul de învingător, să câştige“, a spus Bogdan Mazilu, fondatorul Clubului Nemo din Braşov, care oferă şi cursuri de înot pentru iniţiere şi perfecţionare pentru copii.

„Vor să meargă pe urmele lui David. Toţi copiii l-au urmărit“, spunea recent Cătălin Becheru, cofondatorul Navi, clubul unde a început David Popovici.

 

Costurile abonamentelor la privat

Părinţii trebuie să scoată din buzunar între 350 de lei pe lună pe un abonament cu opt şedinte la cursuri de grup şi 800 lei sau chiar 1.600 de lei pe lună pentru un abonament cu antrenor personal, în cazul în care cursurile de înot se fac în bazine private.

„Avem un lot de performanţă format din 42 de copii, dar cu 15 facem înot de mare performanţă, cu antrenamente zilnic. Noi închiriem bazine de înot şi organizăm cursurile, dar ne dorim ca pe viitor să ne facem propriul astfel de spaţiu. La noi nu sunt suficiente bazine de înot, în Germania, fiecare şcoală are un bazin. La noi este un deficit de baze sportive“, a spus Vlad Cozmuţa, fost sportiv de performanţă şi unul din fondatorii clubului sportiv Timex din Capitală. Bazele clubului au fost puse în 2013.

Vârsta recomandată începerii înotului la copii este de patru ani, iar mulţi dintre copiii legitimaţi sunt prezenţi la campionatele naţionale de nataţie. Cursurile şcolii Timex se organizează în cadrul complexului sportiv Steaua din Drumul Taberei şi la bazinul clubului sportiv Rapid.

Cursuri de iniţiere şi perfecţionare pentru copii se organizează  şi în bazinele şcolilor din Capitală. Clubul de înot Atack Club organizează cursuri în bazinele pe care le administrează în cadrul a două şcoli din Bucureşti.

„În grupa de performanţă la înot sunt legitimaţi 50 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, au antrenamente zilnic de câte două ore şi participă la competiţii, iar la polo avem 16 copii. Pentru iniţiere şi perfecţionare avem aproape 400 de copii la cele trei bazine“, a spus Nicu Ciolan, administratorul Attack Club, care are 30 de antrenori de înot

Baza de selecţie pentru înot de performanţă este mică. Cei mai mulţi părinţi îşi aduc copiii la înot însă pentru mişcare şi să slăbească

„Părinţii îşi aduc copiii la înot să facă mişcare, să îşi consume energia, mulţi copii sunt mai plinuţi, foarte puţini din aceşti copii iau calea performanţei. Baza de selecţie pentru înotul de performanţă este redusă. Avem peste 100 de copii care vin la cursuri de iniţiere şi perfecţionare în cele trei bazine în care facem cursurile de înot. Cei mai mulţi vin la cursurile de grup“, a spus pentru ZF Laurenţiu  Dumitraş, fondatorul şcolii de înot LCD Club şi fost sportiv de performaţă la polo şi înot.

Cursurile de înot pentru copii şi adulţi se organizează la bazinul de înot Steaua, Olimpia şi Alexandreea.

 

Tarifele practicate la mai multe bazine private:

Şcoala de înot Timex: Abonament de iniţiere de 8 şedinte - 350 lei lunar pentru grupă de copii/ 800 lei lunar cu antrenor personal

► Atack Club: Abonament de grup - 350 lei lunar, abonament cu antrenor personal - 800 lei lunar

► Bazinul Olimpia: Abonament la 8 şedinţe de grup - 390 de lei lunar

► Bazinul Steaua - 8 şedinte de grup - 400 de lei lunar

► Centrul privat Alexandreea - cursuri de grup - 530 de lei lunar

­

ÎNDEMN ZF

Cum ar fi dacă cele mai mari 1.000 de companii din România, cele care asigură jumătate din cifra de afaceri totală din economie, s-ar implica să susţină o echipă sportivă de copii sau juniori, un sportiv care joacă tenis sau practică înot? Îndemnul ZF pentru liderii din business este să aleagă şi să susţină o speranţă sportivă.

Ziarul Financiar a formulat încă din ediţia trecută a paginii speciale Business Sportiv acest îndemn, pentru că sportivii din România au nevoie de sprijin, performanţa trebuie susţinută, iar problema nu este doar a statului, pentru că în momentul în care un sportiv are rezultate remarcabile, companiile se bat pentru a fi principalii sponsori.

Tinerii sportivi au nevoie să credem în ei!

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet