Business sportiv

Business sportiv. David Popovici, dublu campion european şi mondial la înot: Sportul te maturizează, te construieşte, te modelează, îţi oferă atât de multe oportunităţi de a călători, de a cunoaşte oameni noi, de a învăţa ce este disciplina adevărată

21.04.2023, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ În 2024, Popovici va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, calificare ce a venit în urma rezultatului obţinut anul trecut la Campionatul Naţional de Înot în Bazin de 50 de metri pentru seniori, tineret şi juniori, unde a câştigat proba de 100 de m liber cu timpul de 47.61 secunde.

David Popovici, înotător român şi campion mondial şi european, în vârstă de doar 18 ani, îşi împarte viaţa între antrenamente a câte două sau patru ore pe zi, şcoală şi învăţat intens pentru examenul de bacalaureat pe care urmează să îl susţină în vară şi pregătiri pentru Jocurile Olimpice de la Paris la care va participa anul viitor.

Toată copilăria lui a jonglat cu antrenamentele şi restul responsabilităţilor şi preocupărilor pe care le are orice copil însă, afirmă el, niciodată nu a considerat că face prea multe sacrificii, întrucât decizia de a face performanţă i-a aparţinut.

„Niciodată nu am considerat că fac prea multe sacrificii pentru că mereu am făcut ce mi-am dorit. Pentru mine, aşa-zisele sacrificii nu sunt decât decizii pe care le-am făcut fiind conştient de ele. Mă bucur că le-am făcut şi nu regret nimic. Mi-am dorit să fiu atât de bun pe cât sunt astăzi, îmi doresc să fiu şi mai bun şi sunt conştient că asta vine la pachet şi cu atenţia, dar şi cu succesul. Cu toate acestea, nu vreau să mă schimb, vreau să am aceeaşi viaţă. Au fost atât de multe superlative aduse la adresa mea, foarte mulţi termeni care mă flatează, dar nu mă definesc. La bază, eu sunt - sau cel puţin aşa îmi place să mă consider - un băiat care face sport şi încearcă să îi înveţe pe cât mai mulţi despre acest stil de viaţă pe care eu îl consider sănătos şi destul de corect“, a spus David Popovici, în timpul unei conferinţe de presă prin care a fost anunţat parteneriatul său cu Reiffeisen.


Raiffeisen Bank a anunţat semnarea unui parteneriat pe patru ani de susţinere a sportivului român David Popovici. Banca se află în topul celor mai mari companii din România, însă nu este singura care îl sprijină pe sportivul român. David Popovici a încheiat un parteneriat încă de anul trecut şi cu Macromex, compania în portofoliul căreia se află brandul Edenia.


Valorile de bază în care el crede sunt succesul, stabilitatea şi siguranţa. Drumul spre performanţă, afirmă înotătorul, este unul foarte lung şi foarte greu, în care are nevoie constant de sprijin, pe care îl găseşte atât la fani, cât şi la familie, prieteni, colegi de la şcoală sau parteneri.

Pentru David Popovici, cel mai important aspect este disciplina - atât în timpul antrenamentelor, cât şi în viaţa de zi cu zi, în afara bazinului de înot. Acesta subliniază faptul că una dintre calităţile sale esenţiale este competitivitatea, însă discplina este ceva ce a dobândit în timp. „Disciplina a intrat în viaţa mea când am intrat în sport. Poate că m-am născut mai competitiv decât alţii, dar pentru disciplină a trebuit să muncesc. Totul a pornit de la dimineţile în care m-am trezit la 5 sau la 6, de la ore stricte şi grele de antrenament în apă rece. Am ales să fac asta“, a adăugat el.

Acesta mai spune că în ciuda tuturor orelor petrecute la antrenamente, încearcă să se concentreze pe cât mai multe direcţii importante din viaţa lui - studii, familie, relaţii sociale şi înot -, fără a pune doar înotul în centrul universului său.

O zi din viaţa lui David Popovici începe la ora 6.30 dimineaţa, cu un antrenament la sală, urmat de un antrenament de înot de la ora 8.00, după care ziua se continuă cu orele de la şcoală.

La ora 16.00, urmează un alt antrenament, tot în apă, apoi o sesiune de criosaună şi crioterapie, adică o formă de recuperare. Ziua lui se încheie în jur de ora 19.00, existând o scurtă pauză între şcoală şi al doilea antrenament, a povestit înotătorul român.

„Sportul m-a maturizat foarte mult. Vreau să transmit un mesaj tuturor copiilor şi generaţiei tinere: sportul te maturizează, te construieşte, te modelează, îţi oferă atât de multe oportunităţi de a călători, de a cunoaşte oameni noi, de a învăţa ce este disciplina adevărată.“

În spatele rezultatelor sale se află o echipă destul de restrânsă de pregătire.

Ea este formată, în prezent, din antrenorul de la bazin, antrenorul de pregătire fizică, un fizioterapeut şi un nutriţionist.

În ultimii ani, pe partea de cheltuieli, David Popovici a avut parte de susţinere din mai multe direcţii - Comitetul Olimpic, Federaţia Română de Nataţie şi Clubul Dinamo, unde acesta activează.

Până nu demult, părinţii lui au fost cei care s-au ocupat de toate cheltuielile. „Înotul nu este cel mai ieftin sport, dar nici cel mai scump“, spune Popovici.

Familia sa a făcut eforturi pentru ca el să poată face antrenamentele, pentru a îi cumpăra toate costumele şi pentru a putea merge în deplasări. Totuşi, înotătorul a evitat să vorbească despre valoarea acestor cheltuieli.

Totodată, el afirmă că nu vrea să ştie câţi bani face din înot - nu vrea să ştie cât câştigă pe lună, nici ce bonusuri sau ce premii câştigă, întrucât nu îşi doreşte să fie influenţat de aceste recompense.

„Nu ştiu dacă odată ce voi şti asta m-aş schimba în vreun fel, dacă mi s-ar urca la cap. Tocmai de asta aleg să nu ştiu. Sunt conştient că am devenit de curând adult şi va trebui să mă ocup eu de asta. Nu vreau să fug de responsabilităţi. Însă, o iau pas cu pas“, a declarat el.

Un sportiv pe care campionul la înot îl apreciază foarte mult este atletul kenyan Eliud Kipchoge, care deţine recordul mondial pentru maraton, fiind singurul om care a coborât sub două ore într-un maraton. Popovici îi admiră disciplina şi stilul de viaţă şi îl consideră un om de la care are multe de învăţat.

David Popovici a devenit, în 2022, cel mai tânăr campion mondial în proba de 200 m liber masculin şi este unul dintre cei mai tineri campioni mondiali la masculin din istoria înotului. El deţine recordul mondial la seniori şi la juniori la proba de 100 m liber, precum şi recordul mondial la juniori, la 200 m liber.

În 2024, Popovici va participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Calificarea a venit în urma rezultatului obţinut anul trecut la Campionatul Naţional de Înot în Bazin de 50 de metri pentru seniori, tineret şi juniori, unde el a câştigat proba de 100 m liber cu timpul de 47.61 secunde, potrivit Federaţiei Române de Nataţie.

„Astăzi, dacă mă gândesc la Paris, mă gândesc şi la o gastronomie incredibilă, pe care abia aştept să o experimentez, pentru că nu am fost până acum acolo. În schimb, pentru mine, Paris în 2024 înseamnă a doua ediţie a Jocurilor Olimpice. Abia aştept să fiu acolo. Obiectivul meu principal este să mă simt bine şi să pun în practică ceea ce exersez în fiecare zi“, a mai spus campionul european şi mondial la înot.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet