Business sportiv

Business sportiv. România are pentru prima dată o şcoală de polo călare, un sport aproape deloc cunoscut pe plan local. „Obiectivul nostru principal este popularizarea acestei ramuri sportive în România şi încurajarea practicării activităţilor sportive asociate“

13.09.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Şcoala este pornită de Asociaţia Club Sportiv Polo Singureni, înfiinţată de Cristina Roşu, care şi-a dorit să aducă acest sport în România după ce a participat la o competiţie în St. Moritz, Elveţia.

Pentru prima dată în România a fost înfiinţată o şcoală de polo călare, un sport cu tradiţie în afara ţării, dar deloc cunoscut pe plan local. Fiind unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, polo călare nu a reuşit însă până acum să găsească o comunitate de pasionaţi în România. Chiar şi aşa, Cristina Roşu a pornit prima asociaţie de polo călăre, Asociaţia Club Sportiv Polo Singureni, şi prima şcoală dedicată acestui sport după ce a participat la o astfel de competiţie în St. Moritz, Elveţia.

Primul pas firesc pentru a introduce acest sport în România a fost înfiinţarea unei asociaţii, spune Cristina Roşu.

„Asociaţia Club Sportiv Polo Singureni s-a născut, în primul rând, din pasiunea noastră pentru cai. Şi totul a culminat cu momentul în care am participat în luna ianuarie la cea de-a 39-a ediţie a competiţiei de polo pe zăpadă de la St. Moritz, la invitaţia World Polo. Experienţa de acolo, vibraţia competiţiei şi modul în care participanţii trăiesc fiecare minut la intensitate maximă m-au determinat să iau decizia de a aduce polo călare şi în România. Şi, pentru că la noi nu există încă o tradiţie a acestui sport nobil şi pentru că trebuie să-l facem cunoscut, ne-am dat seama că o asociaţie este modul cel mai firesc prin care ne putem transpune visul în realitate“, spune pentru ZF Cristina Roşu, fondatoarea Asociaţiei Club Sportiv Polo Singureni.

Pentru a face acest sport cunoscut pe plan local, Cristina Roşu spune că este un proces de lungă durată şi greu. Astfel, asociaţia va organiza diferite activităţi de polo călare pentru oameni.

„Obiectivul nostru principal este popularizarea acestei ramuri sportive în România şi încurajarea practicării activităţilor sportive asociate, prin organizarea stagiilor de pregătire, instruirea sportivilor pentru participarea la activităţile competiţionale şi organizarea competiţiilor de profil, bazate pe regulamentele şi statutele federaţiilor sportive naţionale şi internaţionale“, spune ea.

Pe viitor, unul dintre obiectivele asociaţiei este de a înfiinţa o echipă de polo călare, care să reprezinte România la competiţiile de profil din întreaga lume.

Odată cu înfiinţarea asociaţiei, mai sunt marcate şi alte două premiere, anume deschiderea primei şcoli de polo călare din România şi organizarea primei competiţii internaţionale de polo călare pe plan local.

Cristina Roşu a pornit Şcoala de Polo, destinaţă călăreţilor cu experienţă, cu vârste cuprinse între 14 şi 72 de ani.

„Nu ne oprim aici. Împreună cu partenerii noştri de la World Polo, construim deja un program pe termen lung de evenimente de polo călare. Am avut şi o serie de discuţii preliminare cu Federaţia Ecvestră Română şi suntem foarte încrezători în demersul nostru“, adaugă ea.

Prima competiţie internaţională de polo călare din România va avea loc la Singureni Manor, în perioada 11-13 octombrie, fiind organizată de Asociaţia Club Sportiv Polo Singureni, în colaborare cu World Polo. Competiţia va pune astfel România pe harta acestui sport alături de destinaţii precum St. Moritz, Dubai sau Miami.

„De când s-a înfiinţat, în 1987, World Polo s-a diferenţiat pe scena competiţiilor internaţionale de polo călare prin locurile neconvenţionale în care a organizat evenimentele de profil. Aşa a luat naştere, de exemplu, turneul din St. Moritz pe zăpadă, sau turneul din Dubai (UAE) pe nisip. Şi Prima Arenă Singureni Polo Cup se va desfăşura toamna, în mijlocul unei păduri vechi de stejari şi salcâmi, cu o suprafaţă de aproximativ 700 de hectare, populată de sute de cerbi şi căprioare“, explică Cristina Roşu.

Arena de polo de la Singureni are o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, iar costurile de amenajare şi în infrastructura asociată s-au ridicat la 150.000 euro.

La nivel global, există între 25.000 şi 30.000 de jucători de polo activi, cu o concentrare semnificativă în Argentina, SUA şi Marea Britanie. De altfel, Argentina este ţara polo-ului, având peste 300 de cluburi de polo şi circa 5.000 de jucători.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet