Business sportiv

Business sportiv. Patrick Ciorcilă, directorul turneului de tenis Transylvania Open: Sperăm să reuşim trecerea turneului la WTA 500, va fi pentru prima dată în istoria României când vom avea un astfel de turneu

25.11.2022, 00:05 Autor: Denisa Ardelean

Patrick Ciorcilă, directorul turneului de tenis Transylvania Open, speră ca anul viitorul să poată organiza un turneu de tenis feminin din categoria WTA 500, ceea ce ar însemna o trecere la nivelul următor a turneului organizat anul acesta.

„Noi momentan suntem la categoria de 250, dar ne dorim să reuşim să facem un upgrade la un turneu WTA 500 poate chiar anul viitor. Lucrăm din greu la treaba asta şi diferenţele sunt majore, pentru că în primul rând diferenţa este la buget“, spune Patrick Ciorcilă în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Contextul internaţional impus de pandemie, când unele turnee de tenis din Asia au fost mutate în Europa, a deschis drumul pentru organizarea Transylvania Open, singurul turneu WTA250 din România.

Din cauza lipsei infrastructurii locale pentru tenis la standarde internaţionale, costurile pentru organizarea unei astfel de competiţii depăşesc suma de de 1,5 mil. euro, potrivit lui Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open. Anul acesta, între 8 şi 16 octombrie a fost organizată a doua ediţie a turneului de tenis feminin de la Cluj-Napoca.

Patrick Ciorcilă este şi cofondatorul Sports Festival, care a organizat Transylvania Open şi Winners Open la Cluj. Câteva dintre numele de pe tabelele turneului Transylvania Open din 2021 au fost Simona Halep, Anett Kontaveit, Emma Răducanu, Irina Begu, Jaqueline Cristian, Ana Bogdan, Andrea Petkovic, Monica Niculescu.

Anul acesta, Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian, Irina Bara, Barbora Krejcikova şi Eugenie Bouchard au fost câteva din numele sportivelor participante ale ediţiei din acest an a Transylvania Open.

Pentru organizarea unui turneu de tenis din circuitul WTA este nevoie de o licenţă, prin care organizatorii dovedesc că au capacităţile financiare şi logistice necesare. Premiile oferite jucătoarelor de tenis, costurile de producţie şi organizare, dar şi marketingul şi comunicarea duc cheltuielile pentru turneul Transylvania Open la peste 1,5 mil. euro.

„Anul viitor împlinim cinci ani de când suntem în industria de evenimente sportive, de când am început în 2018 cu primul nostru eveniment, cu Sports Festival. Avem o anumită experienţă, cred că brandul nostru şi numele nostru ca echipă contează acum în industrie, dar sper să fie doar începutul“, spune el.

Dacă în cazul unui turneu WTA 250, premiile oferite au fost în valoare de 260.000 euro, la un turneu WTA 500, suma ar trebui să crească până la 800.000 euro. Mai mult, un astfel de turneu impune o infrastructură sportivă mult mai dezvoltată, cu mai multe terenuri, ceea ce ar implica costuri operaţionale mai mari.

Patrick Ciorcilă spune că ediţia de anul acesta a turneului de la Cluj a fost un succes, în contextul în care prima ediţie, cea de anul trecut, a fost organizată fără spectatori, în contextul restricţiilor COVID.

Evenimentul sportiv a fost difuzat în peste 150 de ţări pe platforme precum Amazon, Sky Sports şi ESPN. Antreprenorul susţine că circa 80% din veniturile companiei sunt asigurate de parteneriate şi sponsorizări.

„Noi depindem mult şi de cum merge piaţa, dacă există diverse provocări în piaţă, ca şi cele geopolitice de acum, impactează foarte mult şi bugetele de marketing ale companiilor cu care discutăm. Ne aşteptăm şi în 2023 să avem provocări pe zona aceasta, dar, pe de altă parte, avem şi avantajul că avem acest istoric, că am arătat cât de bine putem organiza turnee“, explică Patrick Ciorcilă.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet