Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Felix Antonio Ilinca, 14 ani, şah: Şahul m-a învăţat disciplina şi răbdarea şi că fiecare greşeală făcută este cu o greşeală mai puţin din lista de greşeli posibile

01.11.2024, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

Felix Antonio Ilinca a descoperit şahul în urmă cu patru ani, în timpul carantinei de Covid, iar ce l-a atras a fost faptul că era un sport al minţii, în care este nevoie de strategie A devenit maestru internaţional, dar titlul la care visează este mare maestru şi să ajungă în top 10 mondial.

 

1. Cum ai descoperit şahul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Aveam 10 ani când am descoperit acest sport, în timpul carantinei pentru COVID-19. Cum mă plictiseam în casă, am căutat jocuri online şi am găsit printre altele şi şahul, care mi-a atras atenţia şi mi-a plăcut cel mai mult. Nu ştiam să joc, dar am observat partide jucate de alţii şi am învăţat în câteva săptămâni.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?

Mi-a plăcut că era un joc de strategie. Mai jucasem înainte de Covid un joc român foarte vechi, Seega, un joc de strategie inspirat din lupta între două armate.  Şahul e un sport al minţii şi are în plus, faţă de alte sporturi, multă varietate şi diverse variante, 960, pentru patru jucători, şahul rapid şi blitz, care îmi plac foarte mult.

3. La ce club eşti înscris?

Sunt înscris la clubul Vados din Arad.

4. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Cu multă muncă şi nişte talent, mi se spune. Din prima zi în care am început să joc, nu a mai existat nicio zi fără şah, în care să nu practic sau să învăţ ceva măcar câteva ore.

5. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

A fost foarte dificil, dar mi-a plăcut. La început, pentru că nu existau turnee sau lecţii de şah din cauza carantinei, am învăţat singur online şi am şi jucat doar online până la primul campionat. Iar apoi, când au început să se organizeze turnee, a trebuit să aleg între a juca turnee şi a plăti un antrenor, pentru că posibilităţile erau limitate. Am ales să merg la turnee şi să studiez singur. Am evoluat mult aşa în primii doi ani, dar apoi am simţit că îmi trebuie un antrenor că să fiu mult mai bun.

6. Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?

Mama m-a susţinut de la început şi datorită ei am ajuns până aici. Ne-am mutat de trei ori în trei ani şi am schimbat trei oraşe şi şcoli doar pentru şah.

7. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Acum, nu prea mai merg la şcoală, pentru că trebuie să merg la turnee şi să mă antrenez. Dar profesorii mă susţin şi pot da examenele atunci când mă întorc de la competiţii. După anul acesta şcolar voi face o pauză cu studiile, că să mă dedic exclusiv şahului. O zi din viaţa mea are multe ore de şah. În rest, îmi place să fac sport, să merg la sală cu fratele meu şi să citesc. În general, pentru că timpul este foarte limitat, am nevoie de rutină, să fie totul foarte organizat.

8. Cum te-a ajutat şahul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?

Şahul m-a învăţat disciplina şi răbdarea. Şi că fiecare greşeală făcută este cu o greşeală mai puţin din lista de greşeli posibile.

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Din motive de strategie, nu voi vorbi despre momentele difícile. Poate după ce nu o să mai particip la competiţii. Pot doar să spun că au fost multe şi m-au făcut mai puternic.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

Am titlul de Maestru Internaţional.

11. Ce titluri vrei să mai obţîi? În ce campionate visezi să joci?

Vreau să obţin titlul de Mare Maestru şi să ajung în top 10 mondial şi să câştig Turneul Candidaţilor.

12. Care sunt şahiştii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Jucătorul meu favorit este Mikhail Tal. Îmi place creativitatea din jocul lui.

13. De ce ar trebui să se apuce un copil de şah? Cum îl poate ajută?

Ar trebui să se apuce pentru că îi place. Şahul îl poate ajuta să-şi îmbunătăţească memoria, calculul, capacitatea de concentrare şi, în special, răbdarea.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet