Business sportiv

Business sportiv. Squashul, sportul corporatiştilor, prinde tot mai mult teren în rândul sporturilor practicate local. Club de squash: „Sunt companii care închiriază săptămânal câte două ore pentru angajaţi“

05.05.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Investiţia într-un singur teren de squash se ridică la 25.000 de euro, însă se mai adaugă şi costurile pentru amenajarea vestiarelor şi altele Preţul unei ore de squash este cuprins între 35 şi 80 de lei pe oră, în funcţie de perioada zilei şi de tipul de abonament.

Sportul corporatiştilor - squash-ul - devine tot mai popular în rândul românilor, având o cerere în creştere în ultimii ani. Odată cu numărul mai mare de români care s-au îndreptat către acest sport şi veniturile cluburilor de squash au crescut, însă piaţa centrelor de squash din România este încă foarte mică, astfel că doar câteva oraşe din ţară au cel puţin un astfel de club.

„Deşi pare un sport de nişă, squash-ul are o evoluţie ascendentă an de an. Motivele sunt multiple, revista Forbes a declarat squash-ul pe locul 1 al sporturilor în care se ard cele mai multe calorii, până la 1.400 de calorii pe oră, a fost înfiinţată Federaţia Română de squash, puternic promotor al acestui sport, crearea unei comunităţi în care oamenii nu doar că joacă squash, dar socializează, încheagă prietenii. Spre exemplu, în fiecare zi de luni, la Aerosquash, organizăm între orele 18 şi 20 o activitate de socializare numită Socialsquash, unde oricine poate veni şi juca squash, badminton, padel sau ping-pong cu alţi membri ai clubului“, spune Bogdan Costas, preşedintele Clubului Sportiv Aerosquash din Bucureşti, unul dintre cele mai mari cluburi de pe piaţa locală.

Clubul din Bucureşti a pornit în septembrie 2013 cu cinci terenuri de squash, iar astăzi numără şase terenuri, dintre care unul este construit integral din sticlă.

„Acest tip de teren este destul de rar în Europa, fiind utilizat, de regulă, de jucătorii profesionişti în turnee de calibru european şi mondial“, mai spune el.

Clubul de squash a avut venituri de 600.000 lei în 2021, ultimul an pentru care există date publice, însă creşterea a fost de aproape trei ori mai mare decât în cel mai bun an, 2019, când încasările s-au ridicat la doar 182.000 lei.

Nucleul clienţilor, spune Costas, este format din corporatişti.

„Squash-ul poate fi comparat cu tenisul de câmp: preţul unei ore de squash este cuprins între 35 şi 80 lei pe oră, în funcţie de perioada zilei şi de tipul de abonament. Referitor la profilul clientului, nucleul este format din corporatişti, oameni cu studii superioare, în general, şi cu venituri medii şi peste. Am avut surpriza ca o serie de companii să închirieze săptămânal câte două ore pentru angajaţi“, mai spune el.

Bogdan Costas a pornit clubul de squash în 2013 după ce a observat o ofertă mult prea mică în zona terenurilor dedicate acestui sport. A început să practice squash-ul în 2010, însă, de multe ori, îi era foarte greu să găsească un teren liber.

„La acea vreme erau doar trei terenuri de squash în Bucureşti, în două cluburi, iar ulterior, în 2012 s-au mai construit patru terenuri, mai tot timpul ocupate şi acestea. Prin urmare, am hotărât să îmbin plăcerea cu afacerea, mai ales că dispuneam de o sală care se preta la aşa ceva în zona Băneasa şi am hotărât să fac această investiţie“, povesteşte el.

Investiţia într-un singur teren de squash se ridică la 25.000 de euro, însă se mai adaugă şi costurile pentru amenajarea vestiarelor, toaletelor şi altele.

Circa 70% dintre clienţii Aerosquash vin în mod constant, ceea ce înseamnă că aceştia practică în mod regulat acest sport.

Răzvan, un IT-ist din Bucureşti, a descoperit squash-ul la începutul anului 2022, fiindu-i recomandat de un coleg.

„Merg cam de una-două ori pe lună şi joc squash, încerc să măresc frecvenţa, însă nu mereu am timp. Prima dată când am jucat am fost surprins de cât de solicitant poate fi, punând în mişcare multe grupe de muşchi“, spune Răzvan.

În Bucureşti mai există şi cluburile Squash 4 All şi Activ Squash, fiind cele mai mari cluburi de pe piaţă.

În 2014 a fost înfiinţată şi Federaţia Română de Squash, când 11 cluburi din ţară s-au unit pentru ca acest sport să aibă reprezentare la nivel naţional. Cu toate acestea, România a avut reprezentare la un turneu internaţional încă din 2013.

Lucrurile au evoluat, România a participat şi la campionate europene şi mondiale. Mai mult, România are şi echipă de juniori.

Cu toate că acest sport a devenit tot mai popular în ultimii zece ani, squashul are o istorie mai veche în România.

„Primul contact cu acest sport în România a avut loc în 1994. În Cartierul Francez din Bucureşti s-a construit primul teren de squash, în cadrul complexului Le Club. Liviu Popescu a fost primul jucător şi omul care s-a ocupat în finalul anilor ‘90 de promovarea acestui sport. Mai târziu, la începutul anilor 2000, au urmat încă 5 terenuri: trei la World Class Mariott şi două în cadrul complexului Pescariu Sports & Spa“, se arată pe site-ul Federaţiei Române de Squash.

 

 

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet