Business sportiv

Business sportiv. Ţară, ţară, vrem la sală, dar e mai scump ca în afară. Un român plăteşte 37,8 euro pentru un abonament la sala de fitness, mai mult decât un francez sau un neamţ

11.10.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

În comparaţie cu Franţa, Germania sau Belgia, venitul mediu al românilor este la jumătate, iar România este campioană la sedentarism în Europa, înregistrând cele mai mici procentaje ale populaţiei care practică sport regulat.

Preţul mediu al unui abonament la o sală de fitness în România este mai mare decât al unui abonament în Franţa, Germania sau Belgia. Un român plăteşte 37,8 euro pentru un abonament lunar la sală, în timp ce un francez şi un belgian plătesc 32 de euro, iar un neamţ dă 35 de euro, potrivit datelor comparatorului de preţuri Numbeo.

În comparaţie cu Franţa, Germania sau Belgia, venitul mediu al românilor este la jumătate. Mai mult, România este campioană la sedentarism în Europa, înregistrând cele mai mici procentaje ale populaţiei care practică sport regulat.

Polonia şi Bulgaria au printre cele mai mici preţuri din Europa, se mai arată pe Numbeo. Un polonez plăteşte 32 de euro pentru un abonament lunar, în timp ce un bulgar trebuie să scoată din buzunar doar 29 de euro.

Mersul la sala de fitness este cea mai populară formă de activitate fizică din România, care câştigă tot mai mult teren în detrimentul altor sporturi. Popularitatea acestui tip de activitate fizică a fost câştigată şi datorită accesibilităţii, fiind în proximitatea locuinţelor sau locurilor de muncă. Numărul sălilor de fitness este net superior altor baze sportive sau terenuri de sport.

Totuşi, de o densitate mai mare a sălilor de fitness beneficiază câteva oraşe mari din ţară, în timp ce restul localităţilor fie au doar câţiva mici jucători, fie nu dispun de nicio sală de fitness. Cele mai multe săli de fitness se află în Bucureşti, alături de Ilfov, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, care nu sunt doar cele mai populate, dar sunt şi cele mai dezvoltate din punct de vedere economic.

„Unul dintre motivele pentru care în România este un preţ mai mare îl constituie faptul că piaţa nu este atât de dezvoltată, nu există o competiţie acerbă. Sunt puţini competitori în piaţă”, spune Iulian Dinu, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Psihologie, Nutriţie, Sport şi Fitness.

Abonamentele la sălile de fitness au crescut în ultimul şi ca urmare a majorării TVA-ului de la 5% la 19% pentru sălile de fitness de la 1 ianuarie 2024. Piaţa nu a absorbit aceste creşteri, spune Iulian Dinu, iar majorarea a fost suportată de clienţi. De asemenea, costurile de după pandemie au contribuit la un preţ mai mare al abonamentelor.

„În pandemie s-au închis circa 10% din sălile de fitness din ţară. Dacă unii s-au închis, alţii au crescut preţurile şi să profite de faptul că oamenii au avut de ales între mai puţine săli de fitness”, explică Iulian Dinu.

Specificul pieţei locale este că puţini jucători au o acoperire naţională, astfel că piaţa locală a sălilor de fitness este foarte fragmentată, cu mulţi jucători care deţin 1-2 unităţi. Piaţa este dominată de World Class, Stay Fit Gym şi 18Gym, care au săli de fitness în mai multe oraşe din ţară.

Totuşi, piaţa sălilor de fitness este pe un trend crescător în ultimii ani. Operatorii sălilor de fitness şi-au triplat afacerile în ultimii cinci ani, însă, cu toate acestea, cifra de afaceri la nivelul pieţei nu atinge nici măcar 1 miliard de lei. În 2022, piaţa sălilor de fitness a atins afaceri de 657 de milioane lei, potrivit datelor Registrului Comerţului. În aceeaşi perioadă, numărul companiilor din această piaţă a crescut cu 400, până la 1.800 de firme.

Potenţial de creştere există în continuare, mai ales în contextul în care România are printre cele mai mici procente ale populaţiei care fac sport constant.

„În mediul urban, circa 24% din oameni fac sport, prin promovarea sportului şi a unui stil de viaţă sănătos, acest procent ar putea creşte până la 42%, dar asta în decursul anilor. În ultimii cinci ani, noi avem o creştere, dar uşoară. A crescut şi numărul sălilor de fitness, dar au început să vină şi mai mulţi oameni la sală”, mai spune Iulian Dinu.

Totuşi, România are preţuri mai mari ale abonamentelor la sala de fitness decât alte ţări în care populaţia este mult mai activă şi veniturile locuitorilor sunt mai mari.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet