Business sportiv

Business sportiv. Federaţia Română de Şah numără peste 26.000 de sportivi legitimaţi, dintre care jumătate au sub 20 de ani. Numărul şahiştilor ar putea să crească şi mai mult odată cu introducerea programului Educaţie prin şah în şcoli

06.09.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ ÃŽn datele de la AgenÅ£ia NaÅ£ională pentru Sport apar doar 5.100 de sportivi legitimaÅ£i ai FederaÅ£iei Române de Åžah, însă acest număr face, de fapt, referire la numărul de sportivi activi într-un an, spun reprezentanÅ£ii federaÅ£iei.

Federaţia Română de Şah numără peste 26.000 de sportivi legitimaţi, datele fiind afetente lunii august 2024, potrivit informaţiilor furnizate Ziarului Financiar de reprezentanţii federaţiei. Faţă de luna decembrie a anului trecut, numărul sportivilor legitimaţi, când erau înregistraţi 24.900 de sportivi, este în creştere.

Anterior, Ziarul Financiar a scris că Federaţia Română de Şah numără 5.100 de sportivi, având o scădere considerabilă faţă de anul anterior, datele fiind colectate de la Agenţia Naţională pentru Sport. Reprezentanţii federaţiei spun însă că acest număr face referire la numărul de sportivi activi într-un an şi nu la numărul total de sportivi legitimaţi. Fiecare federaţie raportează diferit datele privind sportivii înregistraţi.

„Cifrele nu reprezintă numărul total de sportivi legitimaţi la cluburile de profil. Un jucător de şah rămâne legitimat la un club de profil toată viaţa. Un jucător de şah, dacă nu a participat timp de un an de zile la vreo competiţie omologată, nu este considerat jucător inactiv.“

„Drept dovadă, cel mai vârstnic jucător cu viza anuală plătită are 83 de ani. În anul 2022 au fost 19.860 de sportivi (total legitimaţi), iar în 2023 au fost 24.940 de sportivi (total legitimaţi). De aici rezultă o creştere de 23,31%“, spun pentru ZF reprezentanţii Federaţiei Române de Şah.

Numărul acestora ar putea să crească odată cu lansarea programului Educaţie prin Şah, care îşi propune predarea şahului elevilor de clasele a III-a şi a IV-a din şcolile publice din România. Proiectul are trei etape, printre care se numără formarea profesorilor, oferirea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah.

„Avem deja 3.350 de cadre didactice formate şi 600 de unităţi de învăţământ au semnat deja un protocol cu FRŞah. Aproximativ 8.000 de copii vor începe să înveţe şahul în scolile de stat din această toamnă“, transmit reprezentanţii FRŞah.

În ultimii ani, şahul a devenit tot mai popular în România, atât ca urmare a serialului despre şah de pe Netflix - The Queen’s Gambit, dar şi ca urmare a unui număr mai mare de evenimente şi competiţii de şah ce au loc în România. Pritnre acestea se numără şi Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, format din cinci etape, din care una este organizată în România, la Bucureşti. Grand Chess Tour adună cei mai importanţi jucători de şah din lume.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet