Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Anca Todoni, o tânără tenismenă din România, se află pe locul 139 mondial după ce a câştigat turneul WTA 125 de la Bari

14.06.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Anca Todoni a fost unul dintre tinerii sportivi care au apărut în rubrica Pariul ZF pe viitorii campioni în urmă cu doi ani. La acea vreme, ambiţia sa era de a ajunge în top 20 cele mai bune jucătoare din lume.

Anca Todoni, o tânără tenismenă din România în vârstă de 19 ani, ajuns pe locul 139 mondial, după ce aceasta era clasată pe poziţia 179, după ce a câştigat turneul WTA 125 de la Bari. Pentru succesul din Italia, Anca Todoni va fi răsplătită cu 125 de puncte WTA. De asemenea, ea va primi şi un cec de 13.040 de dolari.

Rezultatul de la Bari o clasează pe Anca Todoni între cele mai bune jucătoare de tenis din România.

În urmă cu doi, Ziarul Financiar a publicat un articol despre Anca Todoni în rubrica Pariul ZF pe viitorii campioni, unde sunt prezentate poveştile tinerilor sportivi care au potenţial şi visează la cele mai înalte podiumuri din sportul mondial. Anca Todoni spunea la acea vreme că îşi doreşte să ajungă în top 20 cele mai bune jucătoare din lume. Un prim pas în această direcţie l-a făcut.

Anca Todoni joacă tenis de la 6 ani, după ce un medic i-a recomandat să facă sport în aer liber. De la o recomandare a medicului, Anca Todoni a ajuns să fie în top 200.

Ce spunea Anca Todoni în 2022?

R: De ce ai ales tenisul, ce te-a atras la acest sport?

Anca Todoni: Eram destul de bolnavă când eram mică şi doctorul mi-a recomandat să practic un sport în aer liber. Cum tatăl meu a practicat câţiva ani de tenis, a zis că ar fi o opţiune bună. A început să îmi placă foarte mult şi am avut această dorinţă să continui să am cât mai multe rezultate bune.

R: Cât timp dedici tenisului în prezent?

A.T: Joc de şase ori pe săptămână şi nu trece zi fără să am două antrenamente. Este greu să ţin pasul cu şcoala, dar am reuşit să mă înţeleg cu profesorii şi să îmi iau majoritatea notelor online. Când îmi rămâne cât de puţin timp liber, încerc să fac lucruri care mă ajută şi în privinţa tenisului, şi a educaţiei. Miruna Diaconu

R: Ai avut vreun model când ai început să joci?

A.T: Ca orice copil din România, o aveam ca idol pe Simona Halep. Cu timpul, am început să mă uit spre alţi idoli din alte ţări, de exemplu Naomi Osaka. Acum, noua mea favorită este Iga Swiatek, mi se pare că este o sportivă model din toate punctele de vedere.

R: Îţi aminteşti care a fost primul turneu câştigat?

A.T: N-o să uit niciodată primul meu turneu câştigat, a fost la 10 ani, în Timişoara, am câştigat patru meciuri şi ştiu că a fost cea mai mare bucurie a mea de atunci.

R: Cum a fost experienţa Australian Open, cât de diferită este atmosfera de la un Grand Slam?

A.T: Cu siguranţă Australian Open este cel mai frumos turneu al carierei mele de până acum. Organizatorii de acolo ne-au făcut să ne simţim pe noi, juniorii, ca şi cum am jucat la profesionişti.

 R: Cum faci faţă presiunii, emoţiilor, ai vreun ritual?

A.T: Mă linişteşte foarte mult să stau de vorbă cu antrenorii, îmi dau o stare de de siguranţă şi de încredere. Am presiune, însă am învăţat să mi-o gestionez bine. Am de obicei emoţii şi simt presiune în primul game, apoi de la joc şi adrenalină uit de tot şi mă focusez pe ce am de făcut.

 R: Ai avut probleme legate de costurile pentru a juca tenis?

A.T: Da, au fost, dar cumva am reuşit să le gestionez împreună cu părinţii, care mi-au spus să nu mă gândesc la acest lucru şi doar să joc. Nu am ajuns încă la nivelul în care să mă întreţin din banii câştigaţi în turnee profesioniste.

R: Ce urmează în cariera ta?

A.T: Un obiectiv general pe care l-am discutat cu antrenorii este să particip la toate turneele de Grand Slam de juniori şi să fie undeva prin Top 600 WTA. Acest lucru va însemna să joc mai multe turnee de senioare decât de juniori.

Ca orice copil, visez să fiu numărul 1 mondial, însă nu voi fi neapărat dezamăgită dacă nu se va întâmpla. Vreau să fiu în top 20 şi să mă simt eu o jucătoare perfectă în opinia mea, să mă simt cât mai bine.

R: Care este lovitura care îţi place cel mai tare?

A.T: Cel mai tare îmi place lovitura de forehand, este şi una dintre loviturile mele cele mai bune.

R: De ce a fost nevoie să rezişti în tenis?

A.T: A fost nevoie de multă ambiţie. Va trebui să faci şi multe sacrificii şi cred că acceptarea joacă un rol foarte important în practicarea performanţei în sport.

R: Cât de mult este disciplină şi muncă şi cât este talent în tenis?

A.T: După părerea mea, talentul nu contează aşa de mult cât contează munca şi disciplina, trebuie să munceşti foarte mult, să poţi scoate în faţă şi talentul.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet