Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Victor Ionescu, scrimer: Scrima m-a ajutat să mă dezvolt armonios şi să mă formez emoţional pentru a face faţă tuturor încercărilor

19.08.2022, 00:06

Victor Ionescu are 10 ani şi a pus prima dată mâna pe sabie la 6 ani. El spune că scrima i-a dezvoltat o serie de abilităţi şi cu toate că Ana Maria Popescu este sportivul său preferat, se uită atent şi la campioni din alte sporturi. La Campionatul Naţional de Scrimă, la categoria U9, Victor a luat locul şase din 19 participanţi.

 

 1.    Cum ai început să practici acest sport?

Nefiind un sport de masă, scrima se poate practica la început doar ca o joacă. În acelaşi context am început şi eu scrima în cadrul unui complex multifuncţional de activităţi. A început doar ca „joc şi miscare“ şi elementul de bază şi atracţia a fost vis-a-vis de sabia în sine. Faptul că în viaţa reală nu am posibilitatea de a mânui o sabie, decât să o văd în filme, acest fapt mi s-a părut foarte interesant.

 2.    Ce îţi place cel mai mult la scrimă?

Mie îmi place foarte mult mişcarea, scrima este un sport în care îmi consum energia, îmi antrenez reflexele şi fac parte dintr-o echipă foarte competitivă.

 3.    De la ce vârstă ai început să practici scrimă?

Am început scrima de la vârsta de 6 ani la nivel de începător, dar de trei ani şi jumătate am pornit pe calea performanţei sportive.

4.    La ce club practici acest sport?

De la vârsta de 8 ani activez în cadrul „Academiei de scrimă“, sub îndrumarea domnului antrenor Emil Oancea.

5.   Cine te-a susţinut cel mai mult în acest sport?

Susţinători emoţionali şi financiari sunt părinţii mei care au făcut eforturi considerabile în această direcţie.

Nu doar partea financiară este o provocare, dar şi timpul alocat de părinţi pentru antrenamentele mele şi deplasările la concursuri. ţin să precizez că am o soră geamănă care este în aceeaşi academie şi din acest punct de vedere este dublă implicarea părinţilor.

6.    Care sunt costurile lunare pentru practicarea scrimei? Este scump acest sport?

Costurile sunt diferenţiate după cum urmează:

Echipament scrimă: 3.500 lei (maxim 2 ani de utilizare)

Taxa lunară: 300 lei per luna

Transport: 150 lei per luna

Concursuri: 4.000 lei (participarea la trei concursuri pe an, în Bucureşti şi în provincie)

Dacă ar trebui să sumarizăm toate cheltuielile la nivel de an şi să le transformăm în cheltuială lunară ar reieşi o sumă de Â1.000 lei.

Acest sport este scump din punct de vedere al lipsei suportului de echipament şi deplasări la concursuri. Aceste două costuri sunt greu de suportat pentru orice familie normală, taxa ‚ÄúAcademiei de scrimă‚Äù în sine nediferenţiindu-se de taxele altor sporturi.

7.    Cine te sprijină financiar?

Părinţii sunt singurii sponsori ai mei şi eu încerc să îi fac mândri de fiecare zi petrecută la sală, atât la antrenament, cât şi la concursuri.

8.    Cum arată o zi din viata ta de sportiv?

Antrenamentele au loc de trei ori pe săptămână. O zi normală este împărţită între scoală, activităţi de dezvoltare şi scrimă. Programul meu este foarte aglomerat, dar am ales să fac ceea ce îmi place şi să-mi folosesc timpul cât mai eficient şi plăcut.

9.    Cât de dificil este parcursul tău în acest sport?

Scrima este un sport de atenţie la detalii, efort şi reflex. Fiecare din cele trei componente trebuie dezvoltată separat şi după aceea integrate armonios în ceea ce se numeşte scrima de performanţă. Fiecare zi este diferită, fiecare asalt este unic, fiecare adversar trebuie tratat diferit, asta pentru că acest sport este şi unul psihologic. Am învăţat de la domnul antrenor Emil Oancea cum să îmbin partea fizică cu cea psihologică şi să reuşesc să identific punctele slabe alte fiecărui adversar.

10.   Cât de mult te-a ajutat sportul până acum?

Eu sunt foarte activ şi nu concept o zi în care să nu am cel puţin o activitate fizică. Scrima mi-a canalizat această energie într-un sens pozitiv, m-a ajutat să înţeleg ce înseamnă o echipă şi cum să am un comportament corect faţă de colegi şi adversari. Pot să spun că am avut parte de trei tipuri de educaţie: cea a părinţilor, care m-au îndrumat către performanţă, cea a doamnei învăţătoare, care îmi oferă toate posibilităţile din punct de vedere al educaţiei de bază, şi cea a domnului antrenor Emil Oancea, care a modelat toată energia mea în două variabile, seriozitate şi performanţă.

11.   Care este sportivul tău preferat?

Sportivul preferat din această arie a scrimei este Ana Maria Popescu care prin evoluţiile ei m-a ghidat spre a face performanţă. Sunt foarte apropiat de lumea sportului în general şi am mai multe modele de sportivi: Kevin de Bruyne (fotbal), Simona Halep (tenis) sau David Popovici (înot).  

12.   Care sunt obiectivele tale? Ce titluri îţi doreşti să obţii?

Obiectivele mele sunt atât zilnice, acelea de a da tot ce este mai bun la antrenamente, cât şi de termen mediu şi lung. Obiectivul meu este de a deveni campion naţional la grupa mea de vârstă şi să mă clasez în primii trei sportivi la orice concurs la care particip. Pe termen mediu şi lung vreau să egalez şi să depăşesc performanţele sportivilor noştri consacraţi şi să ajut la dezvoltarea acestui sport.

13.   Ce premii/titluri ai câştigat până acum?

Palmaresul meu de până acum este următorul:

Campionatul naţional 2021, grupa de vârsta U9: locul 6 (19 participanţi)

Cupa Academiei de scrimă 2021  U9: locul 2 (22 participanţi)

Campionatul de scrimă „Cupa Muschetarul“, Râşnov 2022, grupa de vârstă 10-11: locul 8 (51 participanţi)

Campionatul naţional 2022, grupa de vârstă U11: locul 15 (48 participanţi)

 Scrima m-a ajutat să mă dezvolt armonios şi să mă formez emoţional pentru a face faţă tuturor încercărilor. Dacă ar fi să aleg din nou să mă dedic unui sport, scrima ar fi pe primul loc. Acesta este un îndemn şi pentru alţi copii de vârsta mea, să se dedice sportului pentru dezvoltarea personală.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet