Business sportiv

Business sportiv. Statul a finalizat peste 70 de proiecte de infrastructură sportivă: bazine de înot, complexuri sportive şi săli de sport, în valoare de 800 milioane lei, au fost date în folosinţă în 2022

16.12.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cele mai mari investiţii au fost făcute în sălile de sport, fiind şi cele mai multe astfel de proiecte finalizate anul acesta, mai exact 61 de săli de sport în valoare totală de 580 milioane lei. Rămâne de văzut însă cum vor fi acestea folosite de comunităţile unde au fost inaugurate, dar şi cum vor schimba viaţa oamenilor de acolo. Cele mai multe dintre sălile de sport construite sunt în zonele rurale, în mici sate.

Compania Naţională de Investiţii, controlată de statul român, a finalizat anul acesta peste 70 de proiecte de infrastructură sportivă. Investiţiile, în valoare de 800 milioane lei, reprezintă de fapt proiecte privind construcţia de bazine de înot, complexuri sportive şi săli de sport.

Cele mai mari investiţii au fost făcute în sălile de sport, fiind şi cele mai multe astfel de proiecte finalizate anul acesta, mai exact 61 de săli de sport în valoare totală de 580 milioane lei.

Doar şase bazine de înot au fost deschise anul acesta, în valoare de 67 milioane lei. Infrastructura sportivă privind bazinele de înot a fost anul acesta în atenţia publicului odată cu obţinerea titlului de campion european şi mondial de către David Popovici. Lipsa unei infrastructuri adecvate pentru pregătirea sportivilor de performanţă a fost una dintre cele mai disputate subiecte, însă realitatea este că România nu are o infrastructură comparabilă cu cele din ţările occidentale.

Ca distribuţie geografică, Bihorul este judeţul în care au fost cele mai mari investiţii, în valoare de 131 milioane lei, însă doar două proiecte de infrastructură. Astfel, în Oradea a fost finalizată construcţia sălii polivalente de 5.000 de locuri, proiect în valoare de 122 milioane lei, dar şi o sală de sport în satul Biharia, judeţul Bihor, investiţie de aproape 9 milioane lei.

Ca număr de proiecte, Suceava şi Vâlcea sunt judeţele în care au fost finalizate cele mai multe proiecte de infrastructură sportivă, câte şase investiţii în fiecare din cele două judeţe.

Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Neamţ, Satu Mare, Sibiu şi Timiş sunt judeţele care au avut câte un proiect finalizat în 2022 sub 10 milioane lei.

În perioada 2016-2021 au fost finalizate 152 de săli de sport, complexuri sportive, bazine de înot şi patinoare artificiale prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Valoarea totală a acestor proiecte finalizate pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii sportive a fost de 1,9 miliarde lei în perioada menţionată.

Cele mai mari investiţii în infrastructura sportivă din ultimii ani au fost realizate de stat prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care se află în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi are ca obiectiv principal executarea programelor de interes public sau social în domeniul construcţiilor.

Numărul proiectelor CNI finalizate a crescut de la an la an, la fel şi valoarea investiţiilor. Astfel, anul trecut proiectele finalizate au avut o valoare de peste 1,1 miliarde lei, cea mai mare sumă alocată de CNI din ultimii cinci ani, însă anul acesta valoarea proiectelor finalizate a fost de doar 800 milioane lei.


 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet