Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Sabina Hogaş, 13 ani, scrimă: Scrima este sportul care te transformă dintr-un copil într-un adevărat luptător

31.05.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Parcursul Sabinei Hogaş în sport a trecut prin mai multe etape. Până la a ajunge să facă scrimă de performanţă, ea a practicat înot, tenis şi gimnastică, iar după patru ani de practicare a acestor sporturi, a descoperit scrima, sportul care a atras-o cel mai mult. Unul din titlurile obţinute de Sabina Hogaş a fost cel de campioană naţională pe echipe la U13, în anul 2023, însă ea visează mult mai sus, să ajungă la campionatele mondiale şi la Jocurile Olimpice.

 

1. Cum ai descoperit scrima? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Prima dată când am intrat într-o sală de scrimă aveam 6 ani. M-a atras ideea de a mă lupta, având în vedere că acasă făceam acest lucru mai mereu cu tatăl meu. După doar şase luni, am întrerupt antrenamentele deoarece Cristian Lupu, primul meu antrenor, a acceptat oferta de a antrena lotul naţional. Cristi avea un stil pe care nu l-am regăsit în cei ce i-au urmat. Mai târziu, la vârsta de 10 ani, am revenit în sala de scrimă după ce fratele meu, cu care mă jucăm mereu acasă, a fost atras de lupta cu sabia şi a început să se antreneze cu Bubu şi Georgiana la clubul la care eu practicam înotul. Priveam de pe margine şi, la un moment dat, văzând că o mare parte a antrenamentului ei se jucau, am decis să mă alătur şi eu.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru ţine, faţă de alte sporturi?

La început, mi-a plăcut foarte mult atmosfera din timpul antrenamentelor şi m-am ataşat foarte mult de Bubu ( Mihaela Bulica) şi Georgiana, antrenoarele noastre. Apoi mi s-a părut extraordinar faptul că pe planşă totul se întâmplă extrem de rapid. Îmi place să mă lupt şi să câştig şi îmi veneau mereu în minte primele asalturi de când aveam 6 ani, aceeaşi vârstă cu cea a fratelui meu de atunci.

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Mereu am practicat cel puţin un sport şi întotdeauna unul dintre ele a fost înotul, dar scrima m-a atras cel mai mult.

În bazin am intrat la 11 luni şi la 6 ani am participat la o competiţie la Izvorani. Nu am ieşit printre primele pentru că mă opream mereu pe parcurs, deşi la antrenamente legam 12 bazine fără oprire. Antrenorul striga:  „Sabina, ne mişcăm şi noi?”.  Era cu totul altceva faţă de antrenamentele pe care le făceam în bazin cu tatăl meu în timpul cărora ne jucăm şi când ne întreceam aveam ca premiu o pizza sau o îngheţată, iar eu mă străduiam să îl întrec pentru a câştiga. Am continuat înotul cu tatăl meu, am făcut şi gimnastică aerobică la UNEFS aproape un an şi apoi a început pandemia.

În pandemie, am continuat înotul în bazinul clubului Steaua. Aici antrenorul l-a întrebat pe tata dacă mă lasă să mă antrenez pentru performanţă având în vedere că eu mereu câştigam probele în bazinul de antrenament. Ajungeam în capătul bazinului cu 3 secunde mai repede decât ceilalţi copii care se antrenau cu mine.

Tot atunci, am înlocuit gimnastica cu tenisul de câmp, iar tata mă vedea a doua Sharapova, având în vedere că am câştigat finala turneului taberei de tenis de la Câmpulung Muscel în care am învins un băiat de aceeaşi vârstă.

Într-o zi, când plecam de la înot, tată s-a oprit lângă sala de scrima şi i-a propus lui Octavian, fratele meu mai mic, să între în sala de scrima. Ei mereu se luptau acasă cu săbii de burete. Octavian a fost încântat, iar eu priveam de pe margine. Nu am rezistat prea mult şi am decis să întru şi eu la joacă, mai ales că ţinusem sabia în mâna cu 4 ani în urmă.

Am schimbat tenisul cu scrima şi, după alte şase luni de scrimă, în urma unei accidentări la genunchi, a trebuit să urmez o perioadă de recuperare şi nu am putut participa la campionatul naţional din vara anului 2021. După recuperare, revenirea mea în sala de scrimă a coincis cu organizarea petrecerii de Crăciun din acel an unde am avut plăcută surpriză de a o întâlni pe Simona Gherman, şefa secţie de scrimă a Clubului Steaua. Aflasem că doamna Simona a câştigat împreună cu echipa medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio în anul 2016, iar faptul că ea a fost alături de noi, ne-a înmânat cadouri şi a făcut poze cu noi m-a determinat să îmi doresc să revin cât mai repede în sală şi să obţin cât mai multe medalii. Visul a devenit realitate pentru că în următorii doi ani am devenit vicecampioană (2022) şi apoi campioană naţională (2023) cu echipa.

Mi-am dat seama, după 4 ani de înot, gimnastică şi tenis, că scrima mă atrage cel mai mult.

4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Pot spune că nu a fost uşor, dar cred că m-a ajutat foarte mult faptul că mereu m-am antrenat, mereu am făcut sport şi, după perioada de recuperare de după accidentare, am fost în stare să fac câte 2 antrenamente pe zi. Mi-am dorit să recuperez cât mai mult şi să nu dezamăgesc la următorul campionat naţional.

5. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

Dorinţa de a câştiga. Nu îmi place să pierd.

6. La ce club eşti înscrisă?

La Clubul Sportiv al Armatei "Steaua“.

7. Cum te-a ajutat scrima să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?

Scrima m-a ajutat să mă dezvolt atât fizic, cât şi psihic. M-a ajutat să am o condiţie fizică foarte bună. Din punct de vedere psihic, acum îmi controlez emoţiile mult mai bine. Scrima m-a învăţat că trebuie să lupt dacă vreau să câştig, că trebuie să fiu mai bună după fiecare antrenament.

8. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

În prezent, fac două antrenamente pe zi (dimineaţa şi seara) cu excepţia zilei de miercuri. Între antrenamente merg la şcoală. Nu este foarte uşor, deoarece trebuie să ţin pasul cu materiile şi să recuperez perioadele în care sunt plecată la concursuri. 

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Un moment dificil a fost când am reluat scrima şi a trebuit să mă antrenez intens pentru a ajunge la un nivel de performanţă cât mai bun. Îmi doream să am rezultate. A fost nevoie de multă muncă, însă într-un final efortul  a meritat. Am reuşit să trec mai uşor pentru că părinţii mi-au fost mereu alături, iar antrenorii au crezut în mine.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

Au fost mai multe, dar dintre acestea cele mai importante sunt: vicecampion naţional pe echipe, la U13 în anul 2022, campion naţional pe echipe la U13, în anul 2023, Locul I la Cupa Muschetarul, Râşnov, Locul I Concurs ‚ÄúMemorialul Nicolae Mihăilescu“ organizat anul acesta la Slobozia (U16), Locul 6 la Campionatul naţional de Cadeţi 2024 (U17), Locul 3 la Cupa Mladost Bulgaria 2024 (U14).

11.  Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?

Îmi doresc foarte mult să particip şi să câştig concursuri internaţionale. Este visul oricărui sportiv să câştige medalii la campionatele europene, mondiale sau la Jocurile Olimpice, iar eu vreau să mi-l îndeplinesc.

12. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Nu pot spune că am un sportiv preferat, însă încerc să mă inspir de la fiecare sportiv în parte şi să iau ceea ce consider că este mai bun. Spre exemplu, în timpul antrenamentelor de la Lotul Naţional, unde o avem ca antrenor coordonator pe d-na Irina Covaliu, am avut ocazia să mă duelez cu Sabina Martis de la care am învăţat câteva elemente tactice care mi-au reuşit de cele mai multe ori la ultima competiţie la care am particpat şi am câştigat medalia de bronz (Cupa Mladost Sofia 2024)

13. De ce ar trebui să se apuce un copil de scrimă?

Scrima este frumoasă! Scrima este sportul pe care toţi copiii îl practică fără să îşi dea seama. Toţi copiii se luptă între ei cu săbii de burete sau de lemn şi îşi imaginează că sunt prinţi sau prinţese războinice, iar dacă vor avea curajul să între în sala de scrimă vor descoperi că visul lor poate deveni  realitate.

La început, o mare parte din antrenament o petreceam jucându-ne, iar pe măsură ce am învăţat mişcările, antrenamentele au devenit din ce în ce mai tehnice. Apoi au venit concursurile şi, pentru că îmi doresc întotdeauna să fiu pe podium, am reuşit să iau şi medalii.

Scrima este sportul care te transformă  dintr-un copil, într-un adevărat luptător!

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet