♦ Amalia Crăciun a început să practice înot la vârsta de 5 ani, însă după o vreme nu i-a mai plăcut, moment în care a descoperit handbalul. De la prima atingere a mingii s-a îndrăgostit de acest sport şi îşi doreşte să joace la cele mai mari echipe de handbal din România.
Cum ai descoperit handbalul? Ce vârstă aveai?
De la vârsta de 5 ani am început să practic înotul, dar după o vreme nu mi-a mai plăcut. Mama mea iubea foarte mult acest sport şi astfel am decis să încerc handbalul. Am început să joc handbal la vârsta de 7 ani.
Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?
Ceea ce m-a atras cel mai mult la handbal este faptul că este un sport de echipă. În handbal, fiecare jucător contează şi succesul depinde de colaborare şi sincronizarea echipei.
La ce club eşti înscrisă?
Sunt înscrisă la Handbal Club Ştefan Birtalan.
Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?
M-am îndrăgostit de handbal de la prima atingere a mingii şi de mică am visat să devin o mare handbalistă. Crescând alături de domnul Ştefan Birtalan senior şi ascultând poveştile sale despre frumuseţea de a fi campion mondial, am fost inspirată să urmez acest drum.
Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?
Atunci când pui pasiune şi dăruire în tot ceea ce faci, parcursul pare mult mai uşor. Desigur, au fost şi momente dificile, dar iubirea pentru handbal m-a motivat să trec peste orice obstacol.
Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?
Părinţii mei şi domnul antrenor m-au susţinut mereu pe acest drum. Fără sprijinul şi încurajările lor, ar fi fost mult mai greu să ajung aici.
Cum arată o zi din viaţa ta? Cum faci faţă cu şcoala şi cu sportul?
Este într-adevăr dificil să excelezi atât la şcoală, cât şi la activităţile sportive, dar prin muncă şi pasiune, le poţi îmbina pe ambele.
8. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?
Dragostea pentru acest sport şi visul meu de a ajunge cât mai sus mă motivează să merg constant la antrenamente. Fiecare antrenament este un pas în plus spre îndeplinirea visurilor mele.
9. Cum te-a ajutat handbalul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?
Handbalul m-a ajutat să mă dezvolt din mai multe puncte de vedere. M-a învăţat disciplina, mi-a menţinut corpul sănătos, mi-a dezvoltat gândirea şi agilitatea şi mi-a oferit bucuria de a juca într-o echipă.
10. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?
Cele mai dificile momente au fost atunci când m-am accidentat şi mi-am lăsat echipa în dificultate. De multe ori, am strâns din dinţi şi am intrat în joc chiar şi accidentată, pentru a-mi susţine echipa.
11. Ce titluri ai obţinut până acum?
La mini handbal, am câştigat trofeul de la Mioveni în 2018. În anii următori, am obţinut locuri pe podium la grupele noastre de vârstă, dar cel mai important, anul acesta la J3, am obţinut locul 2 la turneul Speranţa de la Suceava, unde am fost şi jucătoarea meciului.
12. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?
Vreau să ajung la cele mai bune echipe, cum ar fi Gyor, CSM, Rapid şi să ajung printre cele mai bune jucătoare din lume.
13. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?
Sportivele mele preferate sunt Stine Oftedal şi Nora Mork. Ele mă inspiră prin determinarea lor, abilităţile tehnice impresionante şi capacitatea de a conduce echipa spre victorie. Vreau să fiu la fel de dedicată şi performantă ca ele.
14. De ce ar trebui să se apuce un copil de handbal? Cum îl poate ajuta?
Un copil ar trebui să se apuce de handbal pentru că este un sport care dezvoltă atât fizicul, cât şi mentalul. Îi ajuta să înveţe disciplina, să fie sănătoşi, să îţi dezvolte abilităţile de lucru în echipă şi să îşi formeze prietenii pe viaţă. Acest sport oferă şi oportunitatea de a experimenta bucuria victoriei, cat şi înfrângerea, pregătindu-i pentru provocările vieţii.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE