Business sportiv

Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Irina Gheorghiţă, karatistă: Eu cred că în sport munca şi talentul merg mână în mână

22.07.2022, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Irina Gheorghiţă are 14 ani şi este din Tulcea. La 11 ani a început să practice karate, iar anul acesta, la Campionatul Mondial de Karate KWU de la Varna, Bulgaria, a câştigat medalia de argint.

 

 La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

Am început să practic acest sport la 11 ani, de la jumătatea anului 2019.

 

Cum ai descoperit acest sport?

Ca orice tată de fată, şi tatăl meu şi-a dorit să învăţ tehnici de apărare. Aşa am ajuns în această minunată familie – Nippon Budo Sport Tulcea.

 

Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

Imediat ce am păşit în sălile de antrenament am descoperit că îmi place acest sport. Pas cu pas am început să evoluez. Deşi m-am apucat într-o perioadă mai nefericită, cea a pandemiei, nimic nu m-a oprit din evoluţie. Sensei Nicolae Pănuţă a făcut tot ce a putut pentru noi. Antrenamentele online au fost chiar o provocare. Am fost încurajată de sensei şi de familie. Mă antrenez pentru că îmi place, pentru că mă face să mă simt bine şi simt că fac ceva bun pentru mine.

 

Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Antrenamentele au loc zi de zi, inclusiv sâmbătă şi duminică. Pentru a ajunge la cât mai multe antrenamente mă organizez foarte bine. Ştiu foarte clar cum îmi aloc timpul zilnic: şcoală, lecţii, antrenament. Toate antrenamentele la care particip mă pregătesc să îmi ating obiectivele.  Mirabela Tiron

 

Cât de scump este să practici acest sport?

Delicat subiect. Sunt convinsă că familia mea face sacrificii ca eu să pot ajunge la toate competeţiile şi să îmi realizez obiectivele.

 

Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Dificil pentru mine a fost doar în perioada pandemiei deoarece nu am putut participa la competeţii. Eu cred că în sport munca şi talentul merg mână în mână.

 

Care sunt obiectivele tale?

Ca orice practicant al acestui sport, îmi doresc să ajung să dobândesc centura neagra şi bineînţeles să particip la cât mai multe competeţii puternice, naţionale şi internaţionale. E greu,dar nu imposibil.

 

Ţi-ai propus să obţii o medalie?

Având în vedere că acum câteva zile m-am întors de la un Campionat Mondial cu o medalie de argint, îmi propun ca de la Campionatul European de la Barcelona să mă întorc cu o medalie de aur.

 

Ce calităţi crezi că trebuie să aiba un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

În primul rand trebuie să iubeşti ceea ce faci. Cu multă muncă, ambiţie, perseverenţă seriozitate şi cu dorinţa de a-ţi depaşi limitele, sigur vei ajunge acolo unde ţi-ai propus. Doresc să îi multumesc lui sensei Pănuţă Nicolaie pentru tot ceea ce face cu şi pentru noi. Ii sunt recunoscătoare pentru implicarea, munca şi devotamentul de care da dovadă. La Nippon Budo Sport am intâlnit o mare familie care m-a primit cu braţele deschise. E un loc unde învăţăm cum să ne sprijinim şi să ne încurajăm reciproc, cum să luptam pentru scopul nostru şi să nu ne lăsăm pagubaşi în momentele de cumpănă. Şi atunci când nu mai poţi, mai poţi puţin! E minunat să gaseşti un loc în care să faci sport cu plăcere. Le doresc tuturor să încerce!

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet