Business sportiv

Business sportiv. JO 2024: Adevăratele modele sunt aici. Campionii României

02.08.2024, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris, delegaţia României are 106 sportivi calificaţi pentru probele de înot, canotaj, atletism, caiac-canoe, box, polo, gimnastică artistică şi ritmică, tenis de masă, iachting, scrimă, lupte, triatlon, judo, tir cu arcul, tenis, ciclism şi haltere.

România a obţinut în primele şase zile la Jocurile Olimpice 2024 medalii de aur şi bronz la înot, iar la canotaj echipajul masculin a cucerit medalia de aur, iar cel feminim argintul olimpic.

David Popovici, 19 ani, a cucerit medalia de aur în finala probei de 200 de metri liber şi bronzul în finala probei de 100 de metri la Jocurile Olimpice.

„Pentru o Românie mai educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport,  este un mesaj pentru toţi politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva (...). Avem o delegaţie destul de mare, însă dacă te uiţi la alte ţări, care au la fel sau chiar mai puţini locuitori decât noi, au delegaţii cu număr triplu, cvadruplu pentru că se investeşte mai mult în sport”, a declarat David Popovici  la finalul competiţiei în care a câştigat bronzul pentru TVR Sport. El a mai spus că dacă britanicii, americanii, australienii au toată infrastructura de care au nevoie, el se antrenează în continuare la Lia Manoliu, în acelaşi bazin în care a învăţat să înoate când era mic, iar în timpul iernii, când este frig afară, se antrenează într-un balon.

Deşi Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu” din Capitală operează unul din cele mai mari bazine de înot, cel exterior este acelaşi din 1981, când a avut loc Olimpiada de Înot, iar bazinul interior acoperit este închis din 2018. În România, infrastructura sportivă este slab dezvoltată, oraşe întregi nu au nici măcar un bazin de înot sau  un teren de fotbal, ceea ce face ca numărul de copii care practică un sport să fie limitat.

Ieri, România a reuşit să urce pe podium şi la probele de canotaj la Jocurile Olimpice. Marian Enache şi Andrei Sebastian Cornea, echipajul masculin de dublu rame (canotaj), au cucerit medalia de aur, iar cel feminin argintul olimpic. „Sportivii noştri au făcut o cursă extraordinară, obţinând un rezultat istoric pentru ţara noastră! Cu un timp remarcabil, ei urcă pe podium alături de reprezentanţii din Olanda şi Irlanda”, a transmis Federaţia Română de Canotaj.

Pe de altă parte, canotoarele Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au obţinut ieri medalia de argint în proba de dublu vâsle.

La gimnastică, echipa României,  Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda s-a clasat pe locul 7 în marea finală pe echipe, după o pauză de trei ediţii, respectiv 12 ani. SUA a luat aurul, Italia medalia de argint, iar Brazilia bronzul.

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris, delegaţia României are 106 sportivi calificaţi pentru probele de înot, canotaj, atletism, caiac-canoe, box, polo, gimnastică artistică şi ritmică, tenis de masă, iachting, scrimă, lupte, triatlon, judo, tir cu arcul, tenis, ciclism şi haltere.

Atletul american Carl Lewis, jucătorul de tenis Rafael Nadal, românca Nadia Comăneci şi Serena Williams (de la stânga) la ceremonia de deschidere a JO de la Paris 2024

Marian Enache şi Andrei Sebastian Cornea, echipajul masculin de dublu rame (canotaj), au cucerit medalia de aur

La gymnastică, România a ocupat locul 7 în marea finală, după o absenţă de 12 ani de la Olimpiadă

David Popovici, aur şi bronz la înot

Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au obţinut medalia de argint în proba de dublu rame feminin

Sabrina Maneca-Voinea

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet