Business sportiv

Business sportiv. Laura Savu, fondatoarea Women Rally, competiţie de automobilism sportiv dedicată femeilor: Lumea motorsportului se schimbă, iar femeile îşi găsesc tot mai mult locul în acest sport. Femeile pot face performanţă la fel ca bărbaţii

26.05.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Prima competiţie organizată sub acest concept a avut loc în 2018 la Cluj-Napoca, iar un an mai târziu Women Rally număra trei etape la Cluj-Napoca, Timişoara şi Alba-Iulia.

Laura Savu, fondatoarea Women Rally, competiţie de automobilism sportiv dedicată femeilor, este de părere că motorsportul devine tot mai incluziv, iar numărul femeilor care practică acest sport este în creştere în ultimii ani atât la nivel local, cât şi la nivel mondial.

„Acest sport vine la pachet cu multe provocări, atât de natură financiară, fizică, dar şi psihologică. Nu îmi place să consider că este mai dificil pentru o femeie sau pentru un bărbat. Mă bucur totuşi că în ultima vreme am observat un interes tot mai mare al femeilor pentru această lume a motorsportului şi că le regăsim an de an pe podiumuri, nu doar la Women Rally, ci în toate campionatele patronate de FRAS. E un semn bun că mentalităţile se schimbă şi că respectul în lumea sportului, indiferent care ar fi acesta, există în continuare“, spune Laura Savu, fondatoarea Women Rally şi preşedintele Comisiei pentru femei din cadrul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.

Women Rally este o competiţie de automobilism sportiv dedicată femeilor, care îmbină viteza, îndemânarea şi adrenalina cu noţiuni de conducere defensivă. Prima competiţie organizată sub acest concept a avut loc în 2018 la Cluj-Napoca, iar un an mai târziu Women Rally număra trei etape la Cluj-Napoca, Timişoara şi Alba-Iulia.

„Women Rally a devenit în 2019 Campionat Naţional sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Ulterior, am evoluat cu o etapă în premieră la Bucureşti şi înfiinţarea clasei de maşini electrice. Azi suntem în cel de-al 6-lea an, în plin Campionat Naţional Women Rally. Am încheiat recent, cu succes, etapa de la Bucureşti şi ne pregătim de următoarea oprire, respectiv Timişoara“, spune ea.

Pasiunea Laurei Savu pentru motorsport a început încă din copilărie, practicând timp de zece ani karting de performanţă. A lucrat timp de mai mulţi ani în domeniul medical, însă cocheta de multă vreme cu ideea unui eveniment de motorsport dedicat femeilor.

„Decizia de a fonda Women Rally a venit ca urmare a participării în 2016 la Raliul Toamnei, fiind parte dintr-un echipaj exclusiv feminin. Din 29 de echipaje am obţinut locul 6 la general şi am urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la clasa N, unde au fost prezente 13 echipaje. Mi-am imaginat tot acest concept drept o rampă de lansare pentru cele care aspiră spre nivelul următor în lumea motorsportului“, povesteşte ea.

Dacă în 2018, la prima ediţie, la linia de start s-au prezentat câteva zeci de participante, în 2022, Women Rally număra peste 130 de concurente, iar, la ediţia din acest an, competiţia a fost fully-booked încă dinaintea închiderii listelor de înscriere. Interesul femeilor pentru acest sport creşte.

Motorsportul este considerat a fi un sport al bărbaţilor, spre exemplu, în Formula 1, competiţia etalon al acestui sport mondial, nu există încă nicio femeie care să concureze. „Însă, în curând, sper că va exista, pentru că se lucrează la asta“, spune Laura Savu.

Ea este de părere că numărul mic de femei în motorsport, chiar dacă este în creştere, este şi din cauza prejudecăţilor.

„Există deja bine încetăţenită preconcepţia că femeile nu sunt potrivite pentru lumea motorsportului, care, de fapt, vine din trecut, când majoritatea bărbaţilor s-au obişnuit cu ideea că femeile le sunt inferioare când ne referim la condus. Nu cred că noi, ca şi femei, le suntem inferioare bărbaţilor în materie de condus, din contră, avem multe exemple de femei care au făcut carieră în lumea motorsportului. De asemenea, mai presus de acest mic conflict femei vs bărbaţi în motorsport, consider că ar fi mult mai benefic să ne focusăm pe rezultate, ambiţie şi pe ceea ce reuşeşte un pilot să demonstreze, indiferent de genul său“, adaugă ea.

Laura Savu îşi doreşte ca Women Rally să adune tot mai multe femei la linia de start, dar şi să existe mai multe etape ale acestei competiţii. Ea adaugă că nu şi-a propus prin această competiţie să schimbe percepţia oamenilor, ci să ofere o alternativă şi amatoarelor acestui sport.

„Women Rally a fost gândit drept o rampă de lansare spre competiţiile de profil, pentru pasionatele de automobilism sportiv. Mă bucur să văd că an de an atragem la linia de start nu doar amatoare, ci şi concurente care deţin deja licenţe de sportiv, din alte ramuri ale motorsportului, fiind un exemplu şi o sursă de inspiraţe pentru cele nou venite“, precizează ea.

Laura Savu mai spune că motorsportul nu este un sport doar al bărbaţilor, în pofida preconcepţiilor, iar performanţa poate fi făcută atât de bărbaţi, cât şi de femei. Preocuparea tot mai mare a Federaţiei Internaţionale a Automobilismului pentru a atrage cât mai multe femei către acest sport începe să aibă rezultate, iar femeile sunt implicate în toate ramurile motorsportului.

„La Formula 1 a existat o mare discrepanţă între performanţele celor două genuri, dar au existat şi alte femei, la circuit, care au performat, de multe ori, mai bine ca mulţi bărbaţi - Sabine Schmitz pe Nurburgring, Ellen Lohr la DTM. Crearea W-series sub umbrela Women In Motorsport din cadrul Federaţiei Internaţionale a Automobilului şi preocuparea acestei comisii de a propulsa femeile în toate ramurile implicate în motorsport, sportive, oficiali, ingineri, mecanici, preparatori fizici, ne arată că şi femeile pot performa în aceste domeni“, conchide ea.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet