Business sportiv

Business sportiv. Cât de mare este industria de eSports în România? Circa 7,8 milioane de români joacă jocuri video pe diferite dispozitive. România este şi unul dintre cele mai mari hub-uri de producţie a jocurilor video din Europa

13.09.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Pe plan local există peste 200 de studiouri de producţie a jocurilor video cu aproape 7.000 de persoane angajate, ceea ce plasează industria locală printre primele din Europa.

 

Industria de gaming, sau de eSports, a crescut semnificativ în ultimii ani, iar odată cu dezvoltarea a tot mai multor jocuri video, numărul pasionaţilor a crescut. În România, există circa 7,8 milioane de români care joacă jocuri video pe telefoane, calculatoare, console sau tablete, potrivit datelor Romanian Game Developers Association (RGDA). Utilizatorii au vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani şi se joacă cel puţin o dată pe lună jocuri video.

Numărul jucătorilor a rămas constant faţă de 2022, când acelaşi număr de persoane se jucau jocuri video. Un studiu al RGDA din 2022 arată că 51% dintre utilizatori erau femei.

De asemenea, în timp ce femeile preferă să folosească telefonul pentru a se juca, bărbaţii aleg calculatoarele sau consolele pentru acest tip de activitate.

România este şi unul dintre cele mai mari hub-uri de producţie a jocurilor video din Europa. Pe plan local există peste 200 de studiouri de producţie a jocurilor video cu 7.000 de persoane angajate, ceea ce plasează România în top cinci la nivel european. Cele mai multe se află în Bucureşti, unde activează peste 100 de studiouri, iar la mare distanţă se află Clujul, cu 38 de studiouri, şi Iaşiul, cu 12 astfel de companii.

Cei mai mari jucători de pe plan local sunt Electronic Arts România, Ubisoft România şi Amber Studio, dezvoltator român de jocuri. Amber Studio a pornit în urmă cu aproape un deceniu în Bucureşti şi are birouri în Capitală, Botoşani, Craiova, Los Angeles, San Francisco, Montreal, Guadalajara, Kiev, Manila şi Taipei. Anul trecut, compania a încheiat cu venituri de 180 mil. lei, în scădere cu 15% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

În 2022, industria de gaming locală a generat venituri de 332 milioane euro, fiind la cel mai înalt nivel din ultimii ani, potrivit datelor RGDA.

România este pusă pe harta mondială a eSports şi datorită organizării unor campionate mondiale pe plan local. Anul trecut, Iaşiul a devenit capitala e-sports, când a găzduit Campionatul Mondial de eSport, o premieră pentru România. Evenimentul a adus la Iaşi peste 700 de jucători din 120 de ţări.

De asemenea, în 2021 la Bucureşti a avut loc The International – campionatul mondial de Dota 2, un joc video.

Totodată, România a fost pusă pe harta mondială a gamingului şi de Ana Dumbravă, care a câştigat doi ani la rând titlul de campioană mondială la Counter Strike, unul dintre cele mai populare jocuri video din lume. În 2016, Ana Dumbravă a participat la prima competiţie, care a avut loc la Paris, iar patru ani mai târziu a obţinut primul său titlu.

Cu o piaţă în dezvoltare şi cu un număr tot mai mare de utilizatori ai jocurilor video, sportul se mută din terenul de pe stadion pe terenul virtual. Cu toate acestea, mulţi jucători profesionişti de jocuri video nu neglijează mişcarea fizică. În spatele jucătorilor profesionişti există un staff care are în componenţa sa şi oameni specializaţi în nutriţie şi sport, astfel încât componenta sportivă să nu lipsească.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet