♦ De la jucătoarea de performanţă, Narcisa Lecuşanu şi-a dorit să ajungă să servească handbalul şi din punct de vedere administrativ, iar astăzi este una dintre cele cinci persoane care conduc Federaţia Internaţională de Handbal.
Narcisa Lecuşanu, membru în comitetul executiv al Federaţiei Internaţionale de Handbal, vicecampioană mondială şi campioană naţională la handbal, cu evoluţii în România, Macedonia, Germania şi Danemarca, îşi va pune povestea pe marile ecrane într-un film autobiografic.
În 2021, ea a lansat o carte intitulată „Povestea vieţii mele“, în care se regăseşte întregul său parcurs, iar acum urmează să înceapă producţia unui film inspirat din această carte, care va spune, totodată, şi povestea societăţii româneşti şi a progresului din sport.
„Am mers cu această carte la studenţi şi în companii. Îmi doresc ca povestea mea să ajungă la oameni, să îi ajute şi să îi inspire. Cartea mea a ajuns la un regizor, printr-o prietenă care are contact cu lumea cinematografică din Italia. Mi s-a propus să realizăm un film documentar. Nu este vorba doar despre sportiva, ci despre omul Narcisa Lecuşanu. Regizorul respectiv, atunci când mi-a propus să facem acest film, s-a gândit şi la întoarcerea oamenilor către oameni, pentru că pandemia ne-a răcit, ne-a făcut să ne distanţăm unii de alţii şi noi, oamenii, de fapt, nu suntem aşa. Filmul va fi povestea mea, a societăţii româneşti şi a progresului din sport“, a spus Narcisa Lecuşanu la emisiunea ZF Live.
Pentru ca handbalul şi sportul, în general, să fie o inspiraţie pentru copii, astfel de iniţiative, precum realizarea unui film sau scrierea unei cărţi, care să surprindă povestea reală a unui sportiv care a ajuns să aibă succes, sunt foarte importante.
Vicecampioana mondială la handbal este de părere că sportul îi ajută pe copii să dobândească abilităţi care sunt utile atât pe teren, în competiţii, cât şi în viaţa de zi cu zi. Prin sport, ei învaţă ce înseamnă fair-play-ul, leadershipul, supunerea sau lucrul în echipă.
„Un sportiv nu are o viaţă dublă, ci este un singur om, acelaşi, care ştie să se adapteze şi cred că asta face sportul frumos“, a mai punctat ea.
Narcisa Lecuşanu este una dintre cele cinci persoane care conduc în prezent Federaţia Internaţională de Handbal. La nivel mondial, afirmă ea, în handbal se vede un progres extraordinar de mare din perspectiva continentului african.
Un instrument care ajută handbalul să se dezvolte, în special în America de Nord, unde încă este loc de creştere, este beach handbalul. „Astfel de iniţiative surprind bucuria mişcării. Pentru că nu toţi suntem făcuţi pentru a câştiga medalii, atunci cred că ludicul nu trebuie să dispară din noi niciodată şi trebuie să existe un moment al bucuriei de a face mişcare, care ne uneşte“, a mai spus aceasta.
Sportul, în sine, rămâne un element care îi aduce pe oameni împreună, lucru care se vede la fiecare campionat.
Primul eveniment sportiv notabil pentru România din acest an a fost Campionatul European de Fotbal, la care s-a uitat tot mapamondul.
Apoi, au urmat Jocurile Olimpice de la Paris, unde s-a văzut de asemenea bucuria oamenilor din toată lumea de a fi în acelaşi loc şi de a-şi susţine sportivii preferaţi şi ţara.
„Eu am participat ca jucătoare la Jocurile Olimpice de la Beijing şi, mai târziu, ca oficial la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Am descoperit că oamenii îşi doresc acest spectacol şi sunt avizi de a veni din nou în tribune, de a socializa şi de a susţine jucătorii.“
De la jucătoarea de performanţă, Narcisa Lecuşanu şi-a dorit să ajungă să servească handbalul şi din punct de vedere administrativ. Încă de când s-a retras din activitatea sportivă propriu-zisă, şi-a dorit să ajungă să lucreze în Federaţia Română de Handbal. Aceea a fost prima sa provocare, iar apoi a ajuns să reprezinte Federaţia Română de Handbal la nivel internaţional.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE