Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Ianis Blejan, înotător, 14 ani: Calităţile pe care trebuie să le aibă orice sportiv sunt răbdarea şi un psihic foarte bun. Rezultatele nu apar fără efort şi timp

10.03.2023, 00:05

Ianis Blejan, născut în 2009 şi legitimat la Club Sportiv Navi, este multiplu campion naţional şi deţinător de record naţional la categoria lui de vârstă.

 

 1. La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

Am început să practic înotul de la 3 ani, într-o vară când mama a decis că este timpul ca eu şi sora mea să învăţăm să înotăm şi să iubim apa.

 2. Cum ai descoperit acest sport?

Cred că sportul este cel care m-a descoperit! Eu eram mic, plângeam mult, nu îmi plăcea să fac ce mi se zice. Am învăţat destul de repede să înot fără colac. Încetam să plâng şi să mă bucur de apă doar în momentul în care doamna instructor îmi spunea că facem concurs unde, evident, îmi doream să fiu mereu primul.

 3. Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

M-au încurajat părinţii, familia şi antrenorii pe care-i aveam la momentul respectiv. Trebuie să le mulţumesc părinţilor mei şi antrenorilor  că nu au cedat plânsetelor mele şi au avut încredere că pot mai mult.

 4. Cum arată o zi din viaţă ta de sportiv?

Ziua începe la ora 5:40, iau o mică gustare înainte de antrenament, ajung la bazin în jurul orei 6:30, unde încep încălzirea pe uscat, la ora 7:00 începe antrenamentul de apă, care ţine până la ora 9.00. Urmează stretchingul până la 9.30. În drum spre casă, mai iau o gustare, iar când ajung acasă mănânc un mic dejun bogat format din omletă de cele mai multe ori. Mă odihnesc puţin după care îmi repet puţin pentru şcoală, care începe la 14.00. Înainte de şcoală, iau masa de prânz.  În zilele cu al doilea antrenament, nu pot sta la toate materiile, având în vedere că antrenamentul începe la 16.00 şi se termină la 18.00. După antrenament, am o masă consistentă. În zilele fără al doilea antrenament de apă, merg la sală, masaj sau kinetoterapie. Închei seara cu o cină uşoară, repet puţin pentru orele din ziua următoare, apoi mă culc la 21.30.

 5. Cum a fost parcursul tău în acest sport?

Mă distram la bazin, aveam prieteni. Abia aşteptăm să împlinesc vârsta pentru a participa la concursuri. A fost şi foarte greu, când colegii de la şcoală se întâlneau în parc după ore sau mergeau să se joace, eu trebuia să dorm sau să mă antrenez. La 10 ani mi-am rupt mâna şi am crezut că nu voi mai practica sport. Mulţumită medicilor care m-au operat, am uitat rapid ce am păţit. Mereu am avut de ales, nu a fost nimic forţat. Mereu a fost înotul înainte de toate.

6. Care sunt obiectivele tale?

Pentru anul 2023 sper să pot participa la un concurs internaţional, unde sa am şi rezultate. Pe plan naţional îmi doresc să scot timpi din ce în ce mai buni. Mereu în lupta cu mine.

Pe viitor obiectivele sunt Fote, Campionatele Europene de Juniori şi da, poate un vis prea mare, dar îmi doresc şi calificare la Olimpiada

7.Ţi-ai propus să obţii o medalie?

Acesta este scopul fiecărei probe la care particip şi rezultatul antrenamentelor.

8. Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

Din punctul meu de vedere, calităţile pe care trebuie să le aibă orice sportiv sunt răbdarea şi un psihic foarte bun. Trecem prin multe stări şi perioade bune sau mai puţin bune. Rezultatele nu apar fără efort şi timp. Trebuie şi avem încredere în oamenii care ne sunt alături şi ne îndrumă. Desigur, şi perseverenţa. Cazi, te ridici şi tot aşa până îţi atingi obiectivele.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet