♦ După 1990 copiii din mediul rural au acces din ce mai dificil la învăţământ de calitate şi ca urmare au rezultate proaste la capacitate, la BAC şi reuşesc cu greu să ajungă la facultate, dar iată ca la sport strălucesc şi aduc medalii României.
Din cei 15 sportivi care au adus României o medalie la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, doar doi tineri provin din marile oraşe ale ţării, în timp ce restul sportivilor medaliaţi s-au născut şi crescut în mediul rural şi urban mic, în condiţiile în care mediul rural şi urbanul mic sunt mereu la coada clasamentelor, în special cele din educaţie.
România a obţinut opt medalii la Olimpiadă, dintre care trei medalii de aur, patru de argint şi una de bronz. Cu aceste rezultate, sportivii români au plasat România pe locul 14 în lume până în prezent la Jocurile Olimpice, dintre toate ţările participante.
Mediul rural şi urbanul mic se află la ani distanţă din multe puncte de vedere faţă de marile oraşe, iar despre infrastructură sportivă nici nu poate fi vorba.
Tinerii sportivi care au adus medalii României provin din medii unde, în general, nivelul de educaţie este slab, având în vedere că accesul la facultate şi la licee este tot mai dificil pentru tinerii din rural.
Un raport al World Vision care analizează datele Ministerului Educaţiei din 2024 arată că elevii din mediul rural au rata mai mică de promovabilitate la BAC decât cei din mediul urban.
Doar 73,6% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul, comparativ cu 85,7% elevi din mediul urban care au reuşit să promoveze Bacalaureatul.
Statisticile arată şi mai rău atunci când vine vorba de înscrierea şi finalizarea studiilor superioare. Mai mult, circa 65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu se înscriu în învăţământul superior, comparativ cu 35% din urban, potrivit unui raport al World Vision de anul trecut. Sondajul realizat de organizaţie subliniază că 80% dintre studenţii veniţi din comunităţile dezavantajate se confruntă cu dificultăţi financiare în facultate, starea materială fiind principala problemă a întreruperii studiilor din mediul rural.
În pofida tuturor datelor, cei mai mari sportivi ai momentului, care au pus România pe harta mondială a sportului, prin medaliile câştigate, provin din mediul rural şi urban mic, care, de multe ori, este la nivelul mediului rural. Munca depusă şi sacrificiile tinerilor sportivi au reuşit să doboare orice barieră care le-a stat în cale pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi.
Pentru prima dată, marile oraşe pierd în faţa mediului rural. Doar David Popovici şi canotoarea Victoria Ştefania Petreanu s-au născut în marile oraşe, anume Bucureşti, respectiv Constanţa.
David Popovici - Locul naşterii: Bucureşti
Medalie de aur la 200 m liber masculin şi medalie de bronz la 100 m liber masculin
Medalie de aur – opt rame cu cârmaci feminin
Adriana Adam
Locul naşterii: Văleni, judeţul Vaslui
Roxana Iuliana Anghel
Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava
Ioana Vrînceanu
Locul naşterii: Târgu- Neamţ, judeţul Neamţ (Roxana Iuliana Anghel şi Ioana Vrînceanu au câştigat şi medalia de argint la dublu rame feminin)
Amalia Bereş
Locul naşterii: Paşcani, judeţul Iaşi
Nicoleta-Ancuţa Bodnar
Locul naşterii: Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava
Simona Geanina Radiş
Locul naşterii: Botoşani, judeţul Botoşani (Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geagnina Radiş au câştigat şi medalia de argint la dublu vâsle feminin)
Maria Lehaci
Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava
Victoria Ştefania Petreanu
Locul naşterii: Constanţa, judeţul Constanţa
Maria Magdalena Rusu
Locul naşterii: Fălticeni, judeţul Suceava
Medalie de argint dublu vâsle categorie uşoară feminin
Ionela Livia Cozmiuc
Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava
Gianina Elena van Groningen
Locul naşterii: Gura Humorului, judeţul Suceava
Medalie de aur dublu vâsle masculin
Andrei Sebastian Cornea
Locul naşterii: Vatra Dornei, judeţul Suceava
Marian Florian Enache
Locul naşterii: Tîrgu Cărbuneşti,judeţul Gorj
Medalie de argint Haltere 49 kilograme feminin
Mihaela Cambei
Locul naşterii: Dofteana, judeţul Bacău
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE