Business sportiv

Business sportiv. Cum pun turneele de tenis pe harta internaţională oraşele în care sunt organizate? „Oraşul beneficiază direct proporţional cu reputaţia turneului, beneficiile cresc în timp“

08.07.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Participarea unor jucători de tenis din top 100 la turnee organizate în România atrage recunoaşterea oraşului şi pune România pe harta mondială a tenisului Federaţia Română de Tenis a obţinut în 2022 nouă licenţe pentru turnee sub egida Federaţiei Internaţionale de Tenis.

Pe lângă marile capitale ale tenisului - Londra, Paris, New York, Melbourne -,  unde se organizează turnee de grand slam cu premii de zeci de milioane de euro şi cu sute de mii de spectatori, în mai multe ţări sunt organizate evenimente sportive care, deşi cu un public şi buget semnificativ mai mici, pot dezvolta în timp un oraş. Este şi cazul României, unde antreprenorii pasionaţi de tenis au început să organizeze de la an la an turnee care atrag tineri jucători de tenis din toată lumea.

Beneficiul pentru un oraş în cazul organizării unui turneu de tenis stă în publicitatea pe care o aduc jucătorii, mai ales cei tineri şi în ascensiune. Totuşi, crearea unui brand pentru oraş dintr-un turneu sportiv este o muncă de durată, după cum spun chiar organizatorii unor astfel de competiţii.

„Oraşul beneficiază direct proporţional cu reputaţia turneului, însă beneficiile cresc în timp. Veniturile trasabile pe spectatorul sau suporterul român sunt extrem de mici, iar bugetul de marketing derivă din vânzări şi se naşte un cerc vicios. Deocamdată este o muncă de construcţie, iniţial am estimat că se pot face rezultate notabile în cinci ani, este posibil să fi fost prea optimist. Aş vrea să subliniez că le sunt extrem de recunoscător partenerilor, care fac eforturi deosebite pentru a finanţa şi susţine aceste turnee de tenis şi tenisul de performanţă“, a spus pentru ZF Andrei Oriţă, general manager al Concord Service Center, unul dintre principalele centre de service IT.

Concord Iaşi Open 2022 este la a treia ediţie organizată la Iaşi, în perioada 11-17 iulie, iar directorul turneului este Andrei Pavel, fost jucător de tenis şi actual antrenor. Organizarea turneului a pornit de la pasiunea pentru tenis şi practicarea acestui sport la nivel de amator, povesteşte Andrei Oriţă. Ulterior, el a luat contact cu mai multe personalităţi din tenis şi cu autorităţile, de la care a primit sfaturi şi încrederea de a pune pe hartă un nou turneu de tenis.

„Veniturile vin la turneele tinere în proporţie de peste 90% de la parteneri care ori oferă bani pentru premii, ori oferă servicii şi produse la schimb pentru imagine sau gratuit ca sponsorizare. Noi încercăm să aducem 5% anul acesta din vânzarea de bilete“, mai spune Andrei Oriţă.

Partenerii ediţiei din 2022 a turneului organizat la Iaşi sunt BCR, MET, UiPath, One Business Properties, Tazz, Iulius Group, Concord Service Center, persoane fizice, dar şi ATP, respective WTA pentru turneul feminin.

Şi Piteştiul este pe harta turneelor organizate în 2022 în România, fiind organizat turneul M25, cu premii totale de 25.000 de dolari. Turneul este numit Comesad BCR Open, iar baza sportivă Comesad este cea care pune la dispoziţie cele trei terenuri de joc, sala de antrenamente şi alte facilităţi pentru jucători.

„Compania Comesad susţine acest turneu de nouă ani. Motivul principal pentru care ne-am implicat în organizarea acestui turneu este pasiunea noastră pentru tenisul de câmp şi dorinţa de a susţine şi de a promova tinerii jucători români de tenis. Organizarea turneului Comesad BCR Open pune oraşul Piteşti pe harta tenisului mondial. La acest turneu participă sportivi din peste 20 de ţări“, au transmis reprezentanţii companiei Comesad, care activează în domeniul construcţiilor.

Turneul de la Piteşti este susţinut de BCR, Teilor, Catali, Proinstal Pipe, Anglo Rom, Deo Maxx, Omniasig, Titanic Grup, Hidroargeş.

Iar cel mai important turneu de tenis feminin organizat în România este Transylvania Open, din Cluj-Napoca, un turneu din categoria WTA 250, cu premii totale de circa 250.000 de dolari.

Turneul este organizat de Patrick Ciorcilă, fiul lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, un jucător de tenis român şi cofondatorul Sports Festival. „Rareori poţi avea aşa promovare şi expunere globală ca oraş şi ţară cum a fost la acest eveniment‚Äú, spunea anterior pentru ZF Patrick Ciorcilă.

La prima ediţie a Transylvania Open din 2021 au participat nume ca Simona Halep, Emma Răducanu, Irina Begu.

Diferenţele între turnee

Turneele de tenis internaţionale se împart în mai multe categorii. Cele masculine au trei categorii ‚Äì Circuitul masculin ITF (al treilea nivel al tenisului profesionist masculin), ATP Challenger (al doilea tip de turneu ca importanţă) şi ATP Tour (cel mai înalt nivel).

În funcţie de nivelul turneului sunt stabilite şi numărul de puncte pentru clasamentul general ATP şi premiile pentru câştigători.

Sub sigla ITF sunt organizate şi turnee de tenis feminin, care reprezintă competiţii sub nivelul celor WTA.

La turneele feminine, structura este diferită de cea a evenimentelor sportive masculine, iar clasificarea lor începe de la turneul WTA 125, urmată de turneele WTA 250, WTA 500 şi WTA 1.000. Şi în cazul acestora, în funcţie de nivel sunt stabilite şi premiile şi punctele în clasamentul fetelor.

În 2022, Federaţia Română de Tenis a obţinut licenţă pentru nouă turnee ITF, atât masculine, cât şi feminine, cu premii cuprinse între 15.000 de dolari şi 60.000 de dolari.

Pe lângă aceste competiţii internaţionale, în România mai sunt organizate şi turnee de nivel secund în circuit, cum sunt Concord Iaşi Open, un turneu ATP Challenger 100, la Iaşi, fiind şi cel mai important turneu ATP din România organizat în prezent.

Pentru fete, tot la Iaşi este turneul BCR Iaşi Open, un turneu WTA 125, dar şi Transylvania Open, la Cluj-Napoca, un turneu din categoria WTA 250.

 

Cât costă organizarea unui turneu?

„În general, costul mediu este de 2,5 x premiile în bani, cu variabile în funcţie de poziţionarea turneului. Pentru noi este minim 3 x prize money“, spune Andrei Oriţă.

Astfel, la turneul Concord Iaşi Open, la care premiile totale ajung la peste 90.000 de euro, costul pentru organizare depăşeşte 270.000 euro.

„Trebuie facută o diferenţă între costuri şi investiţii, noi ducem în costuri doar amortizarea investiţiilor, spre exemplu doar în acest an am achiziţionat leduri pentru nocturnă şi panouri digitale de peste 140.000 de euro, proprietarul bazei (Primăria Iaşi) investeşte în extinderea tribunei şi montarea stâlpilor pentru nocturnă, investiţii care se amortizează cu condiţia ca turneele să aibă continuitate“, a mai explicat Andrei Oriţă.

Costurile pentru turneele de tenis înseamnă şi cazare, masă pentru jucători, licenţa turneului, plata arbitrilor, directorului de turneu, transport, mingi, zgura pentru terenuri, materialele publicitare.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet