Business sportiv

Business sportiv. România, gazda a două evenimente internaţionale de baschet 3x3 în acest an. Streetballul a adunat peste 60.000 de spectatori în 2024 şi atrage tot mai mulţi tineri. „Avem o creştere a numărului de participanţi în special la categoriile de vârstă de sub 18 ani“

14.03.2025, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Primele competiţii de streetball organizate de Vlad Constantinescu şi Radu Petre, fondatorii Sport Arena Streetball, au avut loc pe terenurile din Politehnica Bucureşti, în 2006. Ulterior, pasiunea lor pentru acest fenomen sportiv a făcut ca streetballul să ajungă sport la Jocurile Olimpice.

Streetballul, baschetul 3 la 3, prinde tot mai mult teren pe plan local şi adună mai mulţi sportivi, dar şi mai mulţi spectatori curioşi de acest sport. Sport Arena Streetball, evenimentele locale de streetball, început încă din 2006, a strâns 2.200 de jucători care au jucat în cele şase evenimente naţionale, cărora li se adaugă 120 de jucători din mai multe ţări, care au participat la cele două turnee internaţionale organizate pe plan local.

Evenimentele de streetball au strâns peste 60.000 de spectatori, un număr în creştere faţă de alte ediţii. Vlad Constantinescu, cofondator al Sport Arena Streetball, spune că prin conceptul introdus de festival urban de sport au reuşit să atragă din ce în ce mai multă lume care nu era neapărat pasionată de baschet.

Mai mult, streetballul a reuşit să atragă şi tot mai mulţi tineri, iar numărul participanţilor cu vârste de sub 18 ani este în creştere faţă de anii precedenţi.

„Ducem o luptă cu modalităţile pe care copiii din ziua de azi le au pentru petrecerea timpului liber, lupta care ne face sa fim mai creativi, mai performanţi, mai atenţi la lucrurile care ii atrag pe tineri. Încercăm pe cât posibil să le oferim o alternativă atractivă şi ne bucură faptul că avem o creştere a numărului de participanţi în special la categoriile de vârstă de sub 18 ani şi avem o uşoară creştere faţă de anii precedenţi şi în ceea ce priveşte participarea la categoriile dedicate fetelor“, spune Vlad Constantinescu.

Primele competiţii de streetball organizate de Vlad Constantinescu şi Radu Petre, fondatorii Sport Arena Streetball, au avut loc pe terenurile din Politehnica Bucureşti, în 2006. Ulterior, pasiunea lor pentru acest fenomen sportiv a făcut ca streetballul să ajungă sport la Jocurile Olimpice.

Deşi nu ei au inventat baschetul de 3 la 3, ei au fost cei care au creat un set de reguli, lucru care a atras atenţia FIBA – Federaţia Internaţională de Baschet, care a certificat multe evenimente organizate de Sport Arena Streetball.

După 20 de ani de organizat turnee pe terenurile de la Politehnica, 2024 a fost ultimul an în care au avut loc competiţii marca Sport Arena Streetball pe terenurile universităţii.

„Acesta a fost locul de unde a plecat povestea Sport Arena Streetball în 2005 şi a devenit în scurt timp casa baschetului 3x3, fapt recunoscut şi la nivel internaţional. De asemenea, aceasta locaţie a apărut in catalogul terenurilor de sport al FIBA (Federaţia Internaţionala de Baschet). A fost o decizie dificil de luat, în care au contat mai multe aspecte, printre care si cel de business. Baza sportivă care ne-a fost casă timp de 19 ani va trece printr-un proces de reorganizare şi nu ascundem faptul că ne-ar încânta ca pe viitor să mai putem organiza evenimente acolo“, spune Radu Petre.

Cu toate că locul numit acasă pentru baschetul de 3 la 3 de pe plan local nu va mai găzdui astfel de competiţii, cel puţin o vreme, Vlad Constantinescu şi Radu Petre au planuri mari pentru 2025.

„Planurile pentru sezonul 2025 sunt organizarea celor şase turnee naţionale care vor alcătui campionatul Sport Arena Streetball, avem în plan două evenimente internaţionale din calendarul FIBA. Sperăm  de asemenea ca la final de sezon să putem organiza şi o gală festivă, Sport Arena Streetball – 20 ani“, spune Vlad Constantinescu.

Momentan, adaugă el, nu există o perspectivă clară cu privire la locul în care vor fi organizate turneele, care în anii anteriori aveau loc la Politehnica, însă sunt în căutare de terenuri.

Pe lângă evenimentele din Bucureşti, sub marca Sport Arena Streetball vor fi organizate competiţii şi în Iaşi şi Timişoara.

Radu Petre menţionează că îşi doresc să dezvolte mai mult conceptul de festival urban de sport, cel care are de fapt puterea de a atrage mai mulţi oameni la astfel de competiţii.

„Vrem să dezvoltăm şi mai mult conceptul de festival urban de sport şi cum spuneam cheia este de a atrage nu doar oamenii care sunt pasionaţi de baschet. Evenimentele noastre sunt dedicate tuturor membrilor familiei, avem activităţi variate, practic oricine poate deveni star atât pe terenul de joc cât şi în zona fanilor. Oricine se poate bucura de câteva ore în aer liber, iar zona de eveniment este pet friendly şi chiar încurajăm lumea să vină alături de animalul de companie“, explică el.

Pe lângă organizarea de evenimente, cei doi se ocupă şi de amenajarea sălilor şi terenurilor de sport, fiind implicaţi pe partea de dotări sportive pentru proiecte precum BT Arena din Cluj-Napoca, Oradea Arena, Piteşti Arena şi Sala Rapid Bucureşti, la care se adaugă şi zeci de proiecte dedicate comunităţilor locale.

Mai mult, echipa Sport Arena Streetball este implicată şi la nivel internaţional pentru dezvoltarea acestei discipline.

„Echipa Sport Arena Streetball este în continuare unul dintre pilonii pe care FIBA 3x3 se bazează în dezvoltarea acestei discipline la nivel global. În 2024 oamenii noştri au fost prezenţi la peste 140 de evenimente de pe întreg cuprinsul globului“, mai spune Vlad Constantinescu.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet