Business sportiv

Business sportiv. Marian Baban, preşedintele Kayak Champions: Principalele bariere ale acestui sport sunt teama oamenilor de apă şi infrastructura slab dezvoltată. Sunt puţine cluburi care se adresează şi sportivilor amatori

12.05.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Clubul numără 100 de copii înscrişi, dintre care 30 fac parte din grupa de performanţă, care au câştigat şase medalii de aur la ultimul campionat naţional.

Teama oamenilor de apă şi infrastructura slab dezvoltată pentru caiac sunt principalele provocări cu care se confruntă acest sport, spune Marian Baban, preşedintele clubului sportiv Kayac Champions. Mai mult, multe cluburi de caiac din ţară se concentrează pe zona de performanţă, neavând opţiuni şi pentru sportivii amatori sau publicul care îşi doreşte să încerce acest sport.

„Principalele bariere ale acestui sport sunt teama oamenilor de apă şi infrastructura slab dezvoltată. România stă destul de slab la capitolul infrastructură. Suntem singurul club din Bucureşti care se adresează în egală măsură sportivilor de performanţă şi celor amatori, iar în ţară le numeri pe degete. Avem însă multe lacuri şi râuri pe care poate fi practicat acest sport, şi avem încredere că, pornind de la interesul tot mai crescut al oamenilor, se vor crea tot mai multe oportunităţi de agrement pentru amatorii de caiac“, spune Marian Baban.

Cu toate că teama oamenilor pentru apă şi tendinţa de a considera acest sport ca fiind unul sezonier, Marian Baban spune că numărul celor interesaţi a crescut în ultimii ani, mai ales la clubul pe care îl administrează. Kayak Champions este situat în Parcul Alexandru Ioan Cuza, din sectorul 3 al Bucureştiului, iar plimbările cu caiacul se organizează pe lacul Titan.

Părinţii au descoperit activitatea perfectă, în care copiii renunţă, temporar, la telefoane şi unde pierd noţiunea timpului. Sunt copii care îşi petrec două-trei ore pe apă fără să îşi dea seama. Se stropesc, glumesc, apoi încep să se întreacă. Şi uite aşa apare pasiunea pentru sport şi dorinţa de a ajunge mai bun. Apoi această dorinţă trebuie hrănită cu competiţii şi antrenamente pe măsură“, mai spune el.

Pe lângă atragerea unui public tot mai mare către acest sport, clubul are şi grupă de performanţă formată din copii care au început acest sport dintr-o joacă.

„Mărturisesc că toţi copiii din grupa de performanţă aşa au început, în joacă. Şi cred că aceasta este singura modalitate de a dezvolta sportul de performanţă - pornind de la joacă, şi făcând apoi lucrurile cu plăcere, din pasiune“, explică el.

Clubul numără 100 de copii înscrişi, dintre care 30 fac parte din grupa de performanţă, care au câştigat şase medalii de aur la ultimul campionat naţional.

Marian Baban a făcut sport de performanţă timp de 21 de ani, participând şi la Jocurile Olimpice, iar în palmares are medalii de argint şi bronz la campionatele mondiale şi europene. Ideea de a deschide un club de caiac a venit în momentul în care şi-a încheiat cariera de sportiv, astfel, Kayak Champions a pornit în 2017.

„Am decis că este momentul să ofer către societate tot ceea ce mi-a oferit mie sportul de performanţă. Şi, pornind de la ce am învăţat eu, să încerc să fac lucrurile şi mai bine şi să contribui la dezvoltarea completă a sportivilor şi, implicit, a sportului de performanţă. Debutul a fost modest, cu doar câteva caiace, dar cu mult entuziasm pe care nu l-am pierdut nici până în prezent. În câteva luni, am constatat că există un interes peste aşteptări şi foarte mulţi copii şi părinţi îşi doreau să încerce acest sport“, povesteşte el.

Clubul organizează mai multe competiţii dedicate sportivilor profesionişti şi amatori. Primele evenimente organizate de club au fost dedicate sportivilor de performanţă, în cadrul Cupei Titan, însă ulterior membrii clubului au solicitat şi organizarea unor competiţii dedicate sporitivlor amatori.

„Am decis, anul trecut, să creăm un eveniment special pentru comunitatea sportivilor amatori de caiac, inclusiv pentru familiile şi prietenii lor. Prima ediţie a avut loc în octombrie 2022 şi am avut la start aproximativ 100 de participanţi curajoşi“, precizează el.

Competiţia se numeşte Kayak Challenge Family & Friends şi va avea loc în acest an pe 10 iunie.

„În afară de interesul sportivilor din comunitatea noastră, ne-a motivat ideea de a aduce mai aproape de bucureşteni ideea practicării unui sport acvatic în general, şi a caiacului în special. Exista destul de multă reticenţă atât la nivelul părinţilor, cât şi a adulţilor în general, cu privire la siguranţă sau la abilităţile pe care trebuie să le ai pentru a încerca un astfel de sport“, mai spune el.

Marian Baban îşi doreşte ca pe viitor să crească baza de selecţie pentru performanţă prin organizarea unor acţiuni de iniţiere deschide publicului, dar şi prezentarea activităţilor clubului în şcoli.

„Nu neglijăm însă nici sportul pentru toţi, şi dorim să reuşim să împrietenim cât mai mulţi oameni cu caiacul şi barca dragon. De aceea organizăm competiţii pentru sportivii amatori, sesiuni de iniţiere deschise publicului - pentru copii şi adulţi, Şcoala altfel în barca dragon sau caiac, dar şi acţiuni de ecologizare a apelor din ţară, din caiac. Nu neglijăm nici partea corporate - avem acţiuni sau evenimente de teambuilding si programe dedicate companiilor“, mai spune Marian Baban.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet