Zeci de copii, cei mai mici de 3-4 ani, se aşază zi de zi împreună cu instructorii lor de schi la porţile telescaunului care urcă pe pârtia de începători numită Platoul Soarelui, cea mai mică (sub 500 m lungime), dar şi cea mai lină pârtie din staţiunea montană Straja din judeţul Hunedoara.
Pe vremuri o zonă de schi dedicată localnicilor, care ajungeau în munte cu un telescaun vechi şi se bucurau de pârtiile cu zăpadă naturală urcând doar cu instalaţii de tip teleschi, Straja este astăzi un furnicar în care localnicii sunt puţini. La rând la telescaun, mulţi copii vorbesc în italiană, engleză sau germană, semn că s-au întors în vacanţă în România cu familiile lor care au plecat din ţară. Parcările sunt pline de maşini din toate judeţele Olteniei, din vestul ţării, dar şi din Bucureşti, deşi distanţa faţă de Capitală este de 360 km. Timpul petrecut în trafic poate fi însă similar cu cel de pe Valea Prahovei. În 5 ore ajungi din Bucureşti în oraşul Lupeni, de unde se face urcarea spre Straja, cu maşina sau cu telegondola.
Astăzi staţiunea Straja are o infrastructură de schi cu peste 20 km de pârtii în total care acoperă orice nivel de practicare a sportului: de la pârtiile albastre, uşoare, la cele mai dificile, cu un grad mare de dificultate la coborâre.
În zilele senine, fără viscol pe culme, cel mai nou telescaun din staţiune îi duce pe schiori până pe vârful Straja, situat la o altitudine de aproape 1.900 de metri. De acolo, până la staţia de gondolă de la urcarea în staţiune, pârtia acoperită cu zăpadă are peste 10 km. Important este să ningă suficient astfel încăt să fie zapadă şi jos, unde altitudinea rămâne sub 1000 de metri.
„O singură zăpadă a fost de ajuns înainte de Crăciun ca să ţină în cele două săptămâni cu Crăciunul şi Revelionul. Nu mai este la fel de aglomerat ca în pandemie, dar tot avem mulţi turişti. E mai bine decât anii trecuţI”, spune Mihai, un monitor de schi din Straja.
Poiana Braşov
Poiana Braşov este a doua staţiune de schi din ţară după lungimea totală a pârtiilor. Pârtiile din staţiune sunt administrate într-o colaborare în care este şi ANA Teleferic, compania parte din grupul ANA Hotels. Poiana Braşov are zece pârtii cu o lungime totală de 15,7 kilometri, cele mai lungi pârtii fiind Drumul Roşu şi Sulinar.
♦ Cât costă un ski pass? Adulţii plătesc 220 lei pentru un ski pass de o zi, în timp ce copiii plătesc 130 lei. Pentru un skipass de mai multe zile, adulţii sunt nevoiţi să plătească între 370 lei şi 1.550 lei, preţuri pentru un abonament de la două zile la zece zile.
Şureanu
Domeniul schiabil Şureanu se numără printre cele mai mari din România, fiind administrat de compania Ski Şurianu, care are zece pârtii, cu o lungime totală de 11,5 kilometri.
♦ Cât costă un ski pass? Pentru o zi, adulţii vor plăti 180 lei, în timp ce tariful pentru copii este de 150 lei. Schiorii îşi mai pot achiziţiona ski passuri pentru trei sau şase zile, preţurile fiind cuprinse între 500 şi 900 lei pentru adulţi.
Rânca
Staţiunea Rânca are cinci pârtii, dintre care patru se află pe muntele Cornescu, iar una pe muntele Păpuşa. Lungimea totală a pârtiilor de schi din Rânca ajunge la 3,8 kilometri.
♦ Cât costă un ski pass? Pentru o zi, adulţii scot din buzunare 150 lei pentru un ski pass, însă turiştii au mai multe opţiuni de abonamente, de la o zi şi până la cinci zile, preţurile ajungând astfel până la 650 lei pentru un ski pass de cinci zile.
Buscat – Băişoara
Domeniul Buscat Ski Resort, aflat la o oră distanţă de Cluj-Napoca, are şase pârtii, cu o lungime totală de şase kilometri, un sistem babylift şi un telescaun cu o capacitate de 3.000 de persoane pe oră.
♦ Cât costă un ski pass?
Un ski pass pentru o zi variază între 160 şi 190 lei pentru adulţi în funcţie de zilele săptămânii, în weekend preţurile fiind mai mari. Pentru trei zile, costul unui ski pass se ridică la 360 lei.
Domeniul schiabil oferă un abonament şi pentru întreg sezonul a cărui preţ se ridică la 2.500 lei.
Sinaia
Domeniul schiabil din Sinaia este cel mai mare din România, având 24 de pârtii cu o lungime totală de 26 de kilometri. Pârtiile de schi din Sinaia se întând de la cota 2.000 până la cota 1.000. Toate pârtiile de schi din staţiune sunt operate de aceeaşi companie, anume Transport Urban Sinaia, fiind astfel un ski pass comun pentru tot domeniul schiabil.
♦ Cât costă un ski pass? Un ski pass de o zi costă între 210 lei şi 230 lei, în funcţie de zilele săptămânii. Turiştii îşi mai pot achiziţiona şi abonamente pe două şi trei zile, cu preţuri cuprinse între 395 şi 520 lei.
Straja
Domeniul schiabil de la Straja este unul dintre cele mai mari din România, având 18 pârtii de schi, cu o lungime totală de 13 kilometri, potrivit datelor de la minister. Domeniul s-a extins în ultimii ani, iar datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vârful Straja, au apărut pârtii noi, astfel că cea mai lungă este Pârtia Straja, cu o lungime de 8 km. Pe site-ul skistraja se arată faptul că domeniul schiabil are un total de 26 de kilometri de pârtii de schi, însă nu toate apar în datele ministerului.
♦ Cât costă un ski pass? Costul unui ski pass de o zi este de 160 lei, dar cei care vor să schieze pe nocturnă, adică după ora 17, este nevoie să mai achite un preţ de 100 lei.
Turiştii pot însă să achiziţioneze şi abonamente de până la cinci zile, în schimbul a 600 lei.
Păltiniş
Păltiniş este singurul domeniu schiabil din judeţul Sibiu, de altfel şi unul dintre cele mai populare din România. Păltiniş are şapte pârtii cu o lungime totală de 3,6 kilometri. Staţiunea este cel mai apropiată de oraşul Sibiu, fiind populară mai ales pentru sibieni, dar şi pentru judeţe de lângă, cât şi pentru bucureşteni.
♦ Cât costă un ski pass? Preţurile pornesc de la 20 lei pentru un ski pass de o zi pentru copii şi ajung la circa 160 lei pentru un adult în perioada vârfului de sezon.
Voineasa
Domeniul schiabil Voineasa – Transalpina, care porneşte de la o altitudine la baza pârtiei de 1.350 m şi ajunge până la 2.000 m. Domeniul schiabil are cinci pârtii care se întind pe o distanţă totală de aproape 6,6 kilometri.
♦ Cât costă un ski pass? Un abonament de o zi are un preţ de 190 lei pentru un adult, însă turiştii îşi pot cumpăra ski passuri pentru 2, 3 şi 7 zile, cu preţuri cuprinse între 340 lei şi 980 lei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE