Business sportiv

Business sportiv. Cine este Fabiano Caruana, câştigătorul etapei de la Bucureşti a Grand Chess Tour – Champions League a şahului

19.05.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

De origine italiană, Caruana s-a născut în Miami, Statele Unite, şi a devenit în 2007 cel mai tânăr mare maestru din Statele Unite şi Italia. Dubla cetăţenie l-a ajutat să concureze pentru ambele ţări.

Prima etapă a Grand Chess Tour, Superbet Chess Classic România 2023, a fost câştigată de americanul Fabiano Caruana, 30 de ani, după ultima rundă a turneului care a avut loc luni 15 mai. Marele maestru care a reprezentant Statele Unite în cadrul competiţiei a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, câştigând astfel 100.000 dolari. În prima etapă a turneului Grand Chess Tour, care a avut loc la Bucureşti, au participat şi Ding Liren, campionul mondial en-titre, cât şi adversarul său la titlul mondial Ian Nepomniachtchi.

De origine italiană, Caruana s-a născut în Miami, Statele Unite, însă pasiunea pentru şah a lui Fabiano Caruana a fost descoperită încă de la o vârstă fragedă, la doar 5 ani, după ce s-a mutat în New York şi a început să joace şah într-un program şcolar de şah, potrivit informaţiilor de pe site-ul Chess.com.

El a primit titlul oficial de jucător de şah de la Federaţia Internaţională de Şah în 2002 şi a devenit maestru internaţional în 2006. Un an mai târziu, Caruana a devenit cel mai tânăr mare maestru din Statele Unite şi Italia. Dubla cetăţenie l-a ajutat să concureze atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Italia. La scurt timp după ce a câştigat titlul de mare maestru, a obţinut titlul de campion italian la şah, devenind astfel cel mai tânăr campion italian din istorie.

În 2008, a intrat în top 100 cei mai mari jucători de şah ai lumii.

În 2010 şi 2011 a fost  campionul Italiei la şah, iar până la sfârşitul anului 2011 Caruana a făcut un salt în clasamentul mondial şi a ajuns pe locul al 17-lea în topul celor mai buni şahişti ai lumii.

După mai multe turnee şi competiţii câştigate în următorii ani, Fabiano Caruana a ajuns pe locul cinci în clasamentul mondial.

În 2014, Caruana a câştigat medalia de argint la Campionatele Mondiale de Şah Rapid, din Dubai, ulterior reuşind să obţină primul loc la Olimpiada care a avut loc în Norvegia.

Anul trecut, Caruana a câştigat pentru a doua oară titlul de campion american la şah. Marele Maestru a câştigat numeroase turnee în cariera sa. În 2018, americanul a jucat împotriva lui Magnus Carlsen la Campionatul Mondial de şah de la Londra, pierzând în playoff-ul de la departajare.

Superbet Chess Classic România 2023, prima etapă a Grand Chess Tour, care a avut loc la Bucureşti, îl are drept câştigător pe Fabiano Caruana. Richard Rapport, unul dintre cei doi reprezentanţi ai României la această competiţie, s-a clasat pe al doilea loc, obţinând 5 puncte şi un premiu de 42.750 dolari. În ultima rundă a turneului, Richard Rapport a jucat împotriva americanului Fabiano Caruana, iar Bogdan Deac, cel de-al doilea reprezentant a României, a jucat împotriva campionului mondial en-titre, Ding Liren. Bogdan Deac s-a poziţionat pe locul al 10-lea în clasament.

Competiţia de şah clasic de la Bucureşti, Superbet Chess Classic România 2023, a fost prima din cele cinci etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023, disputate în Europa şi Statele Unite ale Americii.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet