Business sportiv

BUSINESS SPORTIV. Emil Oancea, antrenor de scrimă: Sportul românesc nu a evoluat, ci a involuat, legea sportului este depăşită

05.08.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Federaţia Română de Scrimă număra doar 71 de sportivi legitimaţi în 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Emil Oancea, un cunoscut antrenor de scrimă şi proprietarul Academiei de Scrimă, spune că în ultimele decenii sportul românesc nu a evoluat, ci panta pe care a mers a fost una descendentă. Totodată, din punctul său de vedere, legea sportului este depăşită, iar cei care au fost în fruntea Ministerului Sportului de-a lungul anilor nu au ajutat la dezvoltarea sportului.

„Legea sportului este depăşită, întotdeauana miniştri sportului au fost oameni care nu au avut nimic în comun cu sistemul sportiv. Actualul ministru este slab profesional pentru această funcţie. Despre legea sponsorizării se discută de 20 de ani, dar nu vor să o schimbe“, spune Emil Oancea.

Mai mult, scrima româ­nească s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, iar din punctul său de vedere, a devenit mult mai dinamică şi mai atractivă.

„A apărut spada, pe urmă s-a înfiinţat sabia fete. Pasul următor a fost că toate probele au devenit probe electrice. Astfel, a trebuit să se schimbe regulamentul.

Toată scrima a deve­nit mult mai dinamică şi atractivă. A trebuit să schimbăm pregătirea, punându-se foarte mare accent pe pregătirea fizică. Metodele de recupe­rare după efort şi colaborarea cu psihologul sunt acum la ordinea zilei“, adaugă el. O altă schimbare care a avut loc în ultimii ani în acest sport este faptul că a pierdut mulţi antrenori.

Emil Oancea spune că din cauza salariilor mici din sport, mulţi antrenori au ales să plece în afara ţării, iar cei care se apropiau în jurul vârstei de pensionare au fost neglijaţi de către federaţie.

Emil Oancea, antrenor de scrimă: Guvernul, prin ministerul de resort, susţine numai sportul de performanţă, nu şi pe cel de masă sau pentru copii şi juniori.


Costurile practicării unui astfel de sport ajung chiar şi la câteva mii de euro anual, fiind incluse antrenamentele, şedinţele de recuperare, deplasări, campionate, echipamente. De cele mai multe ori, aceste costuri sunt suportate doar de către părinţi.

„Părinţii plătesc totul, începând de la apă minerală şi până la vitamine. Nu poţi să faci contract cu sportivul tău, fiind club privat, cluburile departamentale sunt susţinute din bani publici şi îţi iau sportivul, fără să primeşti vreun ban. Primăriile ar trebui să ofere o mică finanţare pentru cluburile carre au rezultate“, spune Emil Oancea.

În perioada 2000-2005, Emil Oancea a fost antrenorul principal al lotului naţional de sabie feminin. Apoi, el a fost în perioada 2008-2015 antrenor principal al Federaţiei Turce de Scrimă şi la Federaţia Tunisiană de Scrimă. Odată cu întoarcerea în ţară, Emil Oancea a luat decizia de a-şi înfiinţa propriul club de scrimă numit Academia de Scrimă.

În cadrul clubul sportiv vin în mod constant circa 40 de cursanţi pe diferite categorii de vârstă.

Emil Oancea mai spune că sportul românesc s-a schimbat şi datorită noilor generaţii şi aspiraţiilor acestora.

„Sportul înseamnă muncă, disciplină şi sacrificiu. Copiii nu mai sunt dispuşi să facă astfel de sacrificii. Pe de altă parte, şcoala nu îi încurajează să facă sport. Guvernul, prin ministerul de resort, susţine numai sportul de performanţă, nu şi pe cel de masă sau pentru copii şi juniori“, conchide el.

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, Federaţia de Scrimă număra doar 71 de sportivi legitimaţi în 2020, însă numărul practicanţilor este mai mare. Federaţia Română de Scrimă are un palmares cu 207 de medalii. Aeste medalii au fost cucerite doar la seniori, la Campionatele Europene, Jocurile Europene, Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice, se arată pe site-ul federaţiei.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet