Business sportiv

Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Maya Iorga, practicantă de taekwondo: Sportul de performanţă înseamnă echilibru şi m-a făcut să fiu mai organizată

07.07.2022, 20:55 Autor: Miruna Diaconu

Maya Iorga are 10 ani şi are centura verde la taekwondo, sport de care s-a apucat la 6 ani. După ce a încercat mai multe sporturi, taekwondo a fost singurul care a atras-o­­ pe Maya. Unul din motivele pentru care a dezvoltat o pasiune pentru taekwondo este că un astfel de sport oferă siguranţă, putând a se apăra fără niciun fel de instrument. Maya Iorga s-a clasat pe locul 1 la Speed Kick şi locul 3 la Kyorugi în cadrul Concursului Dollyo Chagi Taekwondo.

 

1. Cum ai descoperit acest sport?

 Am încercat balet, dansuri, înot, karate şi taekwondo. în Ciorogârla este o sală foarte frumoasa, condusă de Lucian Ion, antrenorul meu, unde mă simt ca acasă. Clubul se numeşte Reactiv Taekwondo şi este clubul meu de suflet.

2. Ce te atrage cel mai mult la Taekwondo?

Îmi oferă siguranţă. îmi place că mă pot apăra fără a folosi arme şi consider că este un sport care te ajută să fii cineva cunoscut într-o bună zi.

3.    De la ce vârstă practici acest sport?

 Am început la 6 ani, dar în urma unui incident am stat două săptămâni cu piciorul în ghips. Am făcut pauză anul acela, apoi am reluat şi de la 8 ani am intrat în grupa de performanţă.

4. Cine te-a încurajat să practici acest sport?

 Mami a fost puţin panicată, fiind un sport de contact, eu fiind fată, dar am toată susţinerea ei pentru că ştie că îmi place foarte mult. Tati a făcut atletism de performanţă şi karate, cred că de la el am moştenit iubirea asta pentru sport. Apoi a fost antrenorul meu, care a văzut că am potenţial şi mi-a oferit oportunitatea de a merge la competiţii.  

5. Cum arată o zi din viaţa ta?

 Acum e uşor pentru că sunt în vacanţă, dar când merg la şcoală se complică puţin treaba. Mă trezesc la 6.30 şi plec la şcoală. Am ore până la 14, uneori am opţionale şi termin la 16, ajung acasă, îmi fac temele şi plec la antrenament. Am antrenamente cu echipa de trei ori pe săptămână şi personal trading cu antrenorul meu de încă trei ori. Sunt zile în care am două antrenamente pe zi, dar fac asta pentru că îmi place şi vreau să devin mai bună.

6. La ce sumă ajung costurile lunare pentru a practica acest sport?

 Nu ştiu care este suma. Părinţii mei se ocupă de asta. Ştiu că pe lângă antrenamente, echipamente şi deplasări la competiţii, un sportiv are nevoie de o alimentaţie sănătoasă.

7. Cine te sprijină financiar?

 Părinţii mei mă susţin şi Lucian, antrenorul meu, ştiu că se zbate să atragă sponsori. Am trei colege mai mari, care la sfârşitul lunii iulie ne reprezintă la Mondialele de la Sofia.

8. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

 Uneori este obositor şi timp liber nu prea am, profit de vacanţe şi de weekend-urile în care nu avem competiţii.

9. Care sunt obiectivele tale? Unde vrei să ajungi ca sportivă?

 Ca orice sportiv îmi doresc să câştig în viitor cât mai multe competiţii, să devin cunoscută prin performanţele mele şi să particip la mondiale să-mi reprezint ţara.

10. Care este sportivul tău preferat?

 Nu am un sportiv preferat, dar îi apreciez pe toţi pentru că ştiu cât muncesc foarte mult să ajungă pe podium. Aceea e cea mai mare satisfacţie a noastră.

11. Cât de mult te-a ajutat sportul până acum şi cum?

 M- a ajutat foarte mult. Sportul de performanţă înseamnă echilibru şi m-a făcut să fiu mai organizată.

12. De ce ar trebui să practice acest sport şi alţi copii?

 Mi se pare un sport de contact mai puţin agresiv decât celelalte. Recomand tuturor copiilor să facă sport, orice sport, să facă mişcare şi de ce nu, să câştige medalii.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet