♦ Larion Iustin a început să practice şah la vârsta de şase ani, iar prima clasare pe locul I a obţinut-o la a doua participare a sa într-un turneu clasic. Anul acesta, a devenit dublu campion naţional, câştigând medaliile de aur la Campionatele Naţionale de Juniori de Şah Clasic şi Şah Blitz.
1. Cum ai descoperit şahul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?
Părinţii mei m-au încurajat mereu să încerc tot mai multe activităţi, iar în urmă cu trei ani, când avem doar şase ani, am început să învăţ şah împreună cu sora mea geamănă Sofia. Iniţial, jucam între noi şi ne întreceam zilnic să vedem care este mai bun. După câteva luni, ea s-a reorientat către alte activităţi, însă mie mi-au plăcut provocările şi am continuat să joc online. Când am început să progresez, părinţii mei au considerat că nu mă mai pot învăţa mai mult şi m-au înscris la o academie de şah online.
2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?
Sunt o persoană foarte competitivă şi am simţit că în şah pot să depăşesc mulţi alţi jucători, iar succesul m-a motivat să continui. Şahul este plin de provocări logice şi creativitate, iar acestea mi s-au potrivit extraordinar. Prima clasare pe locul I pe un podium am obţinut-o la a doua mea participare într-un turneu clasic. Atunci abia învăţam să notez mutările din partidă. Iar a treia competiţie a fost Campionatul Naţional de Şah pentru Juniori organizat în anul 2022, unde am obţinut locul 4, la egalitate cu locul 3, însă departajarea s-a realizat în baza unui criteriu secundar. Atunci am înţeles care este nivelul competiţional la categoria mea de vârstă şi părinţii au decis că trebuie să mă susţină mai departe.
3. La ce club eşti înscris?
Acum sunt legitimat la clubul ACS Oxygen Bucureşti şi mă antrenez cu domnul maestru internaţional Gabriel Mateuţă.
4. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?
Practicarea unui sport este importantă pentru toţi, însă trecerea spre performanţă este un pas pe care nu îl poţi face fără a fi foarte pasionat de acel sport. Pasiunea pentru şah şi susţinerea părinţilor m-au ajutat să îndrăznesc să merg mai departe. Ulterior, rezultatele din competiţii m-au motivat tot mai mult.
5. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?
Sunt multe competiţii de şah organizate în România şi particip destul de des la ele. Iniţial, am început la cele rezervate categoriei mele de vârstă, iar după ce am progresat m-am orientat către cele de seniori. Am avut atât suişuri, cât şi coborâşuri, turnee bune şi turnee mai puţin bune, dar m-am ambiţionat să depăşesc eşecurile şi să le transform în lecţii din care trebuie doar să învăţ. Părinţii mi-au fost mereu alături şi m-au îndrumat mai bine cum să tratez aceste momente, iar acum mă bucur că i-am ascultat.
6. Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?
Părinţii au fost cei care mi-au deschis drumul şi mă susţin cel mai mult împreună cu sora mea. După ce m-am făcut remarcat, am fost susţinut şi de prieteni, colegi şi membrii clubului.
7. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?
Programul meu este destul de încărcat, dar dacă îţi organizezi bine timpul poţi face faţă. Uneori, încerc să-mi termin temele în pauzele dintre ore. Trecând la şahul de performanţă, a trebuit să aloc tot mai mult timp pregătirii şi astfel s-a redus din timpul folosit pentru alte activităţi precum înot, fotbal sau baschet. Pregătirea şcolară o consider foarte importantă, materia mea preferată fiind matematică.
8. Cum te-a ajutat şahul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?
Şahul este un sport asociat cu inteligenţa şi răbdarea. Ambele sunt calităţi foarte utile oricărui elev. Pregătirea în şah presupune foarte mult studiu, exerciţiu şi analiză, iar odată dobândite mi-au fost de mare ajutor şi la şcoală. Pe de altă parte, participarea în competiţii şi emoţiile din partide mi-au oferit experienţe care îmi vor fi cu adevarăt utile în viitor la examenele ce vor urma.
9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?
Turneele cu un rezultat slab pot spune că sunt cel mai neplăcut moment. Multă lume are încredere în mine şi se aşteaptă la rezultate mari. În astfel de momente, am ştiut că trebuie să trag mai tare.
10. Ce titluri ai obţinut până acum?
Cel mai important rezultat al meu până acum este clasarea anul acesta pe locul al V-lea la Campionatul European de Şah, un loc premiat cu trofeu. Astfel, pot spune că am câştigat primul meu trofeu internaţional. Tot anul acesta, am devenit dublu campion naţional câştigând medaliile de aur la Campionatele Naţionale de Juniori de Şah Clasic şi Şah Blitz. Aceste realizări se adaugă celor din anii precedenţi în care am devenit Campion Naţional Şcolar la Şah Clasic în cadrul Concursului Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade” şi multiplu medaliat la Campionatele Naţionale de Şah pe Echipe şi Echipe Mixte ale României.
11. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?
Următoarea competiţie pentru care mă pregătesc intens şi la care voi participa în luna noiembrie a acestui an este Campionatul Mondial de Şah organizat la Pescara. Sper să obţin un rezultat cât mai bun, iar ulterior aş vrea să pot participa la alte open-uri internaţionale.
12. Care sunt şahiştii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?
Îi admir, în special, pe Magnus Carlsen, Emanuel Lasker şi Garry Kasparov. În jocul lor am găsit mereu idei tactice şi strategice uimitoare.
13. De ce ar trebui să se apuce un copil de şah? Cum îl poate ajuta?
Le recomand tuturor copiilor să încerce să joace şah cât mai devreme şi să nu se indimideze să participe în competiţii. Este o experienţă extraordinară din care au doar de câştigat indiferent de rezultatul întrecerii. Îi va ajuta să se dezvolte în multe privinţe şi să-şi facă mulţi prieteni.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE