Business sportiv

Business sportiv. Companiile ce organizează cursuri în domeniul sportiv şi recreaţional, afaceri totale de 15 mil. de euro anul trecut, în creştere cu 58%

02.12.2022, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

♦ Anul trecut 805 firme activau în învăţământ în domeniul sportiv şi recreaţional (cod CAEN 8.551), în creştere faţă de 717 firme în 2020.

Companiile ce organizează cursuri în domeniul sportiv şi recreaţional au avut afaceri totale de 72,7 milioane de lei (15 mil. euro) anul trecut, în creştere faţă de 46 milioane de lei anul anterior, arată datele oficiale de la Registrul Comerţului.

În total, aceste firme care organizează de la cursuri de schi, la cursuri de înot şi chiar de fitness sau alte traininguri adunau 440 de angajaţi anul trecut, faţă de 378 de angajaţi anul anterior. Ridicarea restricţiilor din pandemie a adus mai mulţi copii în bazinele de înot, pe terenurile de tenis, fotbal dar şi în taberele organizate pentru cursuri de schi. Cele mai multe dintre firmele din top 10 de pe această nişă organizează cursuri de înot şi schi şi au raportat marje de profit cuprinse între 32% şi 50% anul trecut din cursuri de schi sau înot pentru copii, potrivit calculelor  ZF. „Avem 300-400 de copii  la cursurile de înot în cele două bazine, a crescut cererea după pandemia Covid-19.  Nu funcţionăm încă la capacitate maximă.

„Lucrăm cu 15 instructori dar găsim mai greu acum instructor.În Dobreni avem un bazin de înot pentru performanţă“, a spus Cristian Nuţu, reprezentantul Aqua Life Swimming.  Compania, care deţine două bazine de înot în Bucureşti şi unul în Dobreni (Giurgiu) a finalizat anul trecut cu afaceri de 1,8 milioane de lei şi un profit net de 582.000 de lei, faţă de afaceri de 665.000 de lei şI pierderi anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania intră în top 10 al celor mai mari firme cu cod CAEN pe învăţământ sportiv transmis de ONRC către ZF. Şcoala primeşte copii de la trei luni iar abonamentul de 4 şedinţe pe lună costă 250 de lei.

Afaceri mai mari au raportat şi companiile care organizează cursuri de schi.

Compania Fomar Sport din Lupeni (Hunedoara), care organizează cursuri de schi, a finalizat anul trecut cu afaceri de 2,5 milioane de lei şi un profit net de 1,3 milioane de lei în 2021, arată datele de la mfinante. În 2020, compania raporta afaceri de 870.000 de lei şi un profit de 340.000 de lei, arată aceiaşi sursă. „Avem cursuri de schi iarna, organizăm tabere pentru copii, iar vara tabere de aventură montană, drumeţii. Doar în tabere s-au înscris în perioadele de vacanţe şcolare în jur de 3.000 de copii pe vară iar iarna avem 1.000 de copii“, a spus Adelina Fodoran, organizator tabere la compania Fomar Sport.

Dominic Marcu de la şcoala de schi şi snowboard Snowline Azuga spune că cererea a crescut pentru cursurile de schi şI snowboard. „În acest sezon, până în februarie, aşteptăm câteva mii de copii la şcoala de schi şi snowboard“, a spus Dominic Marcu. Snowline Ski a avut 714.00 lei cifră de afaceri anul trecut şi profit net de 332.000 de lei, faţă de 183.000 de lei anul anterior cifră de afaceri şi profit net de 55.000 de lei în 2020, potrivit mfinante.ro.

Cei mai mulţi părinţi îşi înscriu copiii la cursuri sportive pentru iniţiere şi pentru mişcare, puţini copii  însă iau calea performanţei ulterior. Infrastructura sportivă are nevoie de investiţiii semnificative dat fiind că cele mai multe baze sportive sportive s-au dezvoltat în oraşele mari, în timp  ce în localităţile mici cu greu găsesc copiii un teren de sport.

Avem 300-400 de copii  la cursurile de înot în cele două bazine, a crescut cererea după pandemia Covid-19, spune Cristian Nuţu, reprezentantul Aqua Life Swimming.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet