• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Albert Pănuţă, karatist, 13 ani: Iubesc din toată inima să lupt. Lupta pentru mine este o provocare continuă şi vreau să mă depăşesc permanent

20.10.2022, 20:03 Autor: Mirabela Tiron

Albert Pănuţă, 13 ani, născut în Tulcea, elev în clasa a VII - a la Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale“, a câştigat titlurile de Campion European la kata şi kumite anul acesta în Spania. În 2007, a câştigat locul 1 la Campionatul Mondial din Ungaria. Este dublu campion european la Campionatul European din 2019 din  Ungaria. Tot în 2019 a luptat în Osaka, Japonia, la cel mai puternic concurs de copii.

 

 1. La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

M-am apucat de karate la o vârstă foarte mică, pur şi simplu am crescut în sală, tatăl meu mă lua la antrenamente, el îşi făcea meseria de Sensei (antrenor), iar eu în prima fază, fiind foarte mic  (1 an jumătate - 2  ani),  mă jucăm cu sportivi sau mă jucăm de-a „karatiştii“, imitând tot ceea ce făceau ei.  La  2 ani jumătate, tata a văzut că imit sportivii şi a hotărât să mă bage în formaţie să mă pună să fac tot ceea ce făceau sportivii din grupa cea mai mică (cei de 4 - 7 ani). Aşa am început să descopăr frumuseţea şi rigoarea artelor marţiale, prin joacă şi imitaţie.

 2. Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

Tată m-a încurajat să fac acest sport mai ales că a văzut că am şi aptitudinile necesare, dar mama este cea mai înfocată susţinătoare, ea este prezentă aproape la toate competiţiile importante şi mă încurajează permanent. Mi-am făcut prieteni de toate vârstele din toată ţară şi din alte ţări care mă încurajează şi mă urmăresc în toate competiţiile.

 3. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv, câte ore te antrenezi?

În general, mă antrenez 3 - 4 ore pe zi, depinde de obiectivul pe care îl am. Programul meu este foarte bine structurat în funcţie de zile şi orarul şcolar. În general, dimineaţa la ora 06.00 alerg că să-mi fac condiţia fizică, după care merg la şcoală de la ora 08.00, ies de la şcoală în jurul orei 14.00, merg acasă îmi fac temele, în unele zile am şi meditaţii. La ora 19.00 mă duc la al doilea antrenament care este de karate, în weekend am antrenamentele de forţă  pe care le fac la o sala de forţă din oraş , dacă nu sunt plecat la vreo competiţie. Tot în weekend am o grupă de copii sub 10 ani care vor să devină campioni, vor să mă urmeze în sportul de performanţă pe care îi antrenez şi încerc să fiu un exemplu pentru ei.

4. Cât de scump este acest sport?

Nu pot să zic cât de scump este deoarece  tot ce ţine de partea financiară se ocupă părinţii mei pe care îi văd cum fac sacrificii că să nu îmi lipsească nimic. Dar cred că nu este ieftin, eu am 5 - 6 mese pe zi care trebuie să conţină tot ceea ce este necesar că eu să am energia necesară, suplimentele de efort sunt scumpe, refacerea nu ne permitem să o facem decât foarte rar, saună, masaje, bazine. Că să faci o deplasare la un concurs costă în jur de 1.000 lei, dar că să mergi în afară ţării cum am fost eu acum în Spania implică familia la un efort financiar mult mai mare unde trebui să faci economii câteodată şi un an de zile. Deci, perfomanţă este scumpă şi cere sacrificii!

5. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Pentru mine nu a fost dificil deloc, iubesc să fac sport, la şcoală fac fotbal, volei, baschet, atletism, în trecut am făcut judo, şi dansuri, în principiu accept orice provocare sportivă. Dar karate kyokushin are un loc aparte în sufletul meu, îmi place să mă antrenez, îmi place să fac kata, îmi place să mă trezesc dimineaţă să mă antrenez,  dar iubesc din toată inima să lupt. Lupta pentru mine este o provocare continuă şi vreau să mă depăşesc permanent, doresc adversari cât mai buni că să pot învaţă de la ei cât mai mult. Noi în kyokushin karate, ca şi în toate sporturile individuale de contact, ne antrenăm multe ore pentru câteva minute, secunde de luptă. Tot ce ai muncit în zeci şi sute de ore se poate nărui într-o secundă. Deci trebuie să ne placă să ne antrenăm!

6. Care sunt obiectivele tale?

Obiectivele mele în karate kyokushin sunt multe, unul a fost să obţin centura neagră într-un examen cu mai mulţi maeştri pe care am realizat-o în 9 octombrie 2022, am promovat la centură neagră în Spania în faţă lui Shihan Yoshikazu Koi 7 Dan şi o comisie de centuri negre inclusiv Shihan Gruia Docan preşedintele FRKK. Alt obiectiv este să obţin cât mai multe titluri continentale şi mondiale. Am fost campion European la 10 - 11 ani, acum sunt campion european la 12 - 13 ani, urmează 14 - 15 ani în 2023. Când voi fi senior aş dori să lupt în Japonia la World Tournament Kyokushin Karate varianta  competiţiei olimpice la karate full contact. Obiective sunt foarte multe, important să fiu sănătos, să nu mă accidentez şi să am bani să merg la cât mai multe competiţii.

7. Ţi-ai propus să obţii o medalie?

La fiecare competiţie îmi propun să obţin o medalie şi dacă se poate pe cea mai strălucitoare. Am foarte multe competiţii la care am participat, particip la competiţii de la vârsta de 3 ani jumate, în 10 ani am în jur de 140  de competiţii la care am participat şi 118 de medalii de aur. Este important când mergi la o competiţie să nu fii nepregătit, dar tot timpul poţi întâlni un adversar mai bine pregătit sau poţi face o greşeală . În karate kyokushin, fiind sport de contact şi de viteză, într-o secundă se poate pierde lupta.

8. Ce calităţI trebuie să aibă un sportiv pentru a face performanţă?

Orice calitate este binevenită, nu cred că există un şablon pentru performanţă. Cred că principalele calităţi ar trebui să fie muncă, perseverenţă, dedicaţia , inteligenţă, restul vin de la sine. Dar este important  să ai viteză, forţă, intuiţie, toleranţă.

 9. Cele mai importante competiţii la care ai participat?

Toate competiţiile sunt importante, dar cred că Campionatul Mondial din Ungaria  în 2017 unde am câştigat locul 1, Campionatul European din 2019 Ungaria, acolo am fost dublu Campion European. Tot în 2019 am luptat în Osaka, Japonia, la cel mai puternic concurs de copii open,  unde am pierdut la decizia arbitrilor. Anul acesta, în Spania, am câştigat din titlurile de Campion European la kata şi kumite. Am participat la multe competiţii în ţară şi în afară ţării, Grecia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Rusia, Bulgaria, peste tot am reprezentat cu mândrie şi onoare România şi bineînţeles Tulcea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet