Business sportiv

BUSINESS SPORTIV. Pariul ZF pe viitorii campioni - Eliza Diamandescu. Este destul de greu să faci sport de performanţă fără să ai ajutor financiar

01.07.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

​Eliza Diamandescu are 14 ani, iar până la această vârstă a câştigat sute de medalii. La numai 10 ani, în 2018, Eliza a participat la un concurs internaţional în Germania, unde a câştigat 10 medalii de aur, în 10 probe. La Campionatul Naţional de Juniori, Tineret şi Seniori de la Bacău a obţinut 11 titluri de campioană a României, devenind la nici 14 ani cea mai bună înotătoare din ţară în probele de 800 şi 1.500 metri liber. Mai mult, s-a calificat la Campionatele Europene de Juniori, care vor avea loc în luna iulie şi la Mondialele de Juniori.

1. Cum te-ai apucat de acest sport?

Povestea mea cred că se aseamănă cu a multor copii. Aveam doar 6 ani şi eram cu mama la piscină, purtam aripioare şi colac pentru că nu ştiam să înot şi mă jucam în apă. Soţul antrenoarei a venit cu copiii la iniţiere şi am observat cu mirare că toţi copiii ştiau să înoate foarte bine. M-am ruşinat ca eu nu ştiam să fac ce fac ei, aşa că i-am dat colacul şi aripioarele mamei mele şi pe alt culoar am început să fac şi eu ce făceau ceilalţi copii. La scurt timp după aceea, m-a remarcat soţul antrenoarei şi asa am început să fac iniţiere, iar peste câteva săptămâni am trecut la performanţă la antrenoarea mea care este şi în momentul de faţă, doamna Stoltz Yvonne.

2. Ce vârstă aveai?

Aveam 6 ani când m-am apucat de înot şi a trebuit să insist foarte mult ca mama să fie de acord să fac acest sport, întrucât ea credea ca este doar un alt moft de-al meu. în trecut, am facut karate, dans sportiv, balet, gimnastică ritmică, street dance şi ma plictiseam dupa câteva luni. Cu înotul însă, nu m-am plictisit niciodată.

3. Cine te-a încurajat să mergi mai departe pe acest drum?

Mama şi antrenoarea mea, doamna Yvonne, m-au încurajat foarte tare să îmi urmez visul.

4. Care a fost parcusul tău în acest sport?

Muncesc în fiecare zi să ajung acolo unde mi-am propus şi să îmi îndeplinesc visul. De la campioană municipală, naţională, internaţională, visez să ajung şi mai departe, cât de departe se poate.

5. Unde te antrenezi acum?

La Bazinul Olimpic Izvorani.

6. Cum arată o zi din viaţa sportivei Eliza Diamandescu?

Mă trezesc de dimineaţă, la 6:40 şi la 7.15 plec de acasă, la 7:40 sunt la bazin, iar la 8 intru în apa şi la 10 termin antrenamentul. La 12 am şcoală, pe la 6 termin, iar în funcţie de zi am sală sau antrenament şi ajung acasă la 8. Am antrenamente şi sâmbăta, dar duminica e ziua mea liberă, de relaxare.

7. Cât de accesibil din punct de vedere financiar este să practici acest sport?

Contează foarte mult nivelul de performanţă la care eşti. Dacă faci doar de plăcere nu este  foarte costisitor, dar dacă faci performanţă asta înseamnă 9-10 antrenamente pe săptămână, plus sală cu antrenor personal, plus recuperare, masaj, apoi nutriţie şi suplimente sportive, dar şi antrenor mental sau psiholog sportiv, cantonamente în ţară sau străinătate, concursuri naţionale şi internaţionale, echipamente sportive. Sunt foarte multe. Cred că este destul de greu să faci sport de performanţă fără să ai ajutor financiar.

8. Cine te-a susţinut din punct de vedere financiar?

Mama şi sponsorii mei - Renovatio, Macromex şi Belprofile.

9. Ce calităţi ar trebui să aibă un înotător?

Să fie consecvent şi să îşi dorească foarte mult să ajungă acolo unde şi-a propus.

10. De ce ar trebui să se apuce alţi copii de acest sport?

Ca să se dezvolte armonios, pentru sănătate, dar şi pentru că este un sport foarte complex şi frumos.

11. Care sunt obiectivele tale? Unde vrei să ajungi?

Îmi doresc foarte mult să ajung la Jocurile Olimpice şi să iau o medalie acolo. Mai am mult de muncit pentru asta.

Sportivul preferat este ... Katinka Hossu, Camelia Potec

Titlul visat este... Campioană Olimpică

Hobby-uri pe lângă judo... îmi place foarte mult să pictez, din păcate, nu mai am timp pentru asta.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet