♦ Federaţia Română de Şah a ajuns la un număr de 26.000 de sportivi legitimaţi, în creştere cu 7% faţă de anul anterior ♦ De asemenea, pe plan local există 266 de cluburi de şah active.
Federaţia Română de Şah a lansat în urmă cu circa doi ani programul Educaţie prin Şah, dedicat exclusiv elevilor care vor să descopere secretele şahului, iar în acest an va ajunge la circa 12.000 de elevi prin cursuri opţionale sau în programul Şcoală după şcoală. De asemenea, vor fi organizate şi peste 100 de competiţii şcolare pentru promovarea şahului educaţional.
„Am demonstrat că şahul poate fi mai mult decât o competiţie. Prin introducerea şahului în şcoli, contribuim la formarea unei generaţii de gânditori strategici şi la creşterea interesului pentru acest sport“, spune Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah.
Programul Educaţie prin Şah îşi propune predarea şahului elevilor de clasele a III-a şi a IV-a din şcolile publice din România. Proiectul a avut trei etape, anume formarea profesorilor, oferirea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah. Până în prezent, circa 3.750 de profesori au fost formaţi pentru a preda şahul, iar federaţia a încheiat 500 de parteneriate cu instituţii de învăţământ în 2024.
Federaţia Română de Şah a ajuns la 100 de ani de existenţă în acest an, având peste 26.000 de sportivi legitimaţi, în creştere cu 7% faţă de anul anterior. FRŞ numără 266 de cluburi active.
Anul acesta, România va fi gazda Campionatului European de Seniori, care va avea loc la Eforie Nord în perioada 14-27 martie, şi la care vor participa 400 de sportivi din 40 de ţări.
„Organizarea Campionatului European de Seniori reprezintă un punct de referinţă pentru noi. Este un eveniment care reflectă nivelul ridicat al şahului românesc şi demonstrează capacitatea noastră de a organiza competiţii de amploare internaţională“, adaugă Vlad Ardeleanu.
O altă competiţie de şah de nivel internaţional care va avea loc în acest an în România este Festivalul Internaţional Grand Prix Romania, care atrage sportivi din circa 38 de ţări.
De asemenea, anul acesta va avea loc în România şi una dintre etapele turneului Grand Chess Tour, organizat de Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club. Etapa de la Bucureşti este a doua din circuit şi va avea loc în perioada 7-16 mai, prima având loc la Varşovia, Polonia.
Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.
„În ultimii ani, Fundaţia Superbet a sprijinit constant cei mai buni jucători de şah ai României, asigurându-le resurse pentru a concura la cel mai înalt nivel, investind totodată în tinerele talente prin programe de pregătire, burse şi antrenamente de elită. Angajamentul nostru se extinde dincolo de graniţele României, aducând în ţară competiţii internaţionale de calibru, cum ar fi Superbet Chess Classic, în parteneriat cu marele Garry Kasparov şi Grand Chess Tour. Este minunat să vedem cum Federaţia de Şah, sprijinită de Fundaţia Superbet şi alţi parteneri, transformă România într-o adevărată forţă a şahului global“, spune Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.
În ultimii ani, şahul a devenit tot mai popular în România, atât ca urmare a serialului despre şah de pe Netflix - The Queen’s Gambit, dar şi ca urmare a unui număr mai mare de evenimente şi competiţii de şah ce au loc în România.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE