♦ În 2023, federaţiile sportive din România au numărat 348.000 de sportivi legitimaţi, faţă de 359.000 cu un an înainte. Fotbalul atrage jumătate din numărul total de sportivi legitimaţi.
Până acum, anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani ai sportului românesc din ultimii ani. Fotbalul, prin rezultatele echipei naţionale la Euro 2024, a redat speranţa oamenilor că România ar putea avea iar rezultate notabile la acest sport. Jocurile Olimpice au venit să completeze bucuria Campionatului de Fotbal, prin obţinerea a 9 medalii de către sportivii români. Totuşi, statisticile arată că încrederea sportivilor în sistemul de performanţă a scăzut.
Astfel, sportul de performanţă a pierdut aproape 10.000 de sportivi într-un an, potrivit datelor colectate de Ziarul Financiar de la Agenţia Naţională pentru Sport şi Institutul Naţional de Statistică. În 2023, federaţiile sportive din România au numărat 348.000 de sportivi legitimaţi, faţă de 359.000 cu un an înainte.
Fotbalul, sportul rege, numără cei mai mulţi sportivi legitimaţi, 171.000, în creştere cu 8% faţă de anul anterior. Fotbalul este unul dintre sporturile privilegiate, mai ales din punct de vedere financiar. Federaţia Română de Fotbal are cei mai mulţi sponsori dintre federaţiile sportive, iar sumele alocate de companiile private sunt net superioare finanţărilor altor sporturi. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că fotbalul are cea mai mare bază de fani în România, şi nu doar, ceea ce poate asigura un return of investment mai bun pentru companii decât alte sporturi care nu se bucură de aceeaşi popularitate.
Pe locul al doilea în clasamentul federaţiilor sportive cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi se află Federaţia Română de Baschet, care îşi menţine poziţia constantă de câţiva ani. Baschetul a numărat anul trecut 40.000 de sportivi, faţă de 36.000 cu un an în urmă. Baschetul a devenit un sport tot mai iubit în România, atât ca urmare a iniţiativelor federaţiei de a atrage copiii către acest sport, cât şi ca urmare a rezultatelor notabile ale echipelor de baschet din România. Federaţia Română de Baschet a creat un sistem competiţional pentru copii cu vârste între 6 şi 12 ani, care are loc an de an şi unde vin tot mai multe echipe de copii.
În primele zece federaţii se mai numără şi handbalul şi voleiul, sporturi de echipă. Dacă voleiul a câştigat circa 2.000 de sportivi într-un an, handbalul a pierdut 9.000 de sportivi.
Tot în categoria sporturilor care au pierdut sportivi se află şi şahul, care a fost câţiva ani la rând pe locul al treilea în clasamentul federaţiilor după numărul de sportivi. Şahul a numărat anul trecut doar 5.000 de sportivi legitimaţi, faţă de 19.000 în 2022.
O scădere similară a avut-o şi dansul sportiv. Federaţia Română de Dans Sportiv a avut anul trecut 4.800 de sportivi legitimaţi, în scădere cu 76% faţă de anul anterior.
Totuşi, sporturile care reuşesc să adune cei mai mulţi sportivi sunt cele aflate în sfera luptelor, de la karate până la arte marţiale şi taekwondo. Multe din sporturile aflate în clasament sunt din sfera luptelor.
Clasamentul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de federaţiile sportive, care iau în calcul doar sportivii legitimaţi, care fac sport de performanţă şi participă la competiţii.
Pe lângă aceştia, există un număr mare de amatori. Clasamentul real al celor mai căutate sporturi din România poate să difere în realitate, deşi datele de la Statistică arată doar numărul de sportivi înscrişi la cluburi, numărul practicanţilor fiind mult mai mare, iar topul celor mai practicate sporturi poate să arate diferit. Nu există însă metode de contorizare a sportivilor amatori, pentru că fiecare om poate să practice tenisul, de exemplu, în mod frecvent, doar prin închirierea unui teren, fără să facă parte dintr-un club afiliat federaţiei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE