Business sportiv

Business sportiv. Institutul Naţional de Medicină Sportivă: Sportivii care doresc să acceadă la marea performanţă trebuie să înţeleagă că au nevoie de calităţi fizice care să fie conforme cu sportul ales

24.03.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Institutul Naţional de Medicină Sportivă se află în subordinea Minsiterului Sănătăţii, însă se ocupă cu asistenţa medicală a sportivilor membri ai loturilor naţionale şi olimpice, echipelor de fotbal din dizivia A, dar şi a altor persoane care practică sport la nivel de amatori sau de performanţă.

Marea performanţă implică foarte multă muncă din partea sportivilor, însă ea nu poate fi atinsă fără calităţile conform cu sportul ales, cât şi cu calităţile psihice de a putea face faţă tuturor rigorilor impuse de sportul de performanţă, este de părere Răzvan Buşneag, preşedintele Institutului Naţional de Medicină Sportivă (INMS).

„Considerăm că sportivii care doresc să aceeadă la marea performanţă trebuie să înţeleagă că au nevoie atât de calităţi fizice care să fie conforme cu sportul ales, cât şi de calităţi psihice care îi vor ajuta să accepte o disciplină şi rigoare a vieţii pe perioada sportului, cel puţin“, spune Răzvan Buşneag.

Institutul Naţional de Medicină Sportivă se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă este instituţia care se ocupă cu asistenţa medicală a sportivilor membri ai loturilor naţionale şi olimpice, echipelor de fotbal din dizivia A, dar şi a altor persoane care practică sport la nivel de amatori sau de performanţă. INMS este singura unitate medicală care eliberează avizele medico-sportive acestor categorii de sportivi.

„Principala noastră preocupare medicală este profilaxia, dar şi tratamentul afecţiunilor specifice celor ce practică sport, rezultatele investigaţiilor realizate în cadrul Institutului fiind raportate la capacitatea şi dorinţa pacientului de a face sport şi performanţă.

Sportivii legitimaţi accesează serviciile medicale furnizate de INMS în urma unor trimiteri eliberate de către medicul de medicină sportivă sau de către alt medic, cererile acestora vizând fie efectuarea controlului medical periodic, fie efectuarea unei consultaţii de patologie“, explică Răzvan Buşneag.

El spune că media zilnică a sportivilor care accesează serviciile medicale ale INMS este de circa 25-30 de sportivi care efectuează controlul medical periodic. INMS este o unitate sanitară fără paturi, astfel că doctorii din cadrul institutului pot doar să facă consultaţii şi investigaţii, dar sportivii nu se pot interna. Preşedintele INMS spune că instituţia trebuie să se asigure că starea de sănătate a sportivilor este cât mai bună pentru practicarea unui sport şi aceasta se menţine pe toată perioada practicării disciplinei.

„Practicarea sportului, atât la nivel de amatori, cât şi a celui de performanţă, nu trebuie să îşi lase amprenta în mod negativ asupra organismului, din contra, trebuie să contribuie la o dezvoltare armonioasă, acesta fiind şi rostul controalelor periodice, de a depista, preveni şi trata orice abatere de la normal ce ar putea apărea în sănătatea unor pacienţi expuşi la eforturi suplimentare faţă de populaţia generală“, mai spune el.

Conform unui raport de activitate al instituţiei pentru anul 2022, INMS a înregistrat o creştere cu 25% a serviciilor medicale oferite, numărul total al acestora fiind de 73.000 în 2022.

„În perioada post pandemie COVID-19, respectiv în anul 2022 a crescut interesul pentru anumite sporturi (tenis de câmp, arte marţiale etc.), ceea ce a făcut ca un număr mai mare de sportivi amatori şi legitimaţi la nivel de club să ni se adreseze“, se arată în raportul de activitate al INMS pentru anul 2022.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet