♦ Neodaciada a avut anul trecut afaceri de 4 milioane de lei ♦ Planurile lui Sergiu Cocan, proprietarul businessului, sunt de a trimite la export echipamente sportive, un domeniu unde România nu este foarte bine reprezentată.
Slaba dezvoltare a infrastructurii sportive se resimte şi în rândul şcolilor. Nu doar că multe şcoli au o sală de sport amenajată într-o sală de clasă, însă echipamentele sportive sunt vechi şi îi pot pune în pericol pe copii. Sergiu Cocan, proprietarul companiei Neodaciada, un producător de echipamente sportive din Cluj care echipează anual în jur de 100 de săli de sport, spune că cel mult 10% din şcoli sunt echipate corespunzător cu noi echipamente sportive.
„Au fost multe şcoli echipate şi au cumpărat echipamente noi, însă nu sunt suficiente. Primim zilnic din teritoriu cereri de ofertă. Dotările sunt departe de ce ar trebui să fie. Cel mult 10% din şcoli sunt echipate corespunzător, dar chiar şi în acest procent sunt şcoli care nu investesc continuu. Durata de viaţă a echipamentelor este în jur de 10 ani, însă multe echipamente din şcoli sunt mult mai vechi”, spune pentru ZF Sergiu Cocan.
Chiar şi şcolile care investesc în noi echipamente, ulterior nu alocă bugete pentru întreţinerea echipamentelor. Cu o mentenanţă corespunzătoare, durata de viaţă a echipamentelor ar putea fi prelungită.
Sergiu Cocan spune că echipamentele de sport din cadrul şcolilor sunt atât de vechi încât poate fi pusă în pericol siguranţa copiilor.
„Noi avem un program de buyback, prin care noi furnizăm echipamente sportive noi în schimbul celor vechi. Am primit echipamente pe care le putem folosi în cadrul unui muzeu de echipamente sportive, pe care ne gândim să îl deschidem. Am primit recent de undeva din Oneşti două porţi de handbal din lemn, vor da foarte bine la muzeu”, spune Sergiu Cocan.
Pentru echiparea completă a unei săli de sport, costurile se ridică la circa 20-30 de mii de euro, însă aici sunt prevăzute doar echipamente de strică necesitate. Costurile cresc în funcţie de cât de multe echipamente îşi doreşte beneficiarul. Neodaciada se ocupă inclusiv cu dotarea vestiarelor. Practic, compania oferă proiecte la cheie pentru sălile de sport.
Neodaciada a avut anul trecut afaceri de 4 milioane lei, dublu faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Businessul a pornit în urmă cu opt ani, însă în primul an de activitate compania se ocupa doar cu revânzarea unor echipamente sportive, fără să aibă şi componenta de producţie.
„Ne-am responsabilizat de când avem copii şi ne-a plăcut foarte mult acest domeniu. Cel mai vizibil lucru la echipamentele de sport din şcoli a fost lipsa calităţii şi lipsa interesului pentru siguranţă în domeniu. Noi suntem o firmă mică, lucrăm după normativele europene, ceea ce este foarte important, pentru că cineva şi-a bătut capul să creioneze normativele acestea, să decidă ce e bine şi ce e rău pentru copii”, spune Sergiu Cocan.
După ce a identificat lipsurile din piaţă, antreprenorul a decis să înceapă producţia. Investiţia iniţială a fost de circa 40.000 euro, bani pe care i-a accesta prin intermediul unui program de fonduri nerambursabile pentru start-up-uri. Sergiu Cocan spune că tot profitul obţinut de-a lungul anilor a fost reinvestit, ajungând la o investiţie totală de circa 200.000 euro în unitatea de producţie. Deşi Sergiu Cocan a pornit la drum business, Nadia Herdea, CFO-ul companiei, i-a fost alături încă de la început. În timp ce Sergiu Cocan vine cu un background tehnic şi managerial, Nadia Herdea se ocupă de partea financiară şi fiscală.
Neodaciada produce în fabrica de la Cluj toate echipamentele necesare pentru echiparea unei săli de sport, singurele articole pe care nu le are în portofoliu sunt cele din zona de sporturi de apă şi sporturi de iarnă. Portofoliul companiei este format din circa 100 de produse.
În urmă cu o lună, compania şi-a relocat fabrica în unitatea proprie, înainte funcţionând într-un spaţiu închiriat. Investiţia în noua unitate de producţie s-a ridicat la circa 500.000 euro, fiind vorba de o fabrică de 3.500 de metri pătraţi cu utilaje noi, unde lucrează astăzi 17 angajaţi.
„Până acum am funcţionat în spaţii închiriate, în mare parte improprii activităţii, care nu ne-au permis ă ne dezvoltăm. În anii următori, urmărim retehnologizarea pe tot ce înseamnă zona de producţie, gesiune şi comenzi”, adaugă Sergiu Cocan.
Antreprenorul urmează să mai investească în jur de 300.000 de euro în echipamente. Noua unitate de producţie îi permite businessului să se dezvolte, având în vedere că productivitatea a crescut cu circa 20%.
Sergiu Cocan estimează o creştere de 30% a veniturilor în acest an. Businessul produce, în principal, doar la comandă, însă odată cu noua unitate de producţie, antreprenorul îşi propune să vândă produse standard şi pe site-ul propriu. Mai mult, unul din planurile de dezvoltare ţine de export.
„Intenţionăm să mergem la export. România este foarte puţin reprezentată la export în domeniul acesta. Avem solicitări deja. Anul acesta am finalizat lucrările la fabrică, dar de anul viitor ne propunem să ieşim la export. Avem deja doi parteneri interesaţi în două ţări din Uniunea Europeană”, explică el.
Pe viitor, Sergiu Cocan spune că îşi doreşte să acopere circa 5% din nevoia din piaţă. Deşi multe săli de sport au fost construite sau renovate prin Compania Naţională de Investiţii, există în continuare multe săli de sport care au nevoie de echipamente de sport noi. Mulţi dintre clienţii companiei sunt autorităţile publice, mai puţin cei aflaţi în mediul privat.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE