♦ Simona Halep a ajuns pe prima poziţie în clasamentul mondial WTA de două ori, între 2017 şi 2019, fiind a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevităţii ca lider al circuitului ♦ Este una dintre cele mai importante figuri ale sportului românesc, care de-a lungul carierei a ajuns la câştiguri totale de 40 mil. dolari din turneele la care a participat, situându-se pe locul al doilea, împreună cu Venus Wiliams, în clasamentul all-time al câştigurilor din tenisul feminin ♦ Mai mult decât ele a câştigat doar Serena Williams.
Simona Halep, steaua tenisului românesc, a devenit una dintre cele mai importante figuri sportive din România după ce ambiţia şi determinarea i-au ghidat drumul în performanţă. Din oraşul de la malul Mării Negre, Simona Halep a ajuns pe cele mai înalte podiumuri din tenisul mondial, punând astfel România pe harta unuia dintre cele mai iubite sporturi din lume.
Simona Halep a ajuns pe prima poziţie în clasamentul mondial WTA de două ori, între 2017 şi 2019, fiind a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevităţii ca lider al circuitului.
Ea a reuşit să atingă cele mai înalte performanţe în tenisul mondial venind dintr-o ţară în care sportul nu e un domeniu prioritar pentru stat, iar investiţiile, atât cele publice, cât şi cele private, lipsesc sau sunt insuficiente.
Halep a câştigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros din 2018 şi Wimbledon din 2019, însă a ratat trei finale, dintre care două la Roland Garros, din 2014 şi 2017, şi una la Australian Open, din 2018. De-a lungul carierei sale în sport, Halep a câştigat 24 de titluri WTA la simplu şi a disputat 18 finale, fiind cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României.
Începuturile în tenisul de performanţă
În spatele Simonei Halep, încă de la începuturile sale în acest sport, s-a aflat omul de afaceri Corneliu Idu, fiind cel care a susţinut parcursul profesional al sportivei. El a fost acţionar al operatorului portuar Comvex, prin care era controlat tot importul şi exportul de minereuri de fier, cărbuni, cocs şi bauxită din portul Constanţa. Idu l-a mai susţinut şi pe Horia Tecău în parcursul său profesional.
Simona Halep a debutat în circuitul WTA în 2010, când de altfel a şi ajuns în primele 100 cele mai bune jucătoare din lume.
În cei circa 15 ani de carieră în sport, Simona Halep a câştigat 24 de titluri pe tabloul simplu şi a încasat premii WTA în valoare de circa 40 de milioane de dolari, mai mult decât ea reuşind să câştige mai mult doar Serena Williams, care a încasat 94 mil. dolari.
Pe lângă banii câştigaţi în turnee, Halep a obţinut venituri şi din contractele de sponsorizare şi de imaginare pe care le-a încheiat atât cu companii locale, cât şi cu companii internaţionale. Cel mai mare sponsor al său a fost Nike.
Ea a început să joace tenis la vârsta de patru ani, fiind iniţial sprijinită exclusiv de către părinţii mei care au investit sume importante ca Simona să facă performanţă. Totuşi, aceste eforturi nu ar fi fost suficiente dacă Corneliu Idu nu ar fi sprijinit-o financiar pe Simona Help încă de la vârsta de 15 ani astfel încât să participe la cele mai importante competiţii internaţionale de juniori şi nu i-ar fi oferit condiţii bune de pregătire. Omul de afaceri deţinea şi clubul de tenis din Tenis Club Idu Mamaia, acolo unde Halep s-a antrenat ani la rând.
Investiţii în rezultatele de pe teren
În tenis, jucătorii încep să câştige bani pentru a-şi recupera din investiţiile făcute abia când ajung în top 100 mondial şi reuşesc să se îmbogăţească cu adevarat din acest sport abia când se clasează în primii zece jucători din lume. Altfel, ei îşi susţin cariera din sprijinul financiar venit din încheierea diferitelor colaborări, dacă acestea există.
Munca depusă şi determinarea Simonei Halep au fost principalii factori care au dus-o pe cele mai înalte culmi ale tenisului, însă sprijinul financiar pe care l-a primit a fost factorul decisiv ca ea să facă performanţă.
Costul pentru practicarea tenisului la nivel de performanţă pentru juniori începe de la circa 30.000 de euro, spune Iuliana Butuc Cerchez, mama Soniei Butuc Cerchez, sportivă în vârstă de aproape 16 ani care face tenis de performanţă.
Sonia a fost până la această vârstă susţinută exclusiv de către părinţi, iar costurile anuale pentru practicarea acestui sport “depind de cât îşi permit părinţii“, spune Iuliana Butuc Cerchez.
„Cu cât copilul are o performanţă mai mare, cu atât costurile cresc pentru că la un moment dat intră în circuitul de juniori ITF (International Tennis Federation) şi trebuie să participe la turnee. În momentul în care eşti suficient de bun şi ai câştigat 1-2 turnee de la o categorie mai mică, trebuie să te duci la o categorie superioară. Când tinzi să mergi la un Grand Slam de juniori pentru că eşti bun, trebuie să te duci la turnee din ce în ce mai mari şi mai valoroase, care sunt rare şi nu neapărat în ţara ta“, spune ea.
Pe lângă costurile legate de antrenamente şi pregătire, un junior, în funcţie de categorie de vârstă trebuie să participe la un număr de turnee. Iuliana Butuc Cerchez spune că pentru o singură deplasare la un turneu în afară costurile pornesc de la 2.000 de euro, iar dacă sportivul participă la zece turnee, 20.000 de euro vor merge doar către deplasările anuale. Costurile însă pot creşte şi în funcţie de numărul turneelor la care participă şi dacă în aceste turnee sportivul este însoţit şi de antrenor sau doar de părinte.
Ea precizează că sprijinul financiar este direct proporţional cu performanţele sportivului, însă fără muncă şi multă ambiţie, rezultatele nu pot exista.
Povestea Soniei nu este însă singulară, părinţii sunt singurii susţinători ai tinerilor sportivi, iar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Simonei Halep până la un moment dat.
Totuşi, Victor Hănescu, fost tenismen de performanţă, spune că pentru a reuşi e nevoie de un minim de sprijin financiar.
„Eu nu cred că Simona a avut nişte resurse financiare foarte mari, nu cred că îţi trebuie foarte mulţi bani ca să ajungi acolo. Trebuie să fii cu adevărat special şi să ai un minim de suport financiar. Eu am făcut performanţă cu un minim de bani, dar am compensat prin calităţi, la fel şi Simona“, spune Victor Hănescu.
Dacă tinerii sportivi de astăzi au talent şi muncesc, când vor avea nevoie, se va găsi cineva să îi sprijine financiar, spune Hănescu.
„Un jucător slab nici cu 100.000 de euro nu o să poată face nimic“, subliniază el.
Faţă de 10-20 de ani, România este gazda unor turnee de tenis înscrise în circuitul internaţional, iar tinerii sportivi au şansă să demontreze la ei acasă performanţele.
„În România, avem la băieţi undeva la 15-20 de turnee, să te duci la un astfel de turneu de te costă undeva la 500 de euro, fără antrenor. Mi se pare destul de ieftin, dar dacă tu la turneele de acasă nu faci nimic, de ce să te duci în străinătate? Demonstrează acasă, poţi să te duci cu un buget limitat şi apoi să mergi mai departe, se va găsi cineva să te sprijine“, mai spune Victor Hănescu.
Final de carieră marcat de probleme
Pe finalul carierei, parcursul profesional al Simonei Halep a fost marcat de acuzaţiile de de dopaj, urmare de suspendarea ei de pe teren. În octombrie 2022, a fost anunţat faptul că Halep a fost testată pozitiv pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open din acel an. Ea a fost suspendată de pe teren pentru patru ani. Ea a făcut apel la decizia Autorităţii Internaţionale de Integritate a Tenisului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, unde a câştigat contestaţia în martie 2024, iar suspendarea i-a fost redusă de la patru ani la nouă luni, astfel că primul turneu la care s-a întors a fost la Miami Open în 2024.
Ultimul turneu de tenis la care a participat Simona Halep a fost la Transylvania Open, singurul turneu WTA 250 din România, care are loc anual la Cluj, acolo unde şi-a anunţat retragerea din tenis.
„Sunt o persoană împlinită. Nici nu visam să obţin asta. Familia mea a fost din prima clipă aproape de mine. Fără ei n-aş fi putut să fi ce sunt astăzi. Îi iubesc şi le mulţumesc că mă susţin în orice decizie aş lua. Iau decizia cu sufletul împăcat. Corpul meu nu mai duce aşa mult pentru a ajunge acolo unde am mai fost. Ştiu ce înseamnă“, a declarat Simona Halep la Transylvania Open.
Odată cu acest anunţ ce încheie o eră, în care tenisul a câştigat multă popularitate şi datorită rezultatelor Simonei Halep şi în care multe fetiţe s-au apucat de tenis dorind să fie ca Simona.
Ce titluri a obţinut?
Halep a obţinut 24 de titluri pe tabloul simplu şi a încasat premii WTA în valoare de circa 40 de milioane de dolari. Dintre acestea, jucătoarea de tenis a câştigat două turnee de Grand Slam de la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019).
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE