Business sportiv

Mihaela Hogaş

Business sportiv. Mihaela Hogaş este cea mai rapidă patinatoare a ţării, însă România nu îi oferă nici măcar o pistă de antrenament. „Sportul se dezvoltă cu infrastructură şi buget. Talent a existat întotdeauna la noi în ţară“

13.01.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Mihaela Hogaş deţine recordurile naţionale la juniori şi seniori la probele de 500 şi 1.000 de metri, însă e nevoită să se antreneze în Germania ♦  „Noi ne organizăm Campionatul Naţional în Inzell, Germania, şi vin peste 100 de sportivi din România doar ca să poată participa. Chiar dacă sunt mai mulţi, ei sunt cei care îşi permit.“

„Am început să practic patinajul viteză la vârsta de 9 ani. În Braşov avem o pistă de patinaj de role şi am văzut mai mulţi copii care se întreceau. Mi-a plăcut din prima şi am vrut să încerc şi eu, nu aveam idee că acest sport se practică pe gheaţă. Viteza, adrenalina, competiţia şi tot procesul de antrenamente specifice patinajului viteză m-au atras şi m-au făcut să-mi doresc să fac performanţă“, aşa îşi începe povestea Mihaela Hogaş, cea mai rapidă patinatoare din România şi care se poate mândri cu un palmares bogat de medalii şi locuri câştigate în competiţiile naţionale, europene şi mondiale.

Deţine recordurile naţionale la juniori şi seniori la probele de 500 şi 1.000 de metri, însă îşi doreşte ca România să fie în faţa clasamentului la cupe mondiale, campionate europene şi mondiale. Nu se opreşte aici, nici chiar dacă Germania e ţara în care se antrenează şi nu România, unde nici nu are infrastructura sportivă pentru ca şi iubitorii acestui sport să o poată vedea.

„Mi-a fost foarte greu să ajung până aici. De la o vârstă foarte mică a trebuit să plec în Germania să mă antrenez, atât cât se putea. Şi acum este dificil, dar m-am obişnuit. Întreaga echipă munceşte foarte mult şi nu ne plângem. Într-adevar, dacă am fi mai susţinuţi ne-ar fi şi nouă mai bine şi rezultatele ar veni mai uşor pentru România.“

Mihaela Hogaş îşi doreşte să existe infrastructura sportivă necesară practicării acestui sport, pentru că iubitorii acestui sport nu au ocazia să vadă o competiţie pe o pistă lungă din România. Mai mult, Campionatul Naţional al României de Patinaj Viteză nici măcar nu este organizat în ţară.

„Este impresionant şi faptul că noi ne organizăm campionatul naţional în Inzell, Germania, şi vin peste 100 de sportivi din România doar ca să poată participa. Chiar dacă sunt mai mulţi, ei sunt cei care îşi permit“, precizează ea.

Lipsa infrastructurii din România a fost una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat Mihaela. La competiţiile internaţionale, ea venea dintr-o ţară în care patinajul viteză se vede doar la televizor, în timp ce competitoarele sale beneficiau de toate cele necesare pentru a ajunge la performanţă.

Mihaela este înscrisă la clubul CSM Corona Braşov, care a sprijinit-o încă de la începuturile sale în acest sport. Ea spune că Comitetul Olimpic şi Sportiv Român o susţine în drumul către Jocurile Olimpice.

România a participat în premieră la întrecerile olimpice de patinaj viteză în 1980, la JO de la Lake Placid şi a mai fost prezentă la JO din 1984, 1992, 1994, 1998 şi 2002.

Cea mai bună clasare de până acum a obţinut-o Mihaela Dascălu, locul 6 la JO de la Albertville (1992), la 1.000 m, conform site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Mihaela Hogaş repune România în clasamentele internaţionale ale acestui sport.

Ea este de părere că sportul se dezvoltă cu infrastructură şi bani, talentul a existat mereu în România.

„împreună cu pregătirea antrenorilor, munca sportivilor şi susţinerea din partea statului, va exista mereu performanţă. Trebuie doar să observăm că acest sport are mult potenţial. Se pot câştiga 14 medalii de aur într-o singură ediţie de Jocuri Olimpice. Astfel, dacă ne axăm mai mult pe acest sport de iarnă, putem aduce România în topul ţărilor la Olimpiadă“, este ea de părere.

Patinajul viteză nu este un sport costisitor, susţine patinatoarea, însă costurile totale pentru echipament ajung şi la 2.400 de euro, pentru o pereche de patine care ajung până la 2.000 euro şi un costum de circa 400 euro. însă partea ce mai costisitoare vine din antrenamentele susţinute în Germania.

„Ce face acest sport costisitor este faptul că trebuie să ne antrenăm în Germania. Avem nevoie de cazare, gheaţă, sală, masă şi transport“, mai spune ea.

În 2020, Mihaela Hogaş a obţinut primul loc la etapa de Cupă Mondială de 500 m, iar, anul trecut, s-a clasat pe locul 29 la Jocurile Olimpice.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet