♦ Eduard-Gabriel Bumbac s-a apucat de sport la vârsta de 5 ani, iar în cei zece ani de practică a obţinut circa 150 de medalii la competiţiile la care a participat. Titlul pe care doreşte să îl obţină este cel de campion naţional la Campionatul Naţional de Cadeţi de anul viitor, la stilul spate.
1. Cum ai descoperit înotul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?
Am început cursurile de înot la 5 ani. Cursurile le-am început pentru că de mic mi-a plăcut apa şi părinţii au vrut să fiu în siguranţă în apă. Am învăţat foarte repede, după primele patru şedinţe am trecut la grupa următoare.
2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?
Cred că faptul că locuim în Tulcea, aproape de mare, că părinţii au copilărit în preajma apei m-a influenţat destul de mult. În apă, mă simt cel mai bine, simt că acolo sunt doar eu cu apa şi atât, mă simt liber.
3. La ce club eşti înscris?
Sunt înscris la Aqua Vita Delta Tulcea şi fac cursurile cu Alexandru Ivanov.
4. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?
Îmi place foarte mult competiţia. După trei luni de când începusem cursurile, am participat la primul concurs. Am concurat cu copii mai mari. Mi-am dorit să particip la toate stilurile, deşi nu ştiam să înot pe spate. Am concurat la toate probele şi am câştigat primele medalii.
Îmi doresc să fiu mai bun zilnic. Fiecare competiţie mă motivează să mă antrenez mai mult.
5. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?
Este destul de greu să faci şi sport, să fii bun şi la şcoală şi să ai şi timp liber. Sunt multe lucruri la care am renunţat, dar nu îmi pare rău. A fost greu, sunt mii de ore de antrenament zilnic, indiferent de anotimp şi de cât de bine te simţi în ziua aceea. Cu toate acestea, când lipsesc simt că îmi lipseşte ceva din mine. Trebuie să fiu atent la alimentaţie şi la accidentări. Sunt şi în echipa de volei a şcolii şi trebuie să fiu atent la accidentări.
6. Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?
Părinţii au fost cei mai mari susţinători şi antrenorul meu Alex cu care am crescut. Bunica mereu mă susţine şi vine să mă vadă când poate la competiţii, prietenii şi toţi cunoscuţii.
7. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?
Mă trezesc la 06.30, mă pregătesc de şcoală şi plec la liceu la 07:10. Am, de obicei, ore până la orale 14-15. Vin acasă, mănânc şi plec la antrenamentele de înot zilnice, pe care le am de la 16 sau de la 17:30. Apoi, câteodată plec şi la sala de forţă după antrenamente. În jurul orei 19:00 ajung acasă şi mă apuc de teme. Câteodată mai am timp să mai joc şi Fifa. Sâmbăta şi duminica sunt liber, mă trezesc pe la ora 9, mănânc, mă duc la sală şi mai ies cu prietenii în oraş. De obicei, mă culc în jurul orei 23.00.
8. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?
Îmi place foarte mult. Simt că îmi lipseşte ceva când nu mă duc la antrenamente. În perioadele când am fost bolnav, anul acesta am avut varicelă timp de o lună, am simţit un gol. Îmi place şi modul în care m-am dezvoltat, cum arăt şi prietenii pe care îi am acolo.
9. Cum te-a ajutat inotul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?
În primul rând, ştiu că trebuie să mă antrenez mult ca să câştig. Fiecare secundă contează foarte mult în înot. Primii zece timpi naţionali sunt într-o secundă. Trebuie să muncesc mult să obţin o medalie.
10. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?
Cea mai dificilă perioadă a fost cea cu Covid. Bazinul a fost închis 10 luni, a fost foarte greu, oricât ne antrenam pe lângă, nu se compara cu antrenametele în apă. Când a început Covid-ul, tocmai câştigasem titlul de campion la Turneul Campionilor la spate. A fost foarte greu, toate bazinele se deschisese în România, numai la Tulcea nu. Ne-am antrenat în ultima săptămână de dinainte de Campionatul Naţional în piscina unui hotel, unde am reuşit să mă clasez pe locul al şaselea.
11. Ce titluri ai obţinut până acum?
Am foarte multe medalii. M-am oprit din numărat fiecare medalie când am ajuns la 100, acum am în jur de 150 de medalii.
12. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?
Îmi doresc să obtin titlul de campion naţional la Campionatul Naţional de Cadeţi de anul viitor, la stilul spate.
13. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?
Michael Phelps este cel mai tare înotător al tuturor timpurilor, foarte complex ca stiluri. Cel mai tehnic este Adam Peaty , care parcă calculează unghiurile când intră în apă. Pe David Popovici l-am văzut la competiţii când era mai mic, era un copil super de atunci, acum el este cel mai tare din prezent şi cred că va reuşi mai multe în viitor.
14. De ce ar trebui să se apuce un copil de înot? Cum îl poate ajuta?
În primul rând, ar trebui să se apuce pentru sănătate şi pentru că are o siguranţă, nu va mai simţi niciodată frica, se va simţi liber. În apă eşti doar tu şi apa, liber.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE