Business sportiv

Business sportiv. Sportul, mână în mână cu afacerile. Ce sporturi sau activităţi fizice practică oamenii de business?

28.08.2022, 10:24 Autor: Georgiana Mihalache

♦ De la atracţia pentru munte, pentru schi sau drumeţii în natură, la golf, sailing sau pilotaj, oamenii de business integrează activitatea fizică în viaţa lor ♦ ZF  a întrebat cinci antreprenori şi manageri ce sporturi îi pasionează.

„Sănătate fizică şi mentală“ este răspunsul dat la unison de cinci manageri care gestionează afaceri de sute de milioane de euro la întrebarea ZF privind beneficiile sportului în viaţa lor. Fiecare dintre aceştia practică o activitate fizică, iar unii chiar spun că mişcarea îi ajută în afaceri, oferindu-le energie.

„În primul rând, sportul înseamnă sănătate fizică şi emoţională, energie, echilibru, dar în special o deconectare sănătoasă şi necesară de la viaţa cotidiană. Nu în ultimul rând, consider că sportul este o sursă a tinereţii, a încrederii în sine şi un bun prilej de a socializa şi crea conexiuni profunde cu ceilalţi“, spune Oana Taban, CEO şi fondatoarea clinicilor Dent Estet, un business de peste 100 mil. lei.

Antreprenoarea schiază, dar face şi drumeţii montane, această activitate fiind chiar o tradiţie în familie. Alte sporturi pe care le urmăreşte sunt cursele de ultramaraton montan, acolo unde concurează chiar viitorul soţ al fiicei sale, sportiv de performanţă - campionul Robert Hajnal. Pasiunea pentru sport o moşteneşte şi fiul său, care este fanul curselor de Formula 1, la care se uită în familie.

Urcatul pe munte şi competiţiile de Formula 1 urmărite în familie sunt două dintre activităţile indicate şi de Adrian Mihai, CEO şi fondator al FAN Courier, cel mai mare jucător din piaţa curieratului, alături de pasiunea pentru pilotaj şi înot.

„Sportul are multiple beneficii, auzim peste tot vorbindu-se despre ele şi despre cum mişcarea susţine starea noastră de bine. Personal, consider că sportul contribuie la sănătatea fizică ‚Äì pui în mişcare organismul, arzi calorii sau îţi faci poftă de mâncare. Prin sport, eliberezi energia statică din organism. Ajută la sănătatea mentală ‚Äì te simţi mai bine când faci sport, prin sport reuşeşti să eliberezi serotonină, unul dintre hormonii responsabili cu starea noastră de bine“, crede Adrian Mihai.

În plus, sportul de echipă mai ales dezvoltă şi abilităţi de a relaţiona mai bine cu oamenii din jur şi creşte spiritul de fairplay.

 Cristian Preotu, fondatorul şi CEO al Le Manoir, un grup cu afaceri în gastro¬¨no-mie fină, aleargă zilnic jumătate de oră, iar ca sporturi practicate ocazional se numără drumeţiile, golful, sailing şi schi.

„Sportul este în primul rand un medicament necesar vieţii sedentare de la oraş. Pe termen mediu şi lung, sportul permite menţinerea unui corp sănătos. Iar pe termen scurt este foarte relaxant şi amuzant“, crede Cristian Preotu.

Şi farmacistul Ilie Echim, fondatorul farmaciilor Ardealul din Piatra Neamţ, spune că sportul îi oferă energie. Antreprenorul merge săptămânal pe munte în România, alături de soţia sa şi de alţi prieteni, iar cel mai recent traseu a fost în munţii Retezat.

„Beneficiul sportului este pe partea de sănătate, nu numai fizică, dar şi mental. În general, sportul oferă un tonus bun, iar muşchii sunt cei mai mari consumatori de calorii. De pe munte vin cu chef de muncă“, spune Ilie Echim.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj, are două recomandări pentru oamenii de business. Prima vizează activitatea fizică, îndemnându-i să alerge zilnic timp de o oră, iar a doua este de a susţine tinerii sportivi.

„Ia-ţi ca protejat un copil la 8-10 ani care arată talent deosebit la un sport individual şi finanţeaza-i antrenamentul şi competiţiile, fă-o mica ta investiţie secretă. Sportul individual atrage mult mai greu sponsori decât cel de echipă, aşadar faci un gest absolut unic, aşa cum e probabil şi protejatul tău. Imaginează-ţi că la 17 ani va fi campion mondial şi probabil va fi“, recomandă Damian.

Şi Ziarul Financiar a îndemnat companiile să susţină tinerii sportivi. Top 1.000 companii - top 1.000 speranţe sportive. Fiecare companie din top 1.000 să ia un copil sau o echipă sportivă şi să îi ajute să crească ‚Äì este îndemnul ZF.

 

Oana Taban, CEO şi fondatoarea Dent Estet:

În timpul lunilor de iarnă, îmi place să schiez. Acest sport incredibil, cu implicaţii fizice, mentale, sociale şi emoţionale, a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru mine, mai ales că am început să-l practic mai târziu, după vârsta de 30 de ani. Pe lângă implicarea fizică evidentă, schiul este genul de sport pe care îl poţi combina cu vacanţele, cu călătoritul şi, mai ales, cu priveliştea spectaculoasă a munţilor.

De asemenea, luna august este dedicată drumeţiilor montane, astfel că avem şi o tradiţie de familie în acest sens - în fiecare an, organizăm un traseu împreună pe Masivul Ceahlău, o ocazie specială de a ne bucura de energia locului, de timpul petrecut împreună şi de multă bună dispoziţie.

 

Adrian Mihai, CEO al FAN Courier, cofondator al FAN Courier:

Îmi place să fac sport şi practic mai multe activităţi, datorită beneficiilor pe care le simt la nivel fizic şi mental. În mod frecvent merg cu bicicleta, obişnuiesc să urc pe munte şi sunt pasionat de pilotaj. Am licenţă de zbor pentru avioane uşoare - ultra light machines şi aleg să zbor ori de câte ori îmi permite timpul. Senzaţia de libertate pe care mi-o conferă zborul este extraordinară. În plus, de sus, lumea se vede altfel.

De curând am redescoperit şi înotul unde merg cu mare plăcere şi mă face să mă simt foarte bine, mai ales când ajung de 2-3 ori la bazin. Când nu ajung, simt că îmi lipseşte ceva.

 

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj

Recomandare pentru oamenii de afaceri: pentru că îţi plac indicatorii de performanţă, reţine doi: BMI/IMC, indicele de masă corporală, trebuie să fie în zona 20-22 şi BP/TA, tensiunea arterială, păstreaz-o sub 120 / 70. Ca să îi menţii la aceste cote, dă-te jos din maşină şi mergi sau fugi o oră pe zi, indiferent că e soare, ploaie sau ninsoare.

 

Cristian Preotu,  CEO al Le Manoir

Practic mai multe tipuri de sport, unele în mod curent, iar altele în funcţie de sezon sau destinaţie. Aproape în fiecare zi alerg 30 de minute şi fac exerciţii de stretching.

În sezonul cald, aleg drumeţiile, golful şi sailingul, iar iarna cel puţin două săptămâni de schi. Îmi place să urmăresc ocazional anumite competiţii importante de tenis, rugby sau fotbal. Practicând sport în mod curent, nu mi-aş putea imagina lipsa acestui ingredient în viaţa de zi cu zi.

 

Ilie Echim, fondatorul farmaciilor Ardealul

Sportul nostru preferat, al familiei, este să mergem pe munte. Fiecare sâmbătă, în funcţie de vreme, este dedicată sportului, de primăvara până toamna. Merg pe munte de la o vârstă fragedă, aşa i-am obişnuit şi pe copiii mei. Mă bucur că tot mai mulţi români au prins gustul muntelui.

Acum câţiva ani, întâlneam pe trasee nemţi, cehi, acum sunt foarte mulţi români, ceea ce este foarte bine. O reclamă bună ar fi pentru mişcare, mişcare şi iar mişcare. Economiseşti bani şi câştigi energie. De pe munte vin cu chef de muncă, îmi oferă un tonus extraordinar, fizic şi mental.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet