Business sportiv

Business sportiv. Spectatorii umplu iar stadioanele. Meciurile din finalele de fotbal, baschet şi handbal s-au jucat cu tribunele pline. Federaţia de Baschet: „Dacă sălile ar fi fost mai mari, acestea ar fi fost la fel de pline“

09.06.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Finala de la baschet LNBM Mozzart Bet a adunat în total 44.510 suporteri CSM Bucureşti şi Rapid au ajuns până în sferturile de finală din EHF Champions League în acest sezon, iar cele două echipe au adus cei mai mulţi spectatori la meciurile din Champions League Meciul dintre FSCB şi CFR Cluj a adus 42.439 de spectatori în tribune, fiind cea mai mare prezenţă la un meci de superligă din ultimii şapte ani.

Meciurile din finalele campionatelor de fotbal, baschet şi handbal din acest an s-au jucat cu tribunele pline, iar în anumite cazuri au fost stabilite recorduri ale prezenţei oamenilor în sălile de sport sau pe stadioane. Cu toate acestea, pentru a atrage mai mulţi spectatori în tribune este nevoie şi de creşterea capacităţii stadioanelor şi sălilor de sport, multe dintre ele nu au trecut printr-un proces de renovare care să vizeze şi creşterea numărului de locuri.

Reprezentanţii Federaţiei Române de Baschet (FRB) susţin că este nevoie de un efort comun din partea federaţiei, cluburilor sportive şi a comunităţilor pentru a creşte constant numărul de spectatori care iau parte la meciuri.

„Federaţia Română de Baschet a iniţiat un amplu program de mentorat pentru campanii de promovare şi atragere a fanilor la meciuri, realizând în acest sens un parteneriat cu domnul Leo Mario, specialist recunoscut în plan internaţional pe acest domeniu şi mai ales pe marketing online si pe reţelele social-media. Eforturile cluburilor, jucătorilor, antrenorilor, cele ale comunităţilor baschetbalistice, si nu în ultimul rând ale FRB, vor da cu siguranţă roade şi vor atrage un număr din ce în ce mai mare de spectatori“, susţin reprezentanţii FRB.

Mai mult, aceştia susţin că pe lângă spectacolul sportiv de pe teren, fanii au nevoie să asiste şi la acţiuni de divertisment pentru a creşte atracţia pentru astfel de competiţii.

În sezonul 2022-2023 a crescut semnificativ numărul spectatorilor care au luat parte la meciurile de baschet comparativ cu anii anteriori, stabilindu-se chiar recorduri.

„O dovadă în plus a faptului că publicul spectator a revenit în săli la meciurile de baschet este fără îndoială şi recordul naţional indoor stabilit în urmă cu câteva zile (28 mai) la meciul 6 din finala Ligii Naţionale de Baschet Masculin Mozzart Bet, dintre U-BT Cluj-Napoca şi CSM CSU Oradea. La meciul respectiv au asistat 10.000 de spectatori în BTArena din Cluj-Napoca, fiind cea mai mare audienţă de spectatori la un meci disputat într-o sală de sport din România“, spun reprezentanţii FRB.

La finala LNBM Mozzart Bet au asistat în total 44.510 suporteri, care au fost prezenţi în tribunele BTarena şi Oradea Arena. Media spectatorilor care au participat la finale a fost de 7.418 persoane per meci, iar reprezentanţii FRB susţin că mulţi fani nu au mai prins bilete, însă cererea a fost mai mare.

„Dacă cele două săli din Oradea şi Cluj-Napoca ar fi fost mai mari, acestea ar fi fost la fel de pline ca acum“, spun ei.

Spre comparaţie, la ultimele trei finale, numărul spectatorilor a fost chiar de 3-4 ori mai mică decât în acest an. Dacă în 2022 şi 2021 au participat la meciurile din finală în jur de 12.000 de spectatori, în 2019, numărul acestora a fost de doar 7.700 de persoane în tribune la toate cele patru meciuri din finală.

Revenirea oamenilor în tribune este observată şi în cazul meciurilor de handbal, acolo unde fanii romani au fost primii în topul spectatorilor la EHF Champions League, cu o medie de peste 4.000 de oameni prezenţi la meciuri, potrivit Handbal Feminin.

CSM Bucureşti şi Rapid au ajuns până în sferturile de finală din EHF Champions League în acest sezon, iar cele două echipe au adus cei mai mulţi spectatori la meciurile din Champions League. CSM Bucureşti şi Rapid sunt singurele formaţii cu o medie de peste 4.000 de fani pe meci. Mai exact, CSM Bucureşti a avut o medie de 4.270 de spectatori, în timp ce Rapid a ocupat următorul loc din acest clasament cu 4.124 de spectatori. Meciurile jucate de echipele româneşti au avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, care are o capacitate de 5.300 de locuri.

La începutul acestui an, Ministerul Sportului a anunţat că Sala Polivalentă din Bucureşti va primi o finanţare de 12 milioane euro pentru renovarea energetică a clădirii, fondurile vor veni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă nu este menţionat ca obiectiv creşterea numărului de locuri.

Şi meciurile de finală la fotbal au adus un număr impresionant de fani în tribune. SuperLiga 2022/23 a avut câteva recorduri în istoria recentă a competiţiei. Circa 10.852 de fani au fost în medie în tribune în play-off, cea mai mare medie de spectatori din acest format. Mai mult, meciul dintre FSCB şi CFR Cluj a adus un număr de 42.439 spectatori în tribune, fiind cea mai mare prezenţă la un medi de SuperLiga din ultimii şapte ani.

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet