♦ Carla Machis a descoperit şahul la vârsta de şase ani, după ce părinţii ei au observat că era atrasă de puzzle-uri şi jocuri logice. în doi ani, Carla Marchis a reuşit să ajungă la performanţe importante, luând primele locuri la mai multe probe de la Campionatul Naţional, iar la nivel Mondial s-a clasat pe locul al 13 la Campionatul Mondial din Georgia.
1. Cum ai descoperit şahul?
Cum te-ai apucat de acest sport?
Am descoperit şahul înaintea vârstei de 6 ani, când părinţii mei au hotărât să mă înscrie deoarece eram atrasă de puzzle-uri şi alte jocuri logice.
2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus faţă de alte sporturi?
Şahul m-a atras de la început pentru că este un sport al minţii, care nu se bazează pe noroc, ci pe strategie. Comparativ cu celelalte sporturi, şahul îţi dezvoltă gândirea, răbdarea, puterea de decizie şi te ajută să-ţi învingi fricile.
3. La ce club eşti înscrisă?
Sunt legitimate la clubul de şah CS Tinerii Lei Baia Mare, antrenor Lucian Griga.
4. Cum ai ajuns să practice sport de performanţă?
Am început să fac progrese, iar antrenorul meu observând asta, a decis să lucrez mai mult pentru a deveni din ce în ce mai bună.
5. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?
Toate rezultatele mele au fost obţinute prin multă muncă, însă asta fac cu plăcere, chiar dacă asta îmi ocupă foarte mult timp.
6. Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?
Încă de la început, am fost susţinută de părinţii mei, care mereu m-au motivat şi susţinut. Ei au fost „în galerie” la majoritatea concursurilor mele, dar cel mai mult m-a ajutat antrenorul meu Lucian Griga cu care mă antrenez zilnic şi fără de care n-aş fi reuşit să ajung aici. Pentru mine, el este cel mai bun!
7. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?
„Ziua începe cu şcoală până la ora 12:00, ajung acasă, mănânc, dorm până la ora 14:30, apoi antrenament până la 18:00 şi abia apoi temele pentru şcoală. În vacanţa de vară, programul a fost diferit, atunci m-am antrenat şase ore pe zi pentru Campionatul European.”
8. Cum te-a ajutat şahul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?
Şahul m-a ajutat să-mi dezvolt răbdarea, găndirea logică, să socializez şi m-a învăţat că trebuie să munceşti mult pentru a obţine ce-ţi doreşti.
9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci până acum?
Cele mai dificile momente au fost până am învăţat să-mi controlez emoţiile. îmi amintesc foarte bine cum am pierdut un titlu la o competiţie naţională chiar de ziua mea.
10. Ce titluri ai obţinut până acum?
în anul 2023, la prima partcipare la Campionatul Naţional, am obţinut locul 1 la şah clasic şi locul 3 la şah rapid. în anul 2024, tot la Campionatul Naţional, am obţinut câte o medalie la fiecare probă:
Locul 1 – şah rapid
Locul 1 – dezlegări
Locul 2 – şah blitz
Locul 3 – şah clasic
La Cupa Mondială din acest an, din Georgia, am obţinut locul al 13-lea.
Cel mai important titlu obţinut este de Campioană Europeană la şah clasic la Campionatul European din Praga de anul acesta.
11. Ce titluri vrei să mai obţii? în ce campioante visezi să joci?
În luna noiembrie, voi participa la Campionatul Mondial din Italia, unde îmi doresc să obţin titlul Mondial, iar în viitor să devin mare maestră.
12. Care sunt şahiştii tăi preferaţi? Cum te-ai inspirat?
Şahiştii mei preferaţi sunt Magnus Carlsen şi Gari Kasparov.
13. De ce ar trebui să se apuce un copil de şah? Cum îl poate ajuta?
Şahul îi poate face pe copii mai inteligenţi, mai atenţi la şcoală, mai răbdători, mai încrezători şi îi învaţă să nu se lase învinşi. Recomd tuturor copiilo şahul.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE