Business sportiv

Business sportiv. Fotbalul se înscrie la cel mai popular sport din România, urmat de tenis, volei şi handbal, care îşi dispută următoarele locuri. Înotul, rugbyul, canotajul, atletismul, şahul şi baschetul completează clasamentul celor mai populare sporturi din România

20.01.2023, 00:04 Autor: Miruna Diaconu

Fotbalul, sportul cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi, dar şi cei mai mulţi practicanţi, este cel mai popular sport din România. La o diferenţă foarte mare de fotbal se află tenisul, voleiul şi handbalul care îşi dispută următoarele locuri în clasament, conform unui studiu al Media Trust cu privire la vizibilitatea în media a federaţiilor sportive din România.

„Cel mai mediatizat sport rămâne fotbalul, Federaţia Română de Fotbal a fost menţionată în 3.294 din totalul de 7.762 materiale din presa scrisă, radio, TV, online şi social media, în care s-au urmărit menţiunile tuturor federaţiilor sportive din România. Locul doi în topul este ocupat de Federaţia Română de Tenis cu 409 materiale jurnalistice, cu 120 mai multe decât în noiembrie. Locul al treilea în top îi revine Federaţiei Române de Volei, care a fost menţionată în 333 de materiale în decembrie 2022“, se arată în studiu. Înotul, rugbyul, canotajul, atletismul, şahul şi baschetul completează clasamentul celor mai populare sporturi din România.

Menţionarea în spaţiul public a sportului este puternic influenţată şi de strategia de comunicare pe care o are fiecare federaţie sportivă. Prezenţa tot mai mare în spaţiul public contribuie semnificativ la creşterea  popularităţii sportului, care poate avea efecte reale prin atragerea tot mai multor amatori ai acestor sporturi.

Cele mai populare sporturi din perspectiva apariţiilor şi menţionării acestora în spaţiul public sunt şi cele mai populare din punctul de vedere al numărului de sportivi legitimaţi.

Federaţiile de fotbal, baschet şi şah numără cei mai mulţi sportivi legitimaţi din România din totalul acestora. Primele trei sporturi adună circa 64% din numărul total de sportivi legitimaţi, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Numărul total al sportivilor legitimaţi, adică al celor care sunt înscrişi la un club sportiv, a fost de 330.000 de persoane în 2021. Ceea ce nu se vede în statistici este numărul real al oamenilor care practică sport, acesta fiind mult mai mare faţă de ceea ce arată datele oficiale.

Cel mai căutat sport din România este fotbalul, astfel că Federaţia Română de Fotbal număra În 2021 peste

151.000 de sportivi legitimaţi. Pe locul al doilea în topul federaţiilor cu cei mai mulţi sportivi se situează Federaţia Română de Baschet, cu 34.000 de sportivi, urmată de Federaţia Română de Şah, cu 19.000 de persoane înscrise.

√În top zece federaţii care au înregistraţi cei mai mulţi sportivi se mai numără şi federaţiile reprezentative de karate, handbal, kempo, lupte şi volei.  Clasamentul real al celor mai căutate sporturi din România poate să difere în realitate, deşi datele de la Statistică arată doar numărul de sportivi înscrişi la cluburi, numărul practicanţilor fiind mult mai mare, iar topul celor mai practicate sporturi poate să arate diferit.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet